Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австрия: Турция няма място в ЕС!

Австрийският министър на външните работи Себастиян Курц заяви, че Турция не може да стане член на ЕС. Според него на Анкара трябва да се предложи споразумение за добросъседство, за разлика от други страни на Балканите, за които перспективата за членство трябва да бъде запазена, предава БГНЕС.

В документа за реформите в ЕС, в който се описват позициите на австрийското правителство за неговото председателство на ЕС през втората половина на 2018 г., се подчертава, че е крайно време да се решат отношенията с Турция. За разлика от кандидатите за членство от Западните Балкани в продължение на години Турция се отдалечава от ЕС, пише в този документ.

Провалилият се опит за преврат през 2016 г. само ускори този процес, а се забелязват и драматични нарушения на човешките права, върховенството на закона и демокрацията. В същото време Турция провокира със своите предизборни прояви страните-членки на ЕС преди референдума. Поради това присъединяването на Турция към ЕС е немислимо, пише в документа. В същото време Турция се определя като важен регионален и икономически играч, а ЕС и Турция имат интерес за по-тясно и конструктивно сътрудничество на равноправни основи и на всички нива.

Вместо твърдоглавото подкрепяне на идеята за членство е по-добре да има реален подход - един европейско-турски договор за добросъседство, казва Курц.

В това споразумение не трябва да се допуска опцията за членство, нито пък правото на свободно движение на турските граждани в единния пазар. Основата трябва да бъде модернизиране на митническия съюз. Себастиян Курц подчертава, че ситуацията е съвсем различна за страните от Западните Балкани, за които перспективата за членството им трябва да бъде задържана: "Тя беше и остава важен мотив за извършването на реформи. Мигрантската криза доказа колко е важна стабилността и сигурността на Западните Балкани за сигурността и стабилността в Централна Европа, пише още в документа на австрийското правителство.

https://petel.bg/Avstriya--Turtsiya-nyama-myasto-v-ES-__198720 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!