Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мъка! Външно не посмя да излезе дори с нота срещу Гьокче: Нарушение, неприемлива намеса…!

Външно министерство излезе със суха информация за посещението на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче във ведомството. Както ви инфопмирахме по-рано, той бе привикан заради скандала, свързан с протурската партия ДОСТ и намесата на Анкара във вътрешните работи на страната. Ето какво гласи официалното съобщение:
Днес в Министерството на външните работи бе проведена среща на заместник-министъра на външните работи на България Бойко Мирчев с посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче.

 Срещата се състоя по покана на българската страна. На нея заместник-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

 Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията.
Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи.
Заместник-министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.

http://epicenter.bg/article/Vanshno-kam-Gyokche–Namesata-na-Turtsiya-vav-vatreshnite-ni-raboti-e-napalno-nepriemliva-/122090/2/48 

http://onovini.com/2017/03/%D0%BC%D1%8A%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BC%D1%8F-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81-%D0%BD/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!