Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В България топлоизолират панелките, в Москва ги сменят с нови тухлени сгради

Докато в България искат да топлоизолират и го наричат "саниране", в Москва сменят панелките или т.нар. хрушчовки с модерни билдинги, като от четири стари правят една нова сграда.

Подобни 4-5-етажни постройки има и в редица квартали в София като Надежда, Толстой, Хиподрума, Гоце Делчев и много други. И за разлика от идеята у нас, те да бъдат "санирани", т.е. чисто и просто топлоизолирани, то кметът на Москва Сергей Собянин ще бута и построи нови билдинги и доста по-надеждни.

Ще бъдат сменени малките блокове, останали в историята като хрушчовки. Такива постройки има и в столицата, издигнати през 60-е и 70-е години на миналия век, от тях почва панелната ера на "жилищните комплекси". Моделът им е по руски образец. През 1957 г. по идея на Никита Хрушчов започват да ги строят в Русия. Срокът им на годност е 25 години, но са били предпочитани заради евтините материали, от които са направени и бързото издигане – строили са се по план за 2 месеца, но има и такива, които са се появявали и за 2 седмици.  Моделът е на архитектурният гений Корбюзие.

Според кмета на Москва Сергей Собянин, този тип остарели сгради няма смисъл да бъдат санирани, защото дори и да бъдат топлоизолирани не може да им се даде живот повече от 10 години. Освен това в Русия, преди да започнат да строят новите билдинги са попитали всички граждани дали са съгласни да заменят старото си жилище с ново. Модерните сгради са с разположение едно към едно като старите, но имат по-голяма обща площ на жилището и по-обширна кухня. Няма как да не отбележим и че след допитването, 92% от руснаците ще живеят в нови сгради в същия район, а само 8% от тях ще бъдат в съседни. Преселението е за сметка на общината.

За разлика от Москва, в България идеята на Корбюзие се развива по наш модел. На нас ни се иска тези стари хрушчовки да бъдат вечни и да ги ползваме доживот. И вместо тези 2 млрд. лв. за "саниране" да бъдат използвани за нови хиляди блокове, ние ще симулираме дейност, опитвайки се да укрепим нещо, на което отдавна му е изтекла годността. 

http://19min.bg/news/8/86761.html#86761 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!