Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев за отмененото Постановление 208: Няма да повтаряме грешките на други държави

България ще получи помощ за опазване на външната граница на ЕС, обеща Доналд Туск

„Няма да повтаряме грешките на другите държави, които плащат за тях.“ Това заяви президентът Румен Радев по повод отмененото Постановление 208 за интеграция на бежанци на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
 
Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло. По думите на президента интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.
„Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулациите, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност“, коментира той.
Държавният глава бе категоричен, че България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото.
„Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, за процесите на нейното протичане, да имаме единен, национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система“, обясни Румен Радев. 

"Лоялното членство в ЕС не означава механично вземане на регулации. България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат", посочи Румен Радев.

„Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, за процесите на нейното протичане, да имаме единен, национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система“, обясни Румен Радев. 

България ще получи помощ за опазване на външната граница на Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Брекзит ще бъде направен по начин, който ще защити европейските граждани във Великобритания, заяви още Туск. Президентът Радев благодари на ръководството на ЕС, че предприема мерки, за да защити българските граждани на Острова.

ЕС да има обща политика и обща позиция спрямо Турция. За нас е изключително важно да имаме добросъседска политика спрямо Турция. В същото време е недопустимо Турция да се намесва в изборния процес и вътрешната политика на която и да е държава, включително и България. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата си с лидера на ЕП Доналд Туск.

Искам дебело да подчертая, че членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. България е важен фактор за сигурността в района. Ние сме един доказан фактор за стабилност и ще продължим усилията си за затвърждаване на тази наша позиция тук, на Балканите.

Ръководството на ЕС в лицето на господин Туск приема нашето предложение за цялостен подход към ситуацията в региона. Това включва всякакви мерки - политически, енергийни, транспортни, комуникационни и други.

Обсъдихме въпроса и за възстановяването на енергийната ни независимост - България да се превърне в независим доставчик на газ и неговото транзитиране към страни, членки на ЕС.

От своя страна Доналд Туск благодари на Румен Радев за разговора и посочи, че България е най-добрият пример за това как могат да бъдат защитени европейските граници. "За щастие, ситуацията по границата с Турция и Гърция е под контрол. Ние обаче ще трябва да бъдем бдителни в дълго време занапред и ще трябва да затворим пътищата за нелегалната миграция. ЕС спазва своите задължения към Турция и очаква Турция да спази своята част от споразумение. Вие инвестирахте огромни средства от своя бюджет, ЕС подпомага с финансова подкрепа. За мен вие извършихте отлична работа на границите си и това е доказателство за усилията ви да станете част от Шенгенското пространство", посочи Туск.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е на работно посещение в България. Поради ограничаване на времето на работното му посещение председателят на Европейския съвет няма да има възможност да посети границата, както беше обявено по-рано. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

http://epicenter.bg/article/Donald-Tusk--Balgariya-shte-poluchi-pomosht-za-opazvane-na-granitsata-s-Turtsiya--Na-zhivo--/124485/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!