Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДОСТ сезира прокуратурата срещу МВР, иска да й върнат пакетите, с които купува гласове

След полицейска акция в Кърджали, при която са иззети 400 пакета храна с логото на "Обединение ДОСТ" и е арестуван един мъж, от партията на Лютви Местан съобщиха днес, че са подали жалба до окръжния прокурор в града заради произвол на органите на реда.

В нея местният лидер Рашит Рашит посочва, че служителите на МВР незаконно са отнели пакетите, които били закупени от него и надлежно фактурирани. Той настоява прокуратурата да се сезира и полицията да върне продуктите, които са собственост на партията. Според фактурата в пакетите е имало захар, ориз, брашно, сол, олио, тестени изделия, халва, леща и боб на стойност близо 8500 лв. с ДДС.

От партията посочват, че те били предназначени за благотворителна акция за подпомагане на 600 бедни семейства, които са щели да бъдат раздадени след изборите.

От МВР отклониха въпросите към прокуратурата, като само потвърдиха информацията за полицейската акция и за един задържан. Говорителят на окръжната прокуратура в Кърджали заяви, че няма информация за жалба от Рашит, а само за подадени от полицията данни за акцията, но отказа да отговори на въпроси, тъй като не е приключила проверката.

Според ДОСТ действията на полицията, освен че са незаконни, представлявали груба намеса на МВР в изборите за 44-о Народно събрание. "Полицията съвместно, в координирана акция с медиите на Пеевски, повтаря сценария от Костинброд 2013, като внушава на обществото предполагаеми бъдещи действия на "Обединение ДОСТ" за "незаконно раздаване на хранителни продукти", се посочва още в съобщението на партията на Лютви Местан.

Те заявяват още, че полицията проявявала арогантна избирателност, като си затваряла очите не пред "предполагаеми бъдещи действия", а пред документирани актове на раздаване на храни в торбички с логото ДПС от ДПС пред очите на всички, в това число и на полицията. "Обърнете внимание, че това прави не който и да е, а кандидатът за народен представител (осми в листата, председател на общинския съвет в Джебел и председател на общинския съвет на младежко ДПС в Джебел г-н Сейфи Мехмед Али)", подчертават още от ДОСТ. И продължават с: "Явно ДПС са недосегаеми за полицията, която дори ги закриля, а в същото време извършва истинска репресия спрямо "Обединение ДОСТ".

В писмото се посочва още, че единственият резултат от действията на полицията било лишаването на няколкостотин крайно бедни семейства от Кърджали от хранителни продукти от първа необходимост. От ДОСТ настояват полицията да възстанови незабавно противозаконно отнетата собственост на обединението и допълват, че поемат "категоричен ангажимент тези 400 пакета да бъдат раздадени след изборите на 26 март". 

"Г-н министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, вицепремиерът ген. Стефан Янев, отговорен за изборите, и министър-председателят проф. Огнян Герджиков дължат отговор на въпроса така ли ще гарантират честността и прозрачността на изборния процес, или ще се окажат верни оповестените в медийното пространство твърдения, че ДПС си има МВР министър в служебното правителство като отплата за подкрепата в президентските избори", завършва писмото на ДОСТ.

http://epicenter.bg/article/DOST-sezira-prokuraturata-sreshtu-MVR--iska-da-y-varnat-paketite--s-koito-kupuva-glasove-/122001/3/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!