Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вече не можем да разчитаме на НАТО, трябва да изградим собствена отбрана, да възстановим армията си и да укрепим границата, защото заплахата идва от Турция

Опитът да се наложи втори официален език е стара стратегия на Република Турция за намеса във вътрешните работи на Република България.
 
Анкара създаде две партии ДОСТ и тази на Касим Дал, които не са български политически сили. Те служат на Република Турция като пета колона. МВнР веднага трябва да връчи остра нота. Не може да се правим, че турската пропаганда в България не нанася своите поражения. Те искат втори официален език. Кога е било това, освен по време на Османската империя.
 
Тези действия на Турция са в съгласие с прословутата „Ислямска дъга“, която Реджеп Ердоган разшири. Първоначално по времето на неговия бивш премиер и външен министър Ахмет Давутоглу тя включваше Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Родопите, Западна и Източна Тракия. А Ердоган я продължи на север чак до Разград и Търговище. Тогавашният външен министър Митов каза - не му обръщайте внимание, това е емоционална реакция и изблик по време на митинг в някакъв турски град.

Тук не става дума за емоция, а за една неоимперска стратегия – неоосманизмът. Официалните турски власти стигнаха до там, че заплашиха Холандия, Германия, Европейския съюз и дори САЩ. Това показва, че в Република Турция стават много опасни събития. В близост до нашите граници има заплаха.

Преди 10 години казах, че Турция ще излезе от НАТО. Неоосманизмът пречи на Турция да се съобразява с изискванията на алианса. Ние вече не можем да разчитаме на НАТО, трябва да изградим собствена отбрана, да възстановим армията си и да укрепим границата, защото заплахата идва от Турция.

Едно от най-важните звена в „Ислямската дъга“ е Албания, където неотдавна премиерът Еди Рама излезе с платформа, която предвижда албанският език да стане официален в съседна Македония. Ето виждаме докъде водят подобни искания на Балканите. Турция има голямо икономическо, политическо и военно влияние в Албания. В Тетово се развяват албански знамена, в парламента се говори на албански, а македонците са принудени да си слагат слушалки в ушите си. Ние до там ли ще я докараме да си слагаме слушалки?

Нещата не се развиват добре и не трябва да си затваряме очите. За пръв път има геополитическо сближаване между Турция и Русия. България се е възстановила като държава в резултат на този вековен геополитически сблъсък по време на деветата от общо десет войни между тези две империи. Русия и Турция днес са изолирани и по тази причина се сближават, а ние къде сме?

Президентът и външният министър трябва да заявят, че подобни действия на Турция са недопустими. Не трябва да жертваме националните интереси заради сметки в стил Капалъ чарши. Турски компании проявяват интерес към важни инфраструктурни обекти, включително летище София.

Прочетете „Стратегическа дълбочина“, там Давутоглу го е казал, че турците няма да дойдат този път с ятагана, а ще стъпят икономически, верски и политически. Така Анкара ще си възвърне позициите в старите предели на вече несъществуващата почти век Османска империя. За съжаление политиците не четат. /БГНЕС 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!