Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Патриоти-кибритлии се сблъскаха челно с турбо-неолиберали, заради Левски и 3 март

Насред предизборната скука с еднаквите послания на ГЕРБ и БСП, народът ще бъде впечатлен от един друг сблъсък, който се случи донякъде изненадващо, но вещае да е много интересен. Става дума за челния удар между патриотите, в лицето на Партия „Възраждане“ и самият символ на неолибералите – Коалицията около „Да, България“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви на стената си във Фейсбук, че е фактически в състояние на война с видния правозащитник от арабски произход Емил Джасим. Това се случило, защото изказвания на Джасим за българската история вбесили няколко по-големи кибритлии сред патриотичния актив, и те нападнали изказалия се с грозни думи, и дори със заплахи, по думите на самия Джасим. Той, от своя страна, подал сигнали в полицията, която образувала производства срещу патриотите. Те пък се обадили на Костадинов (странно защо не са потърсили помощ от Каракачанов), и той им обещал юридическа и всякаква друга помощ срещу Джасим. Дори се закани на свой ред да съди самия Джасим за „набедяване“ и „клевета“, заради това че пускал сигнали срещу патриотите.

В опит да реши конфликта, се намеси телевизия „България Он Ер“, която покани двете страни безплатно в студиото си на 3 март, въпреки че сме насред предизборна кампания и всичко се плаща. По думите на Костадинов, той приел, въпреки, че това ще му струва 12 часа път до София и обратно, само заради половин час предаване. Също според Костадинов обаче, Джасим се бил отказал от участие като чул кой ще е насреща му.

Така спорът очевидно няма да се реши в дебат. В момента никакви правни действия не могат да се предприемат нито срещу Джасим, нито срещу Костадинов, нито срещу един от доложените като „заплашвали“. Всички те имат имунитет до изборите. Джасим почти сигурно ще загуби своя, защото вероятността „Да, България“ да влезе в парламента, клони към абсолютната нула. За Костадинов и хората му, ситуацията е по-неопределена, защото напоследък има сериозен интерес към „Възраждане“ и ако съдим по въодушевлението във Фейсбук, те имат шанс да прескочат 4%.

От „България Он Ер“ са силно заинтригувани от считаните за скандални нападки на Джасим към икони от българското минало като Васил Левски и цар Симеон, както и от странните му тълкувания на ключови събития от историята ни. Костадинов е професионален историк, до преди изборите – директор на историческия музей в Добрич. Той от своя страна не еднократно е изразявал гнева си от нови „бутафорни“ истории, които се появават и не се опират на нито едно научно изследване. Извън творбите на Джасим, Костадинов е гневен и на псевдо-теории като „тракийския произход“ на българите, както и супер измислицата – за ролята на граф Игнатиев в обесването на Левски.

Безспорно би се получил интересен дебат, ако са в едно студио.

Прекомерната агресия на Джасим към някакви хора, които казали нещо във Фейсбук, вероятно изразява раздразнение от очевидния залез на неолиберализма. Това да съдиш някой за изказване във Фейсбук – каквото и да е то, е самият символ на обществено-политическа глупост. Социалните мрежи са говорилня, клюкарник, често са определяни и като „кошче за боклук“. Там се говори какво ли не, и ако за всяка обидна реплика се подават жалби, то дори съдебната реформа на Христо Иванов няма да може да спаси системата от тотално „изпушване“… Добре би било г-н Иванов да издърпа ушите на своя кандидат-депутат, и да насочи усилията му в по-продуктивна посока…

Но в крайна сметка, сблъсъкът на патриотизъм с неолиберализъм всъщност е основният сблъсък на нашето време, при това не само в България. От тази гледна точка, конфликтът „Възраждане“-„Да,България“ е далеч по-актуален отколкото е фалшивия дебат между фактически еднаквите ключови тези на Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

ГН 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!