Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп се връща в играта с 59 томахавки. Светът вече Е в световна война.

Кузман ИЛИЕВ
 
Президентът на САЩ бързо бе омотан и от неоконсерваторите в собствената си партия, и от все по-кръвожадните демократи
 
Без разрешение на Конгреса, незачитайки конституцията на САЩ и без резолюция на ООН, американският президент Тръмп де факто обяви война на Сирия – обстрелването на сирийската военна база до Хомс с ракети „Томахоук“ и поне няколко жертви е акт на война.
 
Русия като съюзник на сирийското правителство на терен е предупредена за ударите, но недостатъчно рано, за да няма и превенция на загубите.
 
Поводът за въздушните удари – убийството на 86 цивилни през седмицата в малко сирийско градче, сред които и десетки деца, а оръжието е смъртоносният газ зарин.
 
Какво предстои оттук нататък – отговорът на Сирия и Русия, както и ще има ли ескалация на военните действия от страна на САЩ. Истината обаче е, че светът вече няма да е същият.
 
И най-важното – светът вече Е в световна война. Русия е на терен в Сирия, подкрепяйки официалното правителство на Асад след негова покана, биейки се срещу ИДИЛ.
 
През 2013 г., след като използва химическо оръжие в Сирия, Обама също щеше да атакува. Великобритания и Франция бяха против, но истината е, че имаше твърде много съмнения кой точно е използвал оръжието – Асад или „бунтовниците“, тоест радикалните ислямски главорези в огромната си част. Тогава беше поставена „червената линия“, която обаче явно за САЩ вече е пресечена.
 
Само преди няколко дни Тръмп и външният министър на САЩ Рекс Тилърсън говореха, че ще оставят Сирия да определя сама съдбата си. Днес ставаме свидетели на този еднозначен ход, а американският президент твърди, че е гъвкав, и като вижда какво става в страната, действа.
 
Цялата ситуация е меко казано странна.
Ето няколко въпроса – защо, печелейки войната с победи като тази в Алепо и силна политическа подкрепа, Асад би направил подобен кретенски и мракобесен ход, избивайки десетки деца, и то точно по този начин, с химическо оръжие?
Та нали така веднага настройва общественото мнение по света срещу себе си?
 
На базата на какво се основава тази убеденост на Тръмп, че точно сирийската армия е направила атаката, въпреки яростното отричане от страна на администрацията на Асад – на разузнаване ли, на какво?
 
Подобни съдбовни ходове изискват малко повече обосновка. Защото и за Ирак имаше много „сериозни“ сведения за оръжия за масово поразяване.
 
Оказа се лъжа, отнела живота на 4500 американски войници, стотици хиляди невинни жертви и милиони бежанци след появата там на ИДИЛ.
 
Този акт сега бил с цел защита на националната сигурност на САЩ и прекратяване на разпространението на „химически оръжия“.
 
Много книги са изписани за причините за почване на война – от гражданската война в САЩ, през Първата и Втората световна война, Виетнам и т.н. „Фалшивият флаг“ като прийом не е като да не е бил използван от политици, които искат война.

Медиите по света – под всякаква критика.
Вместо веднага да се опитат да покажат и другата гледна точка, те са в трескава радост и въртят едно и също.
Анализите са – колко Тръмп бил решителен за разлика от Обама. Каква силна ръка показвал, заливат ни с кадри от атаките с газ – никакъв анализ на възможността именно главорезите, които кълцат деца и снимат клипчета, да са причина за газовата атака, или хвърлена бомба от самолет да е взривила склад с подобни субстанции.

Буквално посяват семената на безкритичното одобрение на всякакви едностранни действия, нито капчица критичност или мнителност.
Двоен стандарт имаше и при отразяването на обсадата на Алепо от сирийско-руска страна спрямо това сега в Мосул, където иракско-американските части също демонстрират нагледно дребнотемието „човешки живот“.

Нашите медии пък съвсем изтрещяха. Спецотрядът „Кобра“ бил заловил крадци на 2000 лева и какво казал този и онзи за великия парламент – това са темите. Най-малко е интересно следното – „остарялото“ НАТО (по Тръмп) ще влиза ли във войната, ние ще пращаме ли хора?

Истината е, че независимо от кампанията си срещу инвазия в Близкия изток Тръмп бе бързо омотан и от неоконсерваторите в собствената си партия, и от все по-кръвожадните демократи.
Разбра как се играе тази игра. Война и пак война – така работи системата.
Този път залогът е много голям, защото зад Сирия са Русия и Иран и макар САЩ да има разходи за отбрана колкото следващите 7 държави заедно, ядреният потенциал на Русия е огромен и негативите за всеки от нас при глобален конфликт са непоносими.

Какво предстои?
В най-лошия случай – нова световна война.
В най-добрия – поредната война на американски президент в Близкия изток (в Йемен САЩ и саудитите скоро няма да има какво да бомбардират), тъй като САЩ изглеждат решени да сменят и този режим. Тоест – нов Ирак, нова Либия.
Какво идва след диктатори тип Кадафи и Саддам? ИДИЛ и „Ал Кайда“. Това е. Още милиони бежанци. Още самосиндикални терористични актове на родна земя.

Къде сме ние? В мислите – бием корупция и мафията. В реалността – на няколкостотин километра от военните действия, а знаковите оттук нататък сблъсъци, дано само дипломатически – САЩ-НАТО-Русия-Турция – неминуемо ще са ни топ тема, каквото и да си мислим.

* Авторът е водещ на „Денят он ер” по телевизия Bulgaria on air.

Източник: Труд

http://epicenter.bg/article/Tramp-se-vrashta-v-igrata-s-59-tomahavki--Svetat-veche-E-v-svetovna-voyna-/124784/7/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!