Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Норберт Хофер: Ще се боря против СЕТА! "Таймс" написа за мен, че съм най-опасният мъж в Европа

Турски политици идват в Европа за да правят предизборни кампании при нас, това ние не можем да позволим. От момента, в който казах, че не бих подписал споразумението СЕТА стана наистина трудно за мен, но ще се боря против СЕТА.

Радев твърдо е гласувал за СЕТА… Документите 1:1

Мирослава ДИМИТРОВА
За Епицентър.бг  

Интервю със заместник председателя на австрийския парламент и кандидат за президент на последните избори в Австрия от Австрийската партия на свободата, Норберт Хофер 

- Г-н Хофер, цяла Европа и в частност ние в България, следяхме с голям интерес Вашата забележителна предизборна кампания през последните австрийски президентски избори. Какво е мнението Ви за настроението след тези избори сред австрийското население и избиратели, страната все още ли е разделена? Правителството на Австрия успешно ли е в изграждането на мостове или населението в страната все още е поляризирано, както преди президентските избори? 

- Много интересно за мен е, че тези избори промениха изцяло моят живот. До преди година и половина аз заемах висока политическа позиция в Австрия, но не бях наистина известен. Това ми доставяше удоволствие - да изготвя партийната програма, да правя предложения за съдържанието и, но можех свободно да се движа. Това се промени напълно след обявяването на кандидатурата ми - не само в Австрия , но и извън страната. Списание Таймс написа за мен, че съм най-опасният мъж в Европа. И разбира се, по време на предизборната кампания, когато се разхождах по улиците, вече с охрана и т.н., настроението беше предимно положително, но имаше и хора, които бяха понякога негативно настроени към мен. Докато сега, след изборите, няма вече никакъв негативизъм. Независимо къде отивам, хората идват и искат да разговарят с мен за политика, за бъдещето на Австрия, за бъдещето на Европа. Страната ни не е разделена, не мисля, че е така. Но хората са в известна степен разтревожени. Светът се променя, културният облик на Европа се променя, все повече се появява убеждението, че трябва да направим нещо, че трябва да се защитим, че трябва да защитаваме това, което нашите родители, нашите пра- родители изградиха през последните столетия. 

- Бежанската криза в Европа продължава да бъде доминираща тема в европейската политика, австрийската политика според Вас успешна ли е от гледна точка на справянето с бежанската криза?

- Австрия разбира се не се справи добре и продължава да не е успешна, а ЕС още по-малко, със справянето с бежанската криза. Ние приехме през последните години много бежанци при нас, между тях и много такива, които изобщо не са бежанци. Много от тях са хора, които искат да подобрят икономическото си положение, често даже не чрез работа, а чрез неправомерно използване на нашата социална система. И тези развития създават вече проблеми за нашата социална система. Според изследване на Фискалния ни Съвет, направено през последните месеци, само бежанската вълна от 2015 г., създава разходи за Австрия от 20 милиарда евро, разпределени през годините. Поради това трябва да тръгнем по друг, по-разумен път. Да сме разумни означава за мен да помагаме на място, както и да преосмислим политиката си на интервенция. От Арабската Пролет не остана нищо, хората в тези региони не живеят по-добре, напротив, животът им се влоши а и ситуацията в Европа също бе влошена. Трябва да си изясним къде искаме да отидем с Европа. За мен Централна Европа е много важна, особено християнските страни, които са част от тази Европа, както и християнските традиционни ценности. Хората в Австрия, например, които не са практикуващи християни носят тези традиционни християнски ценности в себе си. Сегашната ситуация в Австрия е, ние имаме около 600.000 мюсюлмани, които имат други основни ценности. Аз респектирам отделния мюсюлманин, но съм срещу ислямизирането на Австрия и ислямизирането на Европа. Това е най-голямата опасност за нашата ценностна система, която за нас е толкова важна. 

- Как виждате ролята на европейските балкански страни и ролята на България като стожери за сигурността на Европа? По време на Вашата предизборна кампания посетихте, Хърватска, Сърбия, но не посетихте България. Има ли конкретна причина за това? Дали страната ни вече излезе извън периферията на Европа? 

- Не, няма никаква причина. Аз ОЩЕ не съм бил в България, но съм решен да посетя България. Случи се така, че по време на предизборната борба датата на изборите толкова често беше променяна, че целият календар на срещите и посещенията се обърка. Ние направихме няколко посещения в чужбина, имахме много покани, даже и от Китай, наистина много покани. Сега, след изборите, трябва да наваксам с термините един по един, защото се подготвям за следващите избори и искам непременно да направя повече посещения. Искам да поддържам връзки , с колкото се може повече страни. Това е важно и за икономиката, защото за един политик или бъдещ президент е важно да отваря врати за бъдещо сътрудничество и то за сътрудничество ползотворно и за двете страни. За мен е важно, когато се правят икономически и бизнес контакти и двете държави да имат полза, да профитират от тях. Това за мен е най-важното. 

- Австрия е един от най-големите инвеститори в България - с OMV, EVN, Райфайзен, има и дългогодишни двустранни отношения между двете страни. Радвам се да чуя, че имате желание да разширите икономическите връзки между двете страни. Как виждате бъдещото развитие на тези отношения? 

- Аз също много се радвам, но мисля, че в това отношение можем още много да направим. Това са две страни, които разбира се поради развитията след войната, имат различна история. България едва по-късно имаше възможността да поеме по път, който да осигури бъдещето и икономическо благоденствие, но мисля, че хората в България и в Австрия мислят по сходен начин. И затова е особено лесно да се създават приятелства и контакти. 

- Събитията в Турция след опита за преврат срещу правителството на Ердоган са смущаващи. Многократните опити на Турция да се намесва във вътрешните работи на страните с турски малцинства са поразителни. Как виждате бъдещото развитие на отношенията между Турция и ЕС? 


- Отношенията са доста обтегнати, но трябва да търсим винаги причините. А грешката е при самия ЕС. ЕС предложи на Турция да започне преговори за присъединяване към Съюза. Moята партия винаги е казвала, че това е грешка. Турция не може да бъде член на ЕС, защото нейната територия в Европа е само няколко квадратни километра, а ЕС трябва също да сложи някъде граница. Така да се каже ЕС предложи нещо, което в действителност никога не е искал. Вместо да се каже, че за нас е важно да имаме добро партньорство с Турция, се прави предложение, което е неизпълнимо и това води сега до една спирала от недоразумения. В допълнение, при нас има много турци, които са емигрирали в различни европейски страни, някои от тях с двойно гражданство. Сега турски политици идват в Европа за да правят предизборни кампании при нас, това ние не можем да позволим. Политици от всички държави в света са сърдечно добре дошли тук в Австрия, но не за да водят предизборна борба. Не с цел да влияят на хората, които живеят при нас. Политици от Франция, Германия или Швейцария, които идват на посещение при нас не идват за да влияят на хората, които живеят тук. Не казват например швейцарците живеещи в Австрия трябва да гласуват по един или друг начин. Това е напълно абсурдно. Тук трябва да има ясни граници. Но аз също предупреждавам, обаче че не трябва да се отказваме от пътя на дипломацията. На набеждаването на Ердоган, че немците са нацисти, аз бих реагирал спокойно, но решително. Трябва решително и ясно да се каже, че има граница, която не може да се престъпи, но не бива да обиждаме обратно в същия стил, това не трябва да е нашият път. Ние трябва да запазим нивото си и да се държим така, както се държат цивилизовани политици. 

- Какво според Вас е бъдещето на ЕС? Някои страни, като например България са се преместили далеч в периферията на ЕС - смятате ли , че тези страни имат шанс в този формат и визия на Евро Съюза, за да се подобрят икономически? Какво мислите за предложението на Юнкер и Меркел за бъдещето на Европа - Европа на различните скорости? Каква е Вашата визия за бъдещето на Европа? 

- Гледах последното интервю на господин Юнкер, което е напълно абсурдно. Вие знаете обидните думи, които използва в него, това за мен не е личността, която може да представлява Европа. Начело на ЕС трябва да е човек, който може да въодушевлява, който може да възпламенява хората, към който хората да имат и респект. И това Юнкер, при всичкия ми респект към него , не е. Това не е неговата лига. А когато нямаме подобна интегриращата фигура, това също не е лесно за Европа. Пътят на ЕС трябва да трябва да се концентрира силно върху икономическото сътрудничество, това беше и идеята на създателите му, икономическо сътрудничество, защото страни, които са икономически тясно обвързани една с друга не водят войни помежду си. Второ, сигурността, ние трябва да сме способни да гарантираме сигурността на Шенгенската граница или където и да е тази граница в бъдеще. Ние можем да премахнем границите във вътрешността на Европа, само когато външната граница е сигурна, иначе няма как да функционира. Що се отнася до отбраната, аз съм за преплитане на армиите, доставките на съоръжения за армиите да се правят така, че да са взаимно съвместими. Разбира се Австрия е неутрална държава, Австрия не може да бъде част от евопейска армия под чуждо командване, но Австрия също трябва да участва със своя дял. Можем да изпълняваме хуманитарни задачи, имаме бригади, които могат да строят мостове, когато например инфраструктурата е разрушена да я възстановим отново, тук Австрия може да участва. Но казвам още един път бъдещето на ЕС е един субсидиален съюз за взаимно икономическо сътрудничество, един съюз за сигурността. ЕС на различните скорости? Аз мисля, че на нас ни е необходима една скорост, която да осигури съществуването на справедливост в ЕС, която да не позволява едни държави да забогатяват за сметка на други. 

- Австрийската партия на свободата е традиционно за подобряване на отношенията с Русия. Смятате ли, че Русия води хибридна война в Европа, както е заподозряна от много медии? Кога ще стигне до сближаване Брюксел-Москва? 

- Намирам за много забавно, когато се обвинява Русия, че активира тайните си служби. Тайните служби винаги някъде са активни, това винаги е било така и те винаги имат някъде влияние срещу, което другите държави вземат мерки. Това вероятно не е по-различно в Русия, отколкото е в САЩ и в другите в другите държави, но ние трябва да се стремим да поддържаме добри контакти. Особено Австрия, защото ние благодарение на САЩ, благодарение на Русия можехме да си отдъхнем след нацисткия терор и за това се дадоха много жертви, загинаха много американци и много руснаци. За това за мен е много важно, да имаме добри контакти с двете велики сили. Надявам се, някога санкциите да бъдат отменени, така че да се създадат отново икономически контакти. Но ясно е, че всяка държава има своите интереси и държавите защитават винаги собствените си интереси. Като политици това трябва да го знаем. Русия защитава собствените си интереси , както и Австрия трябва да защитава своите, като най-добре е да се намери път, който да срещне и двата. 

- Вашият коментар за американския президент Доналд Тръмп. Какво може Европа още да очаква от него, TTIP най-вероятно ще отпадне? А CETA? Кое правителство в Европа може все още да спре CETA? 

- С Доналд Тръмп се създаде една трудна ситуация в Европа, защото какво наблюдаваме в момента? Ние виждаме едни САЩ, където президента е заинтересован за собствената си държава, опитва се да създаде работни места и да привлече фирми в страната. След това имаме Русия, Русия ще става все по-силна, имаме Китай, Китай ще става все по-силен, Индия ще става по-силна и ЕС трябва да внимава да не изостане- още един път икономическото сътрудничество е много важно. ТТИП, надявам се да отпадне, аз не съм привърженик на ТТИП, не съм привърженик на СЕТА и ако бях спечелили изборите не бих сложих подписа си под СЕТА. По време на предизборната борба се случи следното- от момента, в който казах, че не бих подписал споразумението СЕТА стана наистина трудно за мен. Забелязах, че от този момент започнаха да стрелят към мен от всички посоки и се опитват да ме спрат, това го забелязах. Но въпреки всичко, аз се боря все още това споразумение да не се сключи. Пиша в момента едно писмо до всички депутати в парламента , правя реклама да тръгнем по един друг път и се надявам все пак да успеем да спрем споразумението, защото ако СЕТА се реализира, тогава и ТТИП ще влезе през задния двор. 
Хората не искат това споразумение и те трябва да накарат политиците да разберат, че ако ни игнорирате, тогава ще загубите на следващите избори, а нищо не е толкова страшно за политиците, както загубата на гласовете на избирателите, това хората трябва да им покажат. 

- Вие сте привърженик на пряката демокрация, някога замисляли ли сте се дали пропорционалната избирателна система или мажоритарната, както е в САЩ, Великобритания и Франция, е по-добра за демокрацията? В България е точно в момента, въпросът е много актуален. 

- Не, защото в мажоритарната избирателна система, малките партии не могат да бъдат представени точно. Мисля, че една демократична система трябва да може да позволи и на малките партии да бъдат репрезентирани. За мен директната демокрация означава населението да участва във вземането на конкретни решения, както е например случая със СЕТА. Аз казах, искам задължително допитване до населението. Тогава привържениците и противниците имат възможност да информират хората и те могат да решат. В Швейцария това функционира чудесно и мисля, че ще функционира и в много други страни, също и в Австрия. 

- Партията на Свободата има тесни контакти с Националния фронт във Франция и Алтернатива за Германия. Какви са Вашите прогнози за предстоящите избори във Франция и в Германия? 

- Много интересно е да се отбележи, че при нас в Австрия се пропагандира срещу АзГ, срещу Фронт Насионал, а в същото време чуваме, че в Германия и Франция, що се отнася за АПС положението е същото, но това не трябва да ни кара да мислим негативно. Разбира се с тези партии имаме по някои въпроси различни политически позиции, ние не сме идентични по отношение на политическите ни програми, но ние сме патриоти. Що се отнася до Франция, мисля , че льо Пен ще спечели в първия тур, , за втория ще е трудно, може би ще се получи изненада. А в Германия мисля, че АзГ, ако нямат вътрешни спорове и конфликти в партията, ще постигнат един изключителен успех на изборите. Аз зная това от нашата история, на АПС. Имаше времена, когато в партията имаше много вътрешни конфликти, преди времето на Хайнц Кристиан Щрахе и тогава не постигахме добри изборни резултати, но от 12 години сме една силна единна партия и изборните резултати бележат стръмен растеж. Според проучванията водим пред другите партии и имаме шанс да спечелим следващите избори. 

- Господин Хофер, благодаря Ви за интервюто! 

Интервюто бе записано на 07.03.2017г. в кабинета на Норберт Хофер в сградата на австрисйксия парламент. Това е неговото първо интервю дадено за българска медия. 

http://epicenter.bg/article/-Norbert-Hofer-/122346/11/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!