Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москва и Анкара развалиха „приятелството“ – Путин и Ердоган с непреодолими противоречия на Балканите

Руските сили в Сирия ще обучават кюрдската милиция в северната част на страната, предаде ливанското издание „Дейли стар“.Според говорителя на кюрдската милиция в Сирия руското присъствие свидетелства за развитието на отношенията между кюрдските сили и руснаците за сътрудничество срещу тероризма. Русия ще отвори база в северозападна Сирия, след като се споразумя с кюрдските Части за народна защита (YPG),съобщи говорител на милицията, цитиран от „Ройтерс“. YPG също така планира да увеличи с две трети числеността си тази година – от 60 000 на близо 100 000, обяви Хелил за „Ройтерс“. Целта е да се направи крачка към превръщането на милицията в „по-организирани“ сили, подобни на армия. Подписано е споразумение между сирийските военни звена и руските сили, разположени в арабската страна. Руснаците ще обучават кюрдската милиция за това как да се подготвят на модерна военна тактика.

Споразумението, предвижда Русия да създаде и военна база в Северозападна Сирия, която е под контрола на кюрдската милиция в Сирия. По информация на Ройтерс, на местни източници и разпространено видео, руските военни вече са пристигнали в провинцията Африн, Северозападна Сирия, където са разположили и бронирани транспортни машини за превозването на военните си и походни кухни. От руското министерство на отбраната отричат намерението за създаване на пълномащабна военна база, но не отричат, наличието на войски и споразумение с кюрдските сили. Обектът, за който говорели сирийските кюрди, бил „център за помирение“ с цел договаряне на регионални примирия и следене да те да се спазват. Базата се сформира в Джандарис – градче, разположено недалеч от Африн. Руските войници, ще помогнат в обучението на кюрдските милиции и „ще изградят директна точка на контакт с руските сили.“ Истината е, че Москва сложи бариера пред Ердоган към кюрдите.

Турция е вбесена от появата на руски военен пункт в Северозападна Сирия. Това предизвика незабавната гневна реакция на Анкара, където вицепремиерът Нуман Куртулмуш каза, че страната му не приема създаването на „район на терора“ в Северна Сирия и настоя да се съхрани етническата структура от преди войната. Милициите YPG са подкрепяни от САЩ за борба с „Ислямска държава“, но Турция ги смята за част от забранената в САЩ, ЕС и Турция терористична организация Кюрдска народна партия (ПКК). Офанзивата, която Турция започна в Северна Сирия миналата година, целеше да попречи на кюрдите да разширят териториалните си владения там. Анкара обвинява Вашингтон, че въоръжава YPG и така подкрепя терористи. Турските власти се противопоставят и на плановете, които кюрдите обявиха да участват в битката за Рака – сирийската „столица“ на „Ислямска държава“ – през април.

Последната среща на Ердоган с Путин в Москва протече и завърши доста тегаво, без хвалебствени пресконференции и с погребални физиономии. Путин и Ердоган, освен в Сирия имат непреодолими противоречия в Кавказ, Средна Азия, Сибир, Балканите, по отношение на руските и други мюсюлмани сунити, в това число в Крим, Новорусия и Молдова -Гагаузката република. Има търкания и между Турция и основния съюзник на Русия- Китай в Уйгурския автономен район. Турция е съперник на Иран. Турция е съперник на Русия и в стремежа си към „постзападно“ лидерство в тюркския, арабския и мюсюлманския свят.

Русия е разрешила вноса само на дефицитни зеленчуци от Турция, тъй като доматите и краставиците трябва да се доставят от руски производители, заяви пред журналисти министърът на земеделието Александър Ткачов. Турция наложи мито от 130 процента върху вноса на пшеница и царевица от Русия. Турция не само лишава износителите от Русия от правото на безмитни доставки на пшеница, царевица и слънчогледов шрот, но и налага мито от 130% върху вноса на им, съобщи пред агенция „Интерфакс” Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за конюнктурата на пазара на селскостопанска продукция. До момента се мълчи за големите проекти-АЕЦ, Газопроводи.

По непотвърдени до момента данни съществува вероятност Турция ад забрани вноса от Русия и на грах, ориз, слънчогледово олио и соя. По данни на „Интерфакс” от началото на настоящия селскостопански сезон Турция е внесла около 2 млн. тона руска пшеница, отстъпвайки по този показател само на Египет, а през миналия сезон доставките достигнаха 3,1 млн. тона. По данни на руския вестник „КоммерсантЪ” делът на Турция в руския износ на зърно достига около 20%.

Ислямизмът и личните амбиции на Ердоган рушат опорите на светската република в Турция. След евентуалната победа на личната и ислямистката диктатура се задава поток от прозападни бежанци от Турция към Европа. В Турция се засилва кюрдската съпротива, ще се ожесточава и реакцията на милионите турски шиити срещу сунитския ислямизъм. Ислямистката пропаганда в европейските страни и в България дава отличен повод да се неутрализират ердогановите агенти в турските националистически партии и групи. Правителството в Германия обмисля възможността да въведе забрана за влизане в страната на политици от Турция, съобщават местни медии. Те се посочват, че министрите имат прерогативи да покажат своята позиция в отношенията си с Турция.

Турция преразглежда споразумението за мигрантите с ЕС и от събота пусна потока към Гърция през Средиземно море. Анкара блокира мисии на НАТО и пречи на военното сътрудничество между 28-те страни-членки на НАТО и други страни партньори на пакта.  Според информация на в. „Велт“ в момента правителството на Турция затруднява военното сътрудничество между 28-те страни от НАТО и партньорските страни на пакта в Европа, Азия и бившите съветски републики като Грузия или Украйна- преди всичко програмата Партньорство за мир. Вече са налице първите резултати от блокадата. В новия курс на обучение във военната академия на НАТО в Рим не участва нито един войник от страните партньори. Няколко страни-партньори на НАТО като Швеция или Финландия предупредиха в писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за „много сериозни последствия на блокадата“ от Анкара.“В дългосрочен план ерозирането на нашата оперативна съвместимост възпрепятства способността ни да участваме в учения на НАТО и в операциите на НАТО“, се казва в писмото на финландския посланик в НАТО Пирита Асунмаа до Столтенберг. Тя констатира, че това е „голяма загуба и за двете страни – Финландия и НАТО.

Провокацията и ругателствата, с които режимът на Ердоган засипва близки съюзници от НАТО, накараха и Генералния секретар на Алианса да вземе думата, написа Бертолд Колер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Столтенберг препоръчва на всички в организацията да се съсредоточат върху „онова, което ни свързва”. Ердоган пожертва всичко: демокрацията, човешките права, разделението на властите, той попиля и международните връзки на страната си и оставя само изгорена земя. Самата Турция ще понесе огромни щети, а мнозина турци, изпаднали в момента в националистическо опиянение, ще ги усетят на гърба си едва тогава, когато видят оттеглящите се туристи и инвеститори. НАТО вече трябва сериозно да се замисли дали на своя югоизточен фланг, изложен на многобройни опасности, изобщо може да разчита на такъв съюзник. Един съюзник, който последователно изгаря всичките си мостове към Запада. Почти сигурно Германия изнася частите на Бундесвера от Турция.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

http://bultimes.com/moskva-i-ankara-razvaliha-priyatelstvoto/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!