Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Поптодорова лъсна в нова скандална афера!

Сгащената да краде скъпа козметика бивша посланичка в САЩ Елена Поптодорова се е сдобила с огромен апартамент чрез скандална заменка.

В замяна на очукана панелка с площ 72 квадрата в столичния квартал "Младост" Поптодорова се е сдобила с огромно държавно жилище от 155 квадрата. Това става ясно от проверка в Имотния регистър, пише столичен ежедневник. Освен два пъти по-голям новият апартамент на дипломатката е и многократно по-скъп. Според брокери разликата в цените към момента на сделката е минимум пет пъти. Така дори и семплото доплащане от 70 хиляди лева оставя Поптодорова с печалба от над 100 бона след изгодната сделка. Имотът се намира почти срещу външно министерство, на столичния бул. „Цариградско шосе”.

Става въпрос за т.нар. дипломатически блок, в който след подобни сделки тип кон за кокошка през годините се нанесоха и множество депутати и министри. Там понастоящем живее 90-годишната майка на Елена Поптодорова - Рада. Шокиращата сделка е реализирана през 2003 г. с благословията на софийския областен управител. По подобна схема са разменени редица имоти. В повечето случаи цените по сделките са много далеч от реалните пазарни стойности. След избухването на скандала с разпродажба на държавно имущество със случая се зае прокуратурата. Създадената специална комисия в парламента също констатира множество странности, пише Блиц.

Резултат от това така и нямаше, вероятно заради факта, че магистрати и политици трябваше на практика да разследват себе си. Сред възползвалите се от изгодните оферти е и Елена Поптодорова. На 22 април тя сключва договор с областната управа за извършване на заменка на жилища. Формалният мотив според запознати е решаване на жилищни нужди. По това време Поптодорова е служител във външно министерство и по закон има право на това. Нейни колеги припомнят, че такива нужди имат и други дипломати, но тях така и не ги огрява. За разлика от Поптодорова, която почти постоянно е на работа в чужбина като посланик, те повечето време стоят в София и реално имат нужда от място, където да живеят. Запознати твърдят, че Поптодорова е настоявала сделката да стане именно с т.нар. дипломатически блок.

След височайша благословия той е прехвърлен от държавния фонд на областната управа и малко след това сделката става факт. За да не плаща много пари, Елена Поптодорова предпочита да замени свой друг апартамент в столичния квартал „Младост”. Жилището е с площ 72 квадрата. Намира се на 12-ия етаж в очукан соцблок, което допълнително го прави непривлекателен и сваля цената му, обясняват брокери.  Новопридобитият имот от заловената в кражба дипломатка е двойно по голям - 155 кв.м. Фрапиращите разминавания в площта налагат да се извърши оценка на стойността на двата имота. По закон тя се контролира от държавните чиновници, което позволява критериите да са доста занижени. Правилата далеч не изискват да се гледа като основен фактор пазарната стойност. По това време според брокери цената на апартамент в „Младост” на подобен висок етаж в никакъв случай не надминава 400-500 евро на квадрат. В същия момент цената на жилищата в строения с подбрани материали и постоянно охраняван от полиция дипломатически блок е поне три пъти по-висока.

Така според пазарните цени старото жилище не би трябвало да струва повече от 35 хил. евро, а новото минимум 155 хиляди евро, изчислиха брокери. В същия момент експертизата, извършена от областната управа, показва, че Поптодорова трябва да доплати само 70 хиляди лева, за да вземе два пъти по-голямото жилище. Което ще рече по 451 лв., или 225 евро на квадратен метър. Поне това става ясно от декларацията в Сметната палата, подадена от Поптодорова. Като дипломат тя е длъжна да попълва в документа коректно всички данни за притежавано имущество, сделки и банкови сметки. Неясно защо Поптодорова има разминаване точно за тази сделка. Според декларацията и заменката е извършена през 2002 г. В същия момент нотариалният акт за самата замяна е от април 2003 г. "Предполагам, че колежката е била толкова сигурна, че нейното ще стане, та е избързала предварително да се похвали", иронично коментира казуса дипломат.

Понастоящем грамадният апартамент вече е собственост на сина на Поптодорова, който го получава като дарение от майка си през 2013 година.

http://bradva.bg/bg/article/article-109954#.WLpphvl95EY 

Кой свали Тодор Живков, но остави комунистите на власт?

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео]

Да не забравяме: КОЙ наложи комунизма на света

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят...

"Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао, е един от най-важните и успешните експерименти в историята.„ Дейвид Рокфелер, Ню Йорк Таймс, 10 август 1973 г.

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Трупащи се доказателства разкриват ужасяваща картина на убийства и осакатяване в Китай. Доклади от свидетели и китайски лекари показват, че хиляди практикуващи Фалун Гонг са били убити заради органите им, които се продават и трансплантират за огромна печалба в трансплантационния бизнес. Извършителите са служители на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП), действащи в сътрудничество с хирурзи, затворнически власти и военни служители...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!