Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Андрей Слабаков: Парното скача с 30%? Всички са за панделата

Ако бях политик, щях да отворя концлагер за мошеници и изедници

След решението на КЕВР за увеличение на цената на газа с 30 процента стана ясно, че цените на парното скачат между 18 и 38 процента, а цената на водата в София става 2,16 лв., при положение че фирмата доставчик я купува от язовир „Искър“ за 4 ст. Цената на електричеството пък тръгва нагоре с между 1 и 2 процента и всичко това повлича след себе си повишението на цените на останалите стоки и услуги от потребителската кошница.
Режисьорът бунтар Андрей Слабаков коментира пред „Ретро” скандалния скок на цените, патологичното търпение на българите, както и има ли политическо решение казусът и кои са националните предатели.

– Г-н Слабаков, как ще коментирате новата гавра с хората, след като се разбра, че заради поскъпването на газа с 30 процента ще скочат драстично цените на тока, парното, водата?

– Не съм изключително запознат, но силно се съмнявам, че газът е поскъпнал с 30 процента. Не вярвам на това, защото иначе то щеше да бъде световна новина. Тоест газът скача само в България. Как газът в България се е повишил с 30 процента, а в други държави не е? Според мен някой нещо лъже. Това е нечовешко увеличение, което в световен мащаб би било невиждана криза. Или предишни години газът е скочил с някакви проценти и чак сега ни го казват, или има нещо ненормално. И никакво смислено обяснение не можах да чуя.

– Политиците си измиват ръцете с независимостта на КЕВР?

– По моите спомени КЕВР е някакъв орган, който определя цените на енергоносителите въз основа на сложни формули, и то на всяко тримесечие. Щом цените са скочили с цели 30 процента, това е нещо, което някой трябва да подложи на сериозна проверка. Още повече ако не го е направила самата КЕВР, чиято работа е това.

– Защо всички политически партии са подозрително единодушни в мълчанието си по темата?

– Откъде да знам, аз не членувам в нито една партия. Вероятно има някакво разбирателство всички да си траят и тези, които се занимават с енергетика, да си правят каквото си искат. Партиите продължават да твърдят, че това зависи от КЕВР. Между другото, цените на тока непрекъснато растат нагоре. Който казва, че токът не е пипан, има много поздрави от мен, защото лъже. Оказва се, че фирмите, които могат дистанционно да отчитат тока, могат дистанционно и да манипулират сметката. Това е очевидно, защото софтуерът е техен и те могат да си правят каквото си искат. Не казвам, че я надуват сто процента, могат да я надуят с 5-6 лв., много ще разбереш, че си изхарчил 5 лв. повече. На 2 млн. абонати да надуят с 5 лв. – прави 10 млн. лв. на месец. 1 млрд. на година! Че това може да се прави, го знаем още от 2013 г., когато нацепиха сметките с по 200 процента отгоре. Само че никой не предприе разследване, никой не отне концесии и никой не изгони тези енергийни вампири. Енергийните доставчици са разделили България на три и ти практически не можеш да се откачиш от електроснабдяването и да си избереш друг доставчик. Това е турбонедемократично, тотален монопол.

– Защо българинът е патологично търпелив?

– Политиците абсолютно не ги занимава с колко ще скочи токът. Просто ние така си се държим и затова ни се случва всичко това. Ние сме малък, но много прост народ, както е прочутата поговорка за българите. Изключително сме търпеливи. Неслучайно на протестите преди дни пред КЕВР имаше само шепа хора… Но не е въпросът в протестите. Аз разбирам – скочил газът с 30 процента, като в световен мащаб няма такова увеличение. Някой излиза и обяснява защо, дава смислен отговор. Слушах шефа на КЕВР Иван Иванов и той изобщо не можа да ми обясни кое налага това чудовищно увеличение.

– Няма да качат пенсиите на 300 лв., а парното ще скочи с 18-38 процента, това не е ли геноцид, какво им остава на хората?

– А, не знам. Ще се оправят както досега – ще седят вкъщи, ще си мълчат и ще гладуват и студуват.

– Но като дойдат високите сметки, очаквате ли отново големи протести и счупени глави на Орлов мост?

 – Вероятно. Защото заплатите и пенсиите са си останали същите, а газът се е увеличил с 30 процента, в това число и куп други неща по веригата скачат. За да опечеш един хляб примерно, ти дават 21 ст., 30 процента отгоре е една трета – значи вече ще го печеш за 28 ст. Тоест няма как хлябът да не скочи. Защото цените на всички стоки са обвързани с горивата. Но проблемът е системен. Въпросът е, че не може стратегическите си отрасли да ги дадеш на чужди държави. Това е абсолютно национално предателство. И който го е извършил, трябва да лежи поне до живот. Аз съм за смъртна присъда, но това е друг въпрос. Не може да дадеш „Софийска вода” на чужда фирма. Няма нужда да имаме война в България, за да може да бъдем превзети. Просто държавата, към която е „Софийска вода”, спира водата на цяла София за три дни и ви гарантирам, че София ще падне. Знаете ли какво ще стане – 8 души командоси от чужда държава ще превземат България срещу една манерка вода. И никой тук няма да се надигне. Защото имаме робска психика. Вместо да направим протест, че „Софийска вода” не може да бъде на чужда фирма, тя държи цяла София и аз, ако не харесвам техните услуги, не мога да се махна. Това не е демокрация , това е абсурдна държава. Имаме политици, които са подлоги на чужди правителства и пълни боклуци по моите разбирания. Не ме интересува дали гледат на изток, север, запад или юг. Мисля, че това са национални предатели. Не може да дадеш водата си, енергийния сектор и куп други неща на чужди държави. Това го няма никъде по света. Хайде да видим кой има 100 процента от водата на Париж. Мога ли да се отвържа от „Софийска вода”, не мога. Е, кое й е демократичното на шибаната система, в която живеем.

– Не би ли следвало българинът да има правото на своя избор на доставчик. Къде е алтернативата?

– Нямаме никаква алтернатива. Аз не мога да не взимам вода от „Софийска вода”, която не е българска. Нямам друг водоизточник. Просто някой за 5 лева е продал родината си. Това се случва. Национални предатели. Ти не се интересуваш от собственото ти население, а от твоята комисиона. Държавата трябва да развали концесиите, да притежава поне основния пакет от 51 процента и останалите 49 процента ги раздай, ако щеш, от Китай до Щатите и на когото ти дойде на акъла.

– А какво стана със свръхпечалбата на „Топлофикация”, която си докара 10 млн. лв. по изчисления на Федерацията на потребителите от надписани сметки и хонорари на юристи по делата с длъжници?

„- Топлофикация” в този й вид трябва да бъде унищожена. Това са някакви остатъци от социализма, когато парното струваше между 8 и 12 лв. на месец. Да, вярно, взимаха хората по 160 и 200 лв. заплати, но когато 8 лв. ти е парното и топлата вода, това не е особен проблем. „Топлофикация” е измислена за друг вид строй. Тя не може да предлага услуги, тя не мери кой какво е потребил, тя мери какво подава. Какво подава, ние знаем – един четвъртит подава. Кой се интересува какво подаваш. Ти не можеш да се откачиш от „Топлофикация“ посмъртно. Имаш апартамент някъде и понеже „Топлофикация“ пак ти го подава, в крайна сметка ти пак ще плащаш нещо. Аз с тъща си не мога да се разбера вкъщи, те ми говорят 24 апартамента в блок да се разберат помежду си кой какво да плати. Говорим за големите комплекси от типа на „Младост”, „Люлин”… На една абонатна станция има по 24 или даже 48 апартамента закачени. Това е налудничаво.

– Има ли политическо решение?

– Би трябвало новият парламент да седне, да изрине „Топлофикация”, да ги вкара в затвора, да конфискува имуществото на шефовете й, които са вече милиардери според мен – проверете им банковите сметки и ще разберете какво крадене пада там. Освен това е изключително несправедливо към хората. Всички са за панделата. Затова не се занимавам с политика, защото щях да направя концлагер, където те да влязат със семействата си и да си го получат. Това заслужават.

– Мислите ли, че партиите в новия парламент ще прехвърлят отговорността за новите цени на служебния кабинет?

– Не, мисля, че КЕВР ще го отнесе.

– Бихте ли призовали хората да потърсят правата си?

– Ако новият парламент не вземе мерки, хората трябва да се надигнат на бунт срещу парламента, защото тези неща се решават там, не на улицата. Ако има свестни политици, които имат желание да се грижат за българския народ и държавата, те ще го направят.

– Вие готов ли сте да протестирате?

– Разбира се, аз ходя на всякакви протести. Независимо дали против Орешарски, за тока или друго. Когато видя, че едни искания са справедливи, ходя. Сега хората протестират не само заради увеличението, а защото всички разтягат някакви ластици и никой не може да разбере каква е причината газът да скочи с 30 процента. Аз лично не разбрах.

Вероника Йорданова,
Ретро.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!