Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС бясно! Орбан гони Сорос и организациите му! България ги кани – ЕС ликува! Претопяването и ислямизацията са спасени

Бернд Ригерт, Дойче Веле

Еврокомисарят Франс Тимерманс описа политическото развитие в Унгария необичайно емоционално. Като син на нидерландски дипломат той заяви, че е усещал духа на потисничество, който е царял зад желязната завеса в началото на 80-те години в Будапеща. „Това е минало! И това е най-голямото достижение на нашето поколение”, заяви Тимерманс, визирайки падането на стената и последвалото обединение на Европа.

„Затова ще продължавам да се боря за всичко, което служи на свободата и европейското сътрудничество”, заяви той в Брюксел. Тимерманс, който е еврокомисар за междуинституционалните връзки и администрацията, и останалите 27 еврокомисари са дълбоко загрижени от развитието в Унгария. В извънреден дебат ЕК се занима с положението в страната. Ставаше дума не само за затягането на законите, които орязват правата на университетите и неправителствените организации, а и за общата политическа атмосфера в Унгария.

„Популизмът и национализмът са в подем в някои части на ЕС, но в крайна сметка те са неправилният отговор на проблемите. Мисля, че дойде времето, когато попътният вятър вече надува други платна“, заяви Франс Тимерманс, окуражен от масовите младежки демонстрации в подкрепа на достиженията на Европа.

Вчера в Унгария се проведоха нови големи демонстрации в знак на протест срещу новия проектозакон за висшите училища, който би парализирал основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща. „Този университет е перлата в короната на Източна Европа”, заяви Франс Тимерманс. Унгарското правителство пък смята, че висшето учебно заведение пропагандира едно отворено и либерално общество.

Унгарският еврокомисар Тибор Наврачич, който отговаря за културата и образованието, също критикува новия унгарски закон за висшето образование. Всъщност Наврачич е съпартиец на премиера Орбан, но написа в един унгарски сайт, че Централноевропейският университет е едно от най-добрите висши учебни заведения и трябва да продължи своята дейност. Премиерът Виктор Орбан многократно обясняваше, че националните и колективните интереси трябва да имат предимство пред либералните и индивидуални идеи, които изповядва роденият в Унгария мултимилиардер Джорж Сорос. През 2017 г. от Унгария трябва да бъдат изгонени Сорос и другите свързани с него сили, казваше Орбан. А в писмена декларация правителството в Будапеща окачестви критиките от страна на ЕС като „истерия”.

Сега ЕК иска да проведе формален диалог с Виктор Орбан за това накъде води той Унгария и за мястото на страната в ЕС. Това обяви Франс Тимерманс в Брюксел. Този диалог, който се базира на основните европейски ценности съгласно параграф 2 от Лисабонския договор, не представлява формална процедура срещу нарушения на върховенството на закона. Както заяви ЕК, този праг все още не е достигнат, тъй като заплахата за правовата държава в Унгария все още не е „систематична”.
Друг е случаят с Полша, срещу която тече такава процедура още от 2016 година. Обезвластяването на конституционния съд в Полша бе оценено като „систематична заплаха” за върховенството на закона. Франс Тимерманс допълни, че за разлика от Полша Унгария винаги досега е била готова за диалог.

Еврокомисарите бяха особено раздразнени от един въпросник, който беше разпространен от Орбан до всички полски домакинства. Унгарската правителствена инициатива „Нека да спрем Брюксел” внушава на хората, че ЕС иска да наложи на Унгария „опасни неща”. В един от шесте въпроса между другото се твърди, че определени международни организации окуражавали нелегалните мигранти да извършват престъпления в Унгария. Освен това чуждестранни организации се намесвали във вътрешните работи на Унгария чрез различни тайни операции.

ЕС искал да увеличи данъците и безработицата в Унгария. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отхвърли тези твърдения като нелепици по отношение на ЕС още миналата седмица. „Начинът, по който бива обиждан ЕС, и то непосредствено след подписването на Римската декларация, говори много повече за автора на този въпросник, отколкото за състоянието на ЕС”, заяви Юнкер. На 25 март държавните и правителствени ръководители, включително и Орбан, подписаха декларация за по-нататъшното развитие на ЕС във връзка с 60-ия рожден ден на съюза.

До края на април ЕК иска да провери някои проектозакони в Унгария и да реши дали да наложи процедура за нарушаване на европейските договори. При това става дума не само за новия закон за висшето образование, а и за финансирането на неправителствените организации, за правата на бременните на работното място и маргинализирането на децата от ромското малцинство в образователната система.

„Новият закон за предоставяне на убежище също дава основание за съмнения в съвместимостта му с европейското право”, заяви Франс Тимерманс. Съгласно този закон мигрантите могат да бъдат задържани, докато бъде взето решение по молбата им за убежище. ЕК може да наказва нарушенията на европейските договори с глоби и да завежда дела в Европейския съд.

„Разделението и дискриминацията са неправилната посока, в която е поела Унгария, но и други европейски страни”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. „Многообразието на обществото е необратимо. И ако ние не видим никакъв напредък в Унгария, ще действаме. И то много бързо”.

http://epicenter.bg/article/Naprezhenieto-mezhdu-Bryuksel-i-Budapeshta-raste--ES-preduprezhdava-Ungariya-/125196/7/0

Юнкер настоява за изключването на Орбан от ЕНП

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява за провеждане на вътрешнопартийна дискусия за евентуално изключване на унгарския премиер Викотр Орбан от Европейската народна партия(ЕНП) заради политика в разрез с европейските демократични ценности, съобщава електронното издание "Политико".
 
ЕНП е най-голямата и най-влиятелната политическа партия на Европа, представена във всички органи на ЕС и в Съвета на Европа. В партията членуват политически сили от 40 държави, тя има 73 колективни членове.

Колегията на Европейската комисия вчера обсъди вътрешната политика на Унгария, включително и новия закон за висшето образование, който позволява Централноевропейският университет да бъде закрит, както и законовите разпоредби за НПО и мерките за противодействие на ЕС.

След съвещанието първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви, че колегията на еврокомисарите не смята, че принципът за върховенство на закона е заплашен в Унгария, но смята да обсъди с премиера Орбан и неговото правителство „как виждат посоката на развитие на страната им и как виждат Европа”.

На 1 април унгарските власти изпратиха на гражданите въпросник, за да разберат мнението им за методите на противопоставяне на ЕС. Тимерманс подчерта, че след като Орбан е подписал на 25 март Римската декларация, очертала перспективите за развитие на ЕС, изпращането на въпросника „Спрете Брюксел” повдига въпроса каква е визията на унгарските власти за демократичните ценности.

http://epicenter.bg/article/Yunker-nastoyava-za-izklyuchvaneto-na-Orban-ot-ENP/125180/7/0

ПП“Зелените“ предлагат България да приюти университета на Сорос!

Партия „Зелените“ предлага България да приюти Централноевропейския университет (ЦЕУ), който ще бъде закрит, след като унгарския парламент прие закон, ограничаващ дейността на учебното заведение. През последните три десетилетията ЦЕУ се оформи като изключително значима научна и академична институция, предложила достъпно и качествено образование на хиляди млади хора, мнозинството от които днес заемат водещи позиции в управлението, науката, бизнеса и гражданското общество. Сред тях са и няколко хиляди български студенти, изследователи и учени, получили достъп до конкурентно висше образование, се посочва в съобщение от пресофиса на партията.

„Зелените“ коментират, че атаката срещу ЦЕУ е „стъпка към погазването на свободата на изразяване в унгарското общество и ценностите на либералната демокрация изобщо“. „Популистките лидери и зависимите от олигархичния капитал медии в Унгария, България и другаде из Европа усърдно рециклират омразата и клеветническите твърдения срещу всички граждански и политически структури, отстояващи постиженията на демокрацията, индивидуалните и колективни човешки права и опазването на околната среда. За нас такава атака е абсолютно недопустима в демократична Европа“, се посочва още в съобщението. В случай че, въпреки съпротивата на унгарското общество и международната общност, режимът на Виктор Орбан принуди ЦЕУ да напусне страната, „Зелените“ предлагаме България даде подслон на тази водеща академична институция, заявяват от партията. Те поясняват, че образователната система в България все още се бори „да надмогне лошите навици, създадени в предходните няколко десетилетия.“

В България има потребност от повече институции като ЦЕУ, които образоват и възпитават младите хора в ценностите на свободата и демокрацията. България се нуждае от университет с международен престиж, който може да задържи повече млади хора в страната и да привлече качествени преподаватели и студенти от целия свят. Достъпът до качествено образование е една от най-важните инвестиции в бъдещите поколения. То не просто дава на младите хора възможност за смислена житейска реализация, но и поддържа живителната способност на обществото да разбира, оценява и участва в решенията, от които зависят настоящето и бъдещето му, заявяват от партията.

http://bgjournal.info/ppzelenite-predlagat-balgariya-da-priyuti-universiteta-na-soros/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!