Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заплашва ни кошмарно бедствие, откриха уран във водата на още места! Чиновническото "безхаберие" може да ни докара втори Чернобил!

Пенсиите са ви ниски защото живеете твърде дълго - здравната и пенсионната реформа ще се погрижат за това

Къде е истината? Доклад на НОИ: Пенсиите са ви ниски, защото живеете дълго! ЦРУ: България е световен вицешампион по смъртност!

ТРЕВОГА: В България умират повече хора, отколкото в Сирия! НОИ: Пенсиите са ви ниски, защото живеете дълго!

78 потенциално опасни бивши сондажи и мини на закрития уранодобив, пръснати в цялата страна, заплашват чистотата на въздуха и на питейните води на милиони български граждани, пише „Телеграф“. Само 33 от обектите са под контрола на „Екоинженеринг“.
Това е фирмата, на която е възложено с министерско постановление да махне последиците от уранодобива, да почисти и да прави мониторинг на опасните райони. В Южна България бившите уранови мини са най-много. В Родопите те са четири: около Елешница, Доспат, Смолян, Велинград. В Тракисйката низина са Стряма и Раковски около Пловдив, Ямбол и Тополовград, сочат данните на Изпълнителна агенция по околната среда. Уранови мини е имало и в Монтанско, Симитли, Сливен и Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Варна и Добрич.
Има завишени стойности на уран и във водата във Велинград, предаде кореспондентката на БНР в Пазарджишко. Все още няма официална информация какви са стойностите на отклоненията. Преди дни стана ясно, че уран се съдържа и във водата на Първомай, а по-рано бе открита в Хасково, което стана повод да се обърне внимание на проблема.
Кметът на Велинград обяви, че чакат протокола с резултатите и тогава ще излязат със становище.
Завишените стойности за открити в резултатите от взетите проби на питейната вода.
Шефката на Регионалната здравна инспекция съгласуват информацията със здравното министерство. Очаква се официалната информация от инспекцията.
Кметът Костадин Коев се е свързал с директора на ВиК-дружеството.

Проверяват питейната вода в цялата страна
Припомняме, че преди ден от Върховната административна прокуратура разпоредиха главният здравен инспектор да провери качеството на питейната вода в цялата страна. От прокуратурата настояват да се провери как се спазват нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Срокът на проверката е 22 май 2017 година.
Втори Чернобил е надвиснал над България. Потребителите вече търпят последиците от безхаберието на институции, замотаване на информация за замърсяване с уран и алфа-активност на питейни води, коментира Емил Георгиев, главен секретар на Федерацията на потребителите, след среща със специалисти от БАН по проблемите с открития уран в питейната вода на Хасково. , коментират от „Екоинженеринг“.
Фирмата взима проби и изследва подземни руднични води в акредитирана лаборатория. Всички данни и резултати се предават на Националния институт по радиобиология и Министерството на здравеопазването. Общините и населението могат да получат тази информация само по Закона за достъп до информация, ако подадат съответното запитване.
В района на табаните на рудниците около град Сливен се наблюдават повишени стойности на радиационния гама фон, които се дължат на по-високото съдържание на естествените радиоактивни елементи в скалния материал, формиращ табаните, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството.
Няма охрана на закритите бивши уранови обекти. Счетено е, че след като са ликвидирани и затворени минните изработки, не е необходима охраната им.

БНР, Нюз БГ, Блиц

http://www.blitz.bg/obshtestvo/grozi-ni-koshmarno-bedstvie-vtori-chernobil-e-nadvisnal-nad-blgariya_news506233.html 

Пенсиите са ви ниски защото живеете твърде дълго - здравната и пенсионната реформа ще се погрижат за това

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!