Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгария: Няма да се дадем на Ердоган, ще опазим границите си

Унгария е подготвена и може да се справи с това предизвикателство, каза съветникът на Орбан.

Унгария няма да променя миграционната си политика. Няма да се подадем на никакъв натиск и ще защитим държавните си граници.

Това предупреждение отправи публично съветникът по въпросите на националната сигурност в правителството на Виктор Орбан Дъорд Баконди. По повод заплахите на Турция, че ще изпраща всеки месец по 15 000 мигранти към Европа Баконди каза следното: Унгария е подготвена и може да се справи с това предизвикателство. "Само през тази година в Унгария са се опитали да влязат нелегално 7 200 мигранти. Преценките на правителството са, че тази бройка ще се увеличава. Независимо от всичко, ние ще продължаваме да спазваме както унгарското, така и европейското законодателство за преминаване на границите", подчерта съветникът.

Баконди съобщи, че от началото на тази година са подадени 1 134 молби за получаване на убежище в Унгария. 54 души са получили защита.
Властите в Будапеща започнаха изграждането на втора ограда по унгарско-сръбската граница, която ще бъде напълно готова до края на месец май.

Унгария вдигна първата ограда по границата със Сърбия през 2015 година, когато през територията на страната минаха над 400 000 мигранти. От правителството в Будапеща твърдят, че втората ограда е необходима, за да се предотврати новата мигрантска вълна, която се очаква през тази година да достигне до унгарските граници.

БГНЕС припомня, че преди два дни министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заплаши Европа, че всеки месец от страната може да потеглят по 15 000 бежанци и това би довело до пълно объркване. Имате ли смелостта да посрещнете този поток, запита Сойлу Европа пред участниците в срещата на дружеството за културно партньорство на Черноморските райони, като акцентира на споразумението за реадмисия на мигрантите, подписано с ЕС преди година. „Готови сме да пращаме всеки месец по 15 000 бежанци в Европа и чакаме да видим объркването на мозъците. Имате ли тази смелост, имаме споразумение?“, отправи риторичен въпрос вътрешният министър. /БГНЕС 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!