Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В. Симеонов: Борисов 3 няма да има

„Държа на думите си, казани на 16 ноември, че трети път премиер Борисов няма да има”, отсече съпредседателят на Обединени патриоти – третата политическа сила в новия български парламент, Валери Симеонов пред собствената си телевизия СКАТ. Той съзря в думите на Корнелия Нинова от изборната нощ: „Покана за правителство от ГЕРБ няма да бъде приета от БСП”, „отворена вратичка”, че опит на Патриотите да съставят правителство може да доведе до Голяма коалиция с техния мандат – нещо, което още в неделя прогнозира 19 минути. „Президентът ще ни даде третия мандат за съставяне на кабинет, ако ГЕРБ и БСП се провалят”, категоричен е Симеонов. „Няма да го даде на ДПС или на оня с аптеките, я”, в характерния си стил допълни лидерът на НФСБ.

Факт е, че Патриотите бяха готови да реализират мандат и при рулетката на миналия парламент, а Бойко Борисов им обеща подкрепа, която часове по-късно изненадващо оттегли. Така мандатът бе даден на Реформаторите и те не успяха да спасят старото мнозинство, та се стигна до изборите на 26 март. Тогава Борисов беше поставил като условие министри при Патриотите да останат неговите трима фаворити: Горанов на финансите, Павлова на строителството и Московски на транспорта, довери пред 19’ източник от преговорите. Условието е било прието, но незнайно защо Борисов провали уговорката. По този начин проигра в доста голяма степен доверието на ОП.

Симеонов постави категоричните условия, които трябва да бъдат изпълнени от коалиция: поправяне на скандалното постановление на Борисов 2 №208 за заселване на мигранти у нас, „няма как да стане” мажоритарен вот, 300 лв. минимална пенсия и всички други индексирани нагоре. Първите две обаче са в противовес с позицията на ГЕРБ, а ББ заяви в изборната нощ, че такива големи компромиси като при миналата коалиция няма да търпи.

Апропо, Борисов и цялата му партия мълчат от неделя и най-вероятно до връщането му от Малта в четвъртък вечер едва ли ще промълвят какво мислят да правят, след като обявиха, че „ГЕРБ е длъжен да направи правителство”.

http://19min.bg/news/8/87076.html#87076 

Опит за харакири! Симеонов убеждава Борисов и Нинова за тройна коалиция

Съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов предложи да се сформира тройна коалиция между тях, ГЕРБ и БСП.
От студиото на предаването „Още от деня“ по БНТ Симеонов призова лидерите на двете партии – Бойко Борисов и Корнелия Нинова, да загърбят егото си и да помогнат за осъществяването на идея, която ще е добра за България.
Крайно време е да се разбере, че политиката не е футболен мач, посочи патриотът. Той смята, че мачът не може да приключи с 1:0.
Валери Симеонов призна, че вече е подхвърлил идеята за широка коалиция и тя не е била приета истерично. Той подчерта, че подготвя почвата за такава широка коалиция, защото тя е най-доброто за България.
Според Симеонов ако идеята за тройната коалиция се осъществи, той гарантира, че управлението ще е стабилно и ще продължи 4 години.
Лидерът на НФСБ обяви, че разговорите ще продължат, когато лидерът на най-голямата партия, спечелила изборите, и заместникът му – Бойко Борисов и Цветан Цветанов, се върнат от Малта. Тогава ще опитат да направят среща в троен формат. Валери Симеонов е убеден, това е възможно да се случи.
Той смята да убеждава с аргументи Борисов и Нинова. Най-важният аргумент, който Симеонов ще изтъкне пред тях е, че България е по-важна от всичко.
Ако широката коалиция не се случи, вариантите не са добри, предупреди той.
Нюз БГ
https://news.bg/politics/simeonov-ubezhdava-borisov-i-ninova-za-troyna-koalitsiya.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!