Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган нападна България – Радев му отговори: България не приема провокации. Не ни учете на демокрация!

,България не приема провокации, особено от държави, които не спазват върховенството на закона". Така президентът Румен Радев коментира изказването на Реджеп Тайип Ердоган, че в България "се правят опити да се попречи на сънародниците ни, нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот." 

Коментарът си той направи на прием в хотел Шератон по случай националния празник на Гърция. Българският президент даде за пример Гърция като приятелска страна, с която сме в добросъседски отношения 

"Искам да Ви уверя, че изборите в България ще протекат спокойно. България е европейска държава, която се води от своите закони, а не от чуждите емоции. България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона. Всеки държавник трябва да научи уроците по история и география", каза още държавният глава по адрес на Ердоган. 

"Искам да уверя, че изборите у нас ще протекат спокойно - по законите на българската държава, а не по законите на друга държава", допълни българският президент. 

Припомняме, че на среща с български изселници Ердоган заяви: "Обръщам се към България. Обръщам се към нашите съседи и братя там (...) Сериозно сме обезпокоени от това, което чуваме и виждаме, че там е оказван натиск. От една страна говорите за демокрация, от друга - вие отказвате натиск върху турците. Това е неприемливо. От една страна вие говорите за правните достижения на ЕС, а от друга - вие правите противоположното. Не може така", нападна ни провокативно Ердоган. 

По-рано българската страна изрази недоволство от това, че Турция открито подкрепя партия на етническите турци, която ще участва за първи път на предстоящия вот. 

„Надявам се, че българските избори ще преминат мирно и резултатите ще станат ясни по честен и прозрачен начин“, каза Ердоган. 

И получи отговора на Румен Радев. /epicenter.bg/

Предистория

Ердоган нападна България

Турският президент Реджеп Ердоган нападна България, съобщава „Ройтерс“. Според агенцията той е атакувал София за „оказвания натиск“ върху живеещите в България турци преди парламентарните избори на фона на растящото напрежение между двата съседа.

„Ройтерс“ уточнява, че в България ще се гласува на парламентарни избори в неделя. Осведомителната агенция допълва, че миналата седмица служебното правителство на България е привикало турския посланик в София и е отзовало за консултации българския посланик в Турция.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че това е част от опитите да се предотврати Турция да повлияе на изборния процес, се казва още в публикацията.

България експулсира турски гражданин и забрани на други двама да влизат в страната след информация, че турски министър е водил кампания в подкрепа на партия ДОСТ, която представлява българските турци – най-голямото етническо малцинство в страната, допълва агенцията.

Обръщам се към България. Обръщам се към нашите съседи и братя там (…) Сериозно сме обезпокоени от това, което чуваме и виждаме, че там е оказван натиск, каза Ердоган на конференция в Анкара.

Повече от половин милион етнически турци живеят в България, а повече от 400 000 българи пребивават в Турция, допълва агенцията.

От една страна говорите за демокрация, от друга – вие отказвате натиск върху турците. Това е неприемливо. От една страна вие говорите за правните достижения на ЕС, а от друга – вие правите противоположното. Не може така, нападна Ердоган ЕС, цитиран от „Ройтерс“. / ГЛАСОВЕ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!