Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Край на надеждите! Транснационалните компании ПОБЕДИХА Тръмп! ВОЙНАТА НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ! Виж Тук:

Надежда всяка тука оставете! Във вторник вечерта, на Капитолийския хълм, пред Сената и Палатата на представителите на Конгреса, президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе своята първа програмна реч, в която очерта приоритетите на  външната и вътрешната си политика.

Еклектиката и разнопосочните, често взаимно изключващи се послания, така характерни за Тръмп, отново се проявиха и сега – в 60 минутната реч на американския лидер.

От една страна той заяви, че САЩ ще уважават суверенитета на държавите и правото им да се движат по свой собствен път на развитие. Но почти веднага след това Тръмп посочи, че външната политика на Щатите предвижда „пряко и мащабно взаимодействие с другите държави“, което да се превърне в „непосредствено, мощно и значимо взаимодействие с целия свят“.

Какво означава това „мощно взаимодействие“ на САЩ с другите държави? Ето какво: Съединените щати са най-голямата свръх сила в света. Когато световния хегемон каже, че ще взаимодейства „пряко и мощно“ с другите държави, които във всички случаи са по-слаби във военно отношение от САЩ, това започва да звучи като заплаха за техния суверенитет. Защото взаимодействието с по-силния предполага наличието на компромиси от страна на по-слабия, който ще трябва да отстъпва пред интересите на по-силния. Така, прокламираното от Тръмп „уважение към суверенитета на другите държави“ започва да се размива и да придобива формата на „мек диктат“. Или да използваме соросоидната терминология- „мека сила“. С други думи „ние те уважаваме, но бъди така добър да изпълняваш това, което ти казваме“. Защото ако не го сториш, ние имаме набор от средства да те вразумим, като „цветни революции“, „изкуствени хиперинфлации“, „спящи терористични клетки“, преврати… и в краен случай платени убийци.

Трябва да обърнем внимание и на още една „езикова“ подробност. Докато Владимир Путин говори винаги за равноправно сътрудничество между държавите, то в американския вариант думите „равноправно“ и  „сътрудничество“ са изчезнали и вместо тях, те използват термина „взаимодействие“.  Но взаимодействието предполага взаимно действие. Тоест, каквото прави единият, същото да прави и другият. Няма смисъл да ви казваме, че САЩ и завбъдеще ще правят каквото им е изгодно, а по-малките държави трябва да следват техните действия. Иначе няма да има взаимно действие, нали? Както казва нашият народ „Пременил се Илия- пак в тия!“

Има и още нещо: Доналд Тръмп в пряк текст предупреди „партньорите“ на САЩ – (и тези, които влизат в НАТО, и тези които не са в Алианса), че ще трябва да вземат  непосредствено и значимо участие в стратегическите и военни операции на пакта. А бизнесмена в него не пропусна да отбележи, че като вземат участие във военните операции на НАТО, страните-членки ще трябва и да си плащат за това.

Какво излиза всъщност? Че страни като България например,  хем ще пращат свои войници да се бият и умират за интересите на Щатите, хем ще трябва и да си плащат с пари за това „удоволствие“. Който не вярва, да прочете речта на Тръмп на сайта на Белия дом.

Тези заявления на Доналд Тръмп ни дават основания, колкото и да не ни се иска, да направим извода, че в кратката битка между новия американски президент от една страна и транснационалните корпорации и уолстрийтовските банкстери от друга, отново са победили последните.

Но с това лошите новини не свършват. В предизборната си кампания Тръмп наричаше НАТО „остаряла и изкуфяла организация“. Сега неговата риторика е сменена на 180 градуса. Тръмп вече заявява, че новата администрация на Белия дом решително поддържа НАТО. И само ще иска от другите членове на пакта да плащат повече за операциите на военния блок.

И ако на държави като Германия и Франция тези допълнителни харчове няма да се отразят кой знае колко много на бюджета, то за нас ще е убийствено. Защото ние първо трябва да плащаме за купуване на старите въоръжения на САЩ, защото те още преди 15 години унищожиха нашите. И второ- ще трябва да увеличим парите, които плащаме на САЩ за това, че сме членове на НАТО. Няма значение дали българският народ е искал или не е искал страната ни да става член ва военния блок.

В светлината на тези заявления на новата щатска администрация, става пределно ясно защо Борисов, Горанов и компания взеха 26 милиарден заем, който с лихвите стана 30 милиарда. Тези пари изобщо не са били предвидени и насочени към възстановяване на българската икономика и подобряване стандарта на живот у нас. Те са, за да ги дадем на „бедните“ американски щати.

А фактът, че въпросният убийствен за България  заем, бе изтеглен преди Тръмп да стане президент, ни навежда на мисълта, че е възможно цялата предизборна баталия в САЩ и избирането на „извънсистемния“ Тръмп за президент, да е едно голямо представление.

Към такива мисли ни насочват и други факти: Например това, че говорейки за намиране на нови съюзници, Тръмп изобщо не спомена за Руската федерация. Нито за Китай. А всички си спомняме как той се биеше в гърдите и клетвено заявяваше, че иска да нормализира отношенията с Русия. Всъщност американският народ го избра именно заради това. Да направи Русия приятел, а не враг. Защото си даваха сметка, че така ще се подобри и разкапващата се американска икономика. Само че, за съжаление, предизборните обещания явно се забравят твърде бързо.

Нещо повече: Това, което Тръмп не можеше да каже пред Конгреса, го каза неговия фаворит за директор на Националната разузнавателна служба на САЩ. Дан Коут потвърди пред сенатската комисия, че е „много обезпокоен“ от факта, че Русия се бърка навсякъде в международните дела. И че заедно с Китай, Руската федерация вече представлява осезаема заплаха за САЩ и на тази заплаха е необходим обединен отговор. Тези думи на Коут са ясни и не се нуждаят от тълкования. Тоест: Щатите все още смятат, че „международните дела“ са тяхна работа и никой друг не трябва да се меси в тях. Тоест, войните на САЩ срещу държавите, които държат на своя суверените явно ще продължат.

Нека прибавим само още един щрих към тази „картинка“. Доналд Тръмп заяви пред Конгреса, че има намерение да сложи край на орязването на военния бюджет. Че трябва да се увеличи бюджета за нарастване и усъвършенстване на стратегическите ядрени оръжия. А също така трябва да се увеличат парите и за „мъжете и жените от американската армия“. „Защото, добави Тръмп, ако не можем да предотвратим войната, трябва да се сражаваме и да победим!“.

И понеже към момента никоя държава не заплашва пряко сигурността на Щатите, това заявление отново навежда на мисълта, че САЩ нямат намерение да се оттеглят от завоюваните и контролирани от тях огромни територии по планетата. И че войните, които водят по целия свят ще продължат.

Докато Щатите не покорят света. Или докато светът не се справи с кучетата на войната в САЩ и техните господари от транснационалните мега корпорации. Skandalno.net

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!