Следвайте "Буднаера" в Телеграм

3-ти март е свещен ден за всяко родолюбиво сърце

3-ти март е свещен ден за всяко родолюбиво сърце. Връщането на България върху географската карта в този й вид нямаше да бъде възможно, без военната победа на Руската империя над разпадащата се Османска империя. Самата победа отвори път на продължителна, тежка и понякога трудно разбираема дипломация, която в крайна сметка успя да претвори в реални ползи новите властови полюси, където намерихме и ние нашето място.

Последната Руско-Турско война не беше военен конфликт между два народа. Нито само между две държави. В нея намери израз дълбок конфликт, който имаше европейска величина. Мой университетски преподавател по военна история казваше шеговито: "Биха се германци, англичани и французи облечени в руски и турски генералски униформи и подменени имена. Останалите войници, дошли от цял свят, разчитаха, че все пак някой от големите знае какво и как се прави."

В този военен конфликт руското командване допусна няколко поредни стратегически грешки, които на практика изпариха в небитието само за минути 2/3 от руската армия, а това беше предпоставка за реална загуба на войната. Тук е времето да споменем и ключовата роля на румънската армия, която единствена успя да направи пробив при Плевен и да поеме контрола над цялото военно настъпление след това, с логичното съгласие на руския император. Участието на българите е от особено значение! Не е случаен фактът, че руското командване стига до решение българите да бъдат награждавани за военни заслуги наравно с русите и по същия военен закон. На практика, като имам предвид всички българи взели участие в тази война /около 90 000/, те представляват повече от цялата румънска армия и повече от половината на руската.

Участват и много други народи, пред чиито военен подвиг аз прекланям глава!

Малко са образованите българи днес. По-възрастните си мислят, че знаят всичко, без да са се потрудили реално да знаят, а младите имат излишък от енергия, но не могат да бъдат обвинявани, че са родени в мирни времена и нямат имунна система за оцеляване. Вината винаги е на родителите! Искам повече българи да знаят, че светът е много по-голямо място от личната им представата за това. Именно в този свят нито Русия, нито САЩ, нито Германия, нито Англия, Китай или която да била държава, може да решава сама, независимо от оръжията, които притежава, как ще изглежда политическата карта. Ако някой го мисли означава, че е невеж човек и има нужда от по-сериозни знания за устройството на живота, който, искаме или не, живеем заедно на Земята.

В този смисъл е добре да се знае, че договорът от Сан Стефано е мирен договор, по отношение на руско-турските отношения, но той, на практика, няма отношение към новата политическа география на Балканите. Тя се урежда с друг договор, постигнат като съглашение на всички Велики сили! Именно той отваря пътя на руската дипломация, която изиграва решаваща роля за възраждане на държавата на българите. Отчитам и всички негативи от този факт, но въпреки тях, считам, че е било невъзможно появата на такава голяма държава на Балканите, каквато е днешна България, без помощта на Русия и паралелно с нейния личен интерес от това. Стъпила върху този фундамент, България тръгва по пътя на собственото си развитие и, въпреки понякога трудните отношения с Руската държава, ние българите й дължим признателност. Останалото сме си платили в тонове злато, по правилата на всяка военна помощ!

Вечна слава на всички воини, паднали за освобождението и независимостта на Отечеството. Почивайте в мир всички, които дадохте живота си, за да пребъдем. Няма да бъдете забравени...

Николай Марков, Фейсбук 

https://www.facebook.com/nikolai.markov.566/posts/10206432526690979 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!