Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Гответе се за нова жестока финансова криза... Нищо не се е променило и няма да се промени под управлението на Тръмп“ – Питър Шиф, американски финансов аналитик

Автор: Тайлър Дърдън (Tyler Durden)

Когато Тръмп беше избран, имаше толкова много оптимизъм сред либертарианците и сред консерваторите, че беше кажи-речи физически осезаем. При все това, при изминалите само няколко месеца от неговия първи мандат, става все по-очевидно, че Доналд Тръмп не е спасителят. В ретроспекция, беше глупаво да се мисли, че само една отделна личност би могла просто така да щракне с пръсти и да заличи десетилетия на катастрофално финансово управление и политическа корупция. Глупаво беше да се мисли, че той би могъл да събори една вкоренена бюрокрация, която е много по-мощна отколкото повечето хора могат дори да си представят.

Но не всички бяха убедени, че Доналд Тръмп ще е в състояние да обърне кораба. Питър Шиф знаеше, че пораженията, нанесени от политическия истаблишмънт са необратими, че финансовата ни система е живяла назаем. В най-новото му интервю за Future Money Trends, Шиф обяснява защо Тръмп не може да спре неизбежното и как да запазите активите си пред икономическата катастрофа, която се задава:

“Доналд Тръмп вече би трябвало да е разочаровал много от онези хора, които смятаха, че сме в състояние да постигнем промяната, че ще направим Америка отново велика. Ние обаче не отменихме Obamacare /крайно оспорваната реформа в общественото здравеопазване, въведена от Барак Хюсеин/, тя е тук, за да остане завинаги. Данъчната реформа е мъртва. Отново пускаме бомби.

Имам предвид, че е доброто старо време, нали? Всеобхватно правителство… още по-големи дефицити… повече евтини /напечатани/ пари… поддържане на въздуха в балона… Приближаваме се към голяма финансова криза.“

Тази голяма криза обаче няма да бъде такава, каквато повечето хора биха могли да очакват. Както отбелязва Шиф, тя няма да бъде задействана от само един сектор на икономиката, както видяхме по време на последния финансов колапс. Кризата ще дойде със самия долар, което Шиф казва, че ще доведе до рязко покачване на цените на благородните метали. Всеки приема за даденост, че доларът е господар, но това няма да продължи още дълго. Не и докато нашето правителство продължава да увеличава дълга като трескав комарджия, което поне в този момент под управлението на Тръмп, не изглежда да се промени.

“Доларът живее буквално назаем. Ние просто не го знаем. Това е като граната с предпазител, но ние не знаем колко дълго още ще удържи предпазителят. Доларът според мен, е в един голям балон. И мисля, че е в момент на спад. Мисля, че след като веднъж вече е слязъл от върха, той ще продължи стремглаво да пада. И мисля също така, че ще достигне до още по-ниски нива от тези през 2008 г.

Мисля, че ще спадне обемът долари. Защото последният път, това, което спаси долара беше финансовата криза и тази криза засегна всеки един, който беше купувал долари. Следващата криза обаче мисля, че няма да бъде същата като тази, която имахме през 2008 г. Мисля, че доларът ще бъде кризата. Не мисля, че ще бъде криза с мед и масло.

Това ще бъде валутна криза, така че това ще бъде криза на правителството на САЩ. Няма да е на ипотечните пазари, които да са се взривили. Тази криза ще е на пазара на държавните облигации. Федералният резерв е този, който ще бъде взривен. И това ще бъде грамадно отрицание на долара, не неговото утвърждаване.“

Ние наистина не знаем колко още дълго ще успее да действа предпазителя, но няма никакво съмнение, че досега това е работело. Има една разочароваща истина в икономиката и тя е, че вие можете да предвидите, че нещо ще се случи, но вие не можете никога да предвидите кога това нещо ще се случи.

Това е така, защото икономиката е изградена върху цифри, които е лесно да бъдат сметнати, но е невъзможно да се предскаже как хората ще реагират на тези цифри. В нашия случай хората не искат да повярват, че икономиката ни е построена върху къщичка от карти и че техният стандарт на живот е в смъртна опасност. Това преднамерено невежество, това доверие, могат да продължат да поддържат шоуто да продължи много след като завесата е трябвало вече да е паднала. И въпреки това обаче, не е размерът на доверието, който може да задържи една неустойчива система, работеща завинаги под този знаменател. В крайна сметка става невъзможно да бъде игнорирана реалността.

“Тръмп не иска да застава начело на един голям спад в жизнения ни стандарт, но в крайна сметка това ще трябва да се случи. Защото това е условието на цялата тази излишна консумация, която се случва още отпреди той да стане президент. Знаете ли, ние жертвахме нашето бъдеще, за да се отдадем на миналото ни. Бъдещето е сегашното ни настояще. Ние сме тук и вече е време да платим цената.“

Има едно-единствено нещо, което бихте могли да направите, според Питър Шиф. Обезпечете себе си и семейството си с реални активи като злато и сребро, които ще държат финансите ви непотопяеми по време на наближаващата валутна криза.

Автор: Тайлър Дърдън (Tyler Durden), 14.04.2017 г.
Източник: zerohedge.com
Превод: Р. Григоров / Българска Легия за информационна защита  
Anony Bulgaria 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!