Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Социолози за проваления дебат: Борисов се крие зад експерти, предава се без бой

Провалилият се лидерски дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова продължава да бъде най-обсъжданата тема в публичното пространство. Част от политическите анализатори считат, че вината за това е на лидера на ГЕРБ, докато други са убедени, че с категоричната си и неотстъпчива позиция водачът на социалистите е провалила планираната на сряда вечерта дискусия в зала 6 на НДК.
 
„Бойко Борисов се крие зад експерти. Кандидат-премиерът ли ни отказва да чуем визията му?! Излиза, че лидерът на ГЕРБ се е предал без бой“. Това заяви в интервю за „Фрог нюз“ социологът Мира Радева по повод отказа на лидера на ГЕРБ да застане очи в очи с Корнелия Нинова в публичен дебат.
 
„Докато Фортуна е на страната на експремиера, той излъчва сила и спокойствие. От миналата година прави един след друг слаби ходове, като че ли сам се обрича. Чувала съм мнения, че съзнателно го прави, за да не поеме отговорност за следващо правителство. Иска да даде изборите, за да не управлява страната. Другият вариант е да очаква противникът да се провали и той да се върне на бял кон“, казва Мира Радева.
 
Според нея, в предизборната кампания няма енергия и алтернативи. „Хората трябва да избират  по задължение. Такива избори са неустойчиви, освен ако не става дума за много широки коалиции. Подобна беше ситуацията през 2005 г. след управлението на НДСВ. Тогава се оформи Тройната коалиция, която беше устойчиви благодарение на това, че е широка“.
 
Темата за провалилия се лидерски дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова бе коментирана и от социолога Андрей Райчев и политолога д-р Калоян Методиев пред БНР.
 
Методиев не счита, че вината за това е на лидера на ГЕРБ. „По-чистата позиция беше Борисов да каже, че не е готов за този дебат. ГЕРБ губи от лидера си, БСП печели от лидера си в първата седмица. В дебатите по двойки пък ГЕРБ печели, тъй като там има експерти, които говорят по-конкретно“, смятат Методиев и Райчев.

Андрей Райчев отбеляза, че за Борисов е необичайно да се отказва от диалог и това показва, че се чувства в отбрана. „За БСП е важно да говорят повече. Ще видим тавана на БСП. Всички фактори са на нейна страна. ГЕРБ пък пази резултата. За БСП е решаващо да победи, за ГЕРБ това не е жизнеспасяващо. Той има варианти за следизборно поведение.  Има надценени и подценени участници“, смята Калоян Методиев.

„Прехвърлянето на резултати от президентските избори не е адекватно като политика. БСП са много сами и ще зависи много от самата кампания - от дебат между Нинова и Борисов, от дебат между двата екипа, което са различни неща. С листите отново влязохме в зацикляне“, каза още Методиев.

„Дебатите оказват влияние върху изборите“, смята Райчев. „Нямаме "Борисов 3", въпреки че имаме елементи от предишните двама“, добави социологът.

Методиев заяви, че коалиция БСП - ГЕРБ изглежда все по-виртуално на фона на ожесточената кампания. Според него пречка за това е Борисов. „Да не подценяваме желанието на властта. За първи път Борисов тежи на кампанията, докато експертите стоят много по-добре“, допълни той. Райчев, обаче, не вярва, че ГЕРБ има сериозно бъдеще без Борисов. „Това е вид присъствие. Той управлява България като журналист - чрез есета, на които вярва част от българите. Патриотите са протегнали ръце в почти всички посоки“, отбеляза Методиев.

„ДПС много рязко влязоха в патриотичната ниша. "Да спасим България" е слоган, който би могъл да бъде и на патриотите. Опитват се да излязат от тоталната изолация. Той каза още, че ролята на патриотите е централна и се опитват да съберат максимума гласове. Преглътнали са всички противоречия. Може би извършват най-националните действия, което е странно. Всички останали започнаха да си придават национални черти. БСП придоби черти на лявопатриотична формация. Това ще й донесе успех в България и проблеми в ПЕС“, каза още Андрей Райчев.

http://epicenter.bg/article/Sotsiolozi-za-provaleniya-debat--Borisov-se-krie-zad-eksperti--predava-se-bez-boy/121646/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!