Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партията на Бойко Борисов за трети път обещава да прави нещо, което два пъти не направи! Проф. Александър Маринов: Програма, ли? Общи приказки! Това е ГЕРБ плюс няколко ключови думи на ОП!

Този текст е голямо смокиново листо, което трябва да прикрие срамотията на една сделка, направена изключително заради властта, твърди политологът

„Приоритетите за управлението на коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти (ОП), които бяха разпространени, не са управленска програма, не са дори програмна декларация. Това е един набор клишета. Преобладаващата част от тях – констативни. Няма нищо ново!“, коментира за Епицентър.бг проф. Александър Маринов. Според него „това е ГЕРБ плюс няколко ключови думи, използвани от патриотите“. 

ГЕРБ за трети път обещават да правят нещо, което два пъти са обещавали, но не са направили, подчертава преподавателят по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. За разлика от предишната програма на ГЕРБ, в тази не се назовават конкретни суми, казва той. В предишната се казвало, например, че 1 млрд. лв. на година ще отиват само за Северозападна България. Но най-бедният регион на страната така и не видял тези пари. 

За мен този текст е едно голямо смокиново листо, което трябва да прикрие срамотията на една сделка, направена изключително заради властта. Ясно е, че нито ГЕРБ, нито ОП имат намерение да ходят на нови избори, защото резултатът няма да е същият за тях. Затова искат да се впият във властта, особено патриотите. При тях това желание е видимо“, казва проф. Маринов. 

Запитан за съответствието на програмата спрямо предизборните ангажименти на двете организации, той твърди, че са включени няколко фрази, които да създадат това впечатление. Особено що се отнася до минимална заплата 650 лв. и средна заплата 1500 лв. „Ако имаме предвид как се е развивала минималната заплата при досегашния темп, който и да управлява, след четири години, тя би трябвало да е толкова. Веднага отварям една скоба, единственото важно нещо, което заслужава поздравления, ако го направят, това е повишаването на минималната пенсия. Известно е, че почти 40% от българските пенсионери живеят с доходи под линията на бедността“, твърди проф. Маринов. 

Програмата не отговаря на нито един конкретен въпрос – какво ще се прави, къде ще се прави, как ще се прави, какво ще струва, смята той. 

А на забележката на Епицентър.бг, че в приоритетите на управлението са изредени доизграждането на магистралите „Хемус“ и „Струма“, построяването на скоростната отсечка „София – Видин“ и тунел под Шипка, проф. Маринов казва: „Всичките тези неща вече са обещавани по няколко пъти! Те са се превърнали в една мантра, която се записва и не се изпълнява! Няма нищо ново, което да проследим дали ще се случи.“ 

Запитан как ще коментира външнополитическата част на документа, при положение, че посоченият за премиер Бойко Борисов аргументира създаването на коалицията и с факта, че България е заобиколена с конфликтни точки, проф. Маринов каза: „Имаме една бланкетна форма, която нищо не казва – ще продължаваме по пътя на евроинтеграцията и в същото време ще изхождаме от националния интерес. Точно сляпото продължаване по пътя на т.нар. евроатлантическа интеграция е в разрез с националния интерес! Тук става въпрос за необходимостта България да формулира своя позиция, своя стратегия, свое далечно виждане как членството в тези организации ще допринесе за развитието на страната. А не просто да бъдем едни послушни редовни членове. Разделът за външната политика не казва абсолютно нищо! Нито отговаря на големите заплахи, нищо! Общи приказки!“ 

България има нужда от добро, работещо правителство. Стабилното правителство не е това, което има 130 гласа подкрепа, а това, което може и иска да върши работа. В този смисъл дали ще е избрано от парламента или няма да е избрано от парламента правителството, ако то е калпаво, все тая. Нали не се заблуждаваме, че ако има избрано от парламента правителство, изведнъж всичко в България и около нас ще се успокои“, продължава професорът. 

Никъде в този текст не виждам изгледи това правителство да бъде работещо. Те си говорят, че ще изкарат четири години, но аз съм готов да се обзаложа, че няма да изкарат и две години именно, защото вътре е заложено нищоправенето. Да се вземе властта и по някакъв начин да се оправдае нейното консумиране! Ще минат сто дни, ще минат шест месеца, ще мине една година, ще мине и председателството, което е основното оправдание и ще стане ясно, че и това правителство на ГЕРБ пак нищо не е свършило. За трети път“, категоричен е Александър Маринов. 

На въпроса на Епицентър.бг къде вижда отстъпките, които е направила всяка една от двете политически сили – ГЕРБ и ОП, за да има правителство, проф. Маринов отговаря: „По този текст, който ни е представен сега, не мога да направя такава преценка. Ако има по-подробен документ, може би. Сега не мога да разбера, например, ГЕРБ от какво са се отказали. Борисов казва – ние се отказахме от някои наши неща. От кои? Не мога да видя! От кое точно? Самите патриоти нямаха програма в точния смисъл на думата. Имаха няколко ключови послания. Ясно е, че от гледна точка на числата, няма да са тези, за които те настояваха. Минималната пенсия няма да е 300 лв., 200 лв. ще е. Но как може да се твърди, че средната заплата зависи от правителството? Това е нелепо! Те обясняват нещата така – ще има повишаване на доходите, но това зависи от ръста на икономиката. А какво гарантира ръста на икономиката? Кои са тези политики, които се предлагат и които да ни кажат – да, можем да разчитаме един съществен ръст на БВП. Те смятат, че това е нещо като природен процес, като смяната на годишните времена! Така че – не виждам компромиси. Това е една драма, която ни се натрапва, за да изглеждат отговорни политици!“

Според Александър Маринов трудната част предстои – когато трябва да се дели властта чрез постовете.

http://epicenter.bg/article/Prof--Aleksandar-Marinov--Programa--li--Obshti-prikazki--Tova-e-GERB-plyus-nyakolko-klyuchovi-dumi-na-patr/125170/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!