Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пламен Пасков: Нещо не е така. Нещо много силно не е така.

Нещо ме гложди…

Изстреляни 59 ракети по почти $1.5 млн всяка, а „пристигнали“ в района на целта само 23. 36 крилати ракети „Томахоук“ – фира. Няма ги на мястото на срещата, сирийците на земята не могат да ги открият.

Теоретически вероятностите са следните (допълвайте, ако нещо съм пропуснал):

1. Американският ВПК е скъп, но за сметка на това крайно неефективен. КПД им е 23 от 59, което си е 39%, няма даже 40%. При цена от $1.5 млн за ракета, изстреляна от по-малко от 1000 км (всъщност, пред положително около 600 км) си е чист позор. Особено, ако го сравниш с резултата на Калибр, които за под $10,000 парчето успешно поразяват целта с грешки от сантиметри на 1500-2500 км. Американският ВПК в това съревнование заема почетното второ място, поради липса на друго последно. За сметка на това разорението за американския бюджет е гарантирано, ако смятат да воюват на тази цена, и по този начин. Очевидности.

2. САЩ са изстреляли 23, излъгали са, че са изстреляли 59, защото това си е бизнес.  Който е чел „Параграф 22“, или е гледал „Героите на Кели“, или е общувал с нашенските рейнджъри от американските бази по света, е наясно колко странен на пръв поглед е англосаксонският вариант на „воюване“. Как най-важното е да се изпише максимално количество изразходвани боеприпаси, за да се получи бюджетно финансиране за възпълване на изразходваното. А всъщност ракетите могат да са препродадени тайно, или да са запазени за други цели.

3. Руското ПВО се е задействало и понеже са били 59, а времето за реакция е било малко, са успели да „приземят“ в Средиземно море само 36, 23 са преминали.  Тогава коефициента на полезно действие на руските системи за ПВО (може би: С-300, или С-400) се оказва математически 61%. Не е малко, но всъщност не стига. Да пропуснеш почти 40% от крилатите ракети, които могат да носят ядрен заряд, си е достатъчно голяма беля, и опасност да получиш неприемливи загуби и поражения на твоя територия.

4. Руските системи за радиолокационна война са се задействали, но нарочно само за 36, или… толкова си могат – в мащаб, който е „объркал“ полетите на 36 от 59 ракети Томахоук. Това е под вариант на (3).

5. Това е договорка. Огромната цена (за САЩ – от $30-100 млн общо е цената) и нищожните поражения (сравнено с цената) нещо намирисват.  По това време Бачо Доню Тръмпата е вечерял официално със Си Дзин Пин.  Русия реагира служебно осъдително за „този акт на нарушение на международното право“, но без да се пали много.  Сирия също реагираха по-скоро служебно, отколкото кой знае колко гневно-изненадано. Всъщност, изненадани май бяха главно зрителите и „потребителите“ на СМРАД-BREAKING NEWS! Пораженията: 5-6 убити (ако е вярно) и няколко потрошени стари самолети, които без ремонта са на цената на старо желязо. Мамка му, ако бяха пуснали 5-6 човека с обикновени пистолети с общо 59 патрона по лев парчето (да спазим числото 59 крилати ракети), щяха да убият повече и да нанесат повече ефективни военни поражения. Даже си мисля, че с лъкове и с 59 стрели (те вече са по $10 парчето, ако са карбон), пак щяха да убият повече и да нанесат по-сериозни военни поражения. Нещо не е така. Нещо много силно не е така. Както в обичайния свят на англосаксите с техните двойни криви огледала. Пак се сещам за Wag the Dog…

*СМРАД = средства за масова реклама, агитация, и дезинформация. Работят за наша сметка, но за чужд, външен интерес.

http://bultimes.com/plamen-paskov-neshto-me-glozhdi/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!