Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Знамето на Българите!

Флагът е основен знак на всяка една държавност. От най - стари времена знамето е считано за изразител на националната идентичност и символ на мощта и суверенитета на един народ. Няма държава без знаме. Няма армия без флаг. В цветовете на своя флаг древните народи закодират спомена за своето минало и същност, която трябва да се съхранява от поколенията в бъдещето.

През 1877 г. 14 - годишната Стиляна Параскевова от Браила извезва знаме в бяло, зелено и червено за Българското опълчение. Идеята за създаването му принадлежи на баща й - българския патриот Иван Параскевов. Той е роден в Ямбол през 1817 г. и е преследван на младини от турските власти за систематично неподчинение и неспазване на изискваното от властите поведение “на рая”.

Иван Параскевов поема отговорния ангажимент със свои лични средства да създаде знаме, което да дари на формиращото се българско опълчение от доброволци в Браила. Съвсем сам обмисля идеята за това знаме и доставя от Виена необходимите много скъпи материали: плътен копринен плат - атлаз, малки естествени бисери и сърмени конци, специално изработена дръжка и метален връх.

Днес ушитото от Стиляна Параскевова знаме се пази в Националния военноисторически музей. То е и най - старото знаме в колекцията на музея и е с размери 198 х 119 х 173 см. Външният му край е врязан под ъгъл на разстояние 85 см. под форма на лястовича опашка.
Трите ивици – бяла, зелена и червена, са разположени хоризонтално. На лицевата страна е извезан коронован лѣв.

През 1879 г. Търновската конституция на Княжество България постановява - "Българското народно знаме е трицвѣтно и състои отъ бѣлъ, зеленъ и червенъ цвѣтове, поставени хоризонтално.
"Ние сме арийци и доказателство за това е нашето народностно име Болгари" - Георги Раковски

Решаваща роля за избора, как да изглежда българският трибагреник, за да напомня трите свещени арийски цвята, има идеологът на национално -освободителната революция Георги Раковски! Причина за това е фактът, че Раковски като учен филолог - лингвист, познаващ отлично френския, латинския, гръцкия, турския, румънския и руския езици, е наясно с това каква символика носят българските символи, знаци и букви.

"Знаете ли, че единствено в българския трибагрениг цветовете са подредени по правилен начин, както са цветовета на чакрите, както са и цветовете на дъгата, но при нея са в обратен ред.

БЯЛ е цвета на 7-ма чакра - Теменна или Коронна чакра - Сахасрара - цвят Виолетов или Бял, свързан с космическата енергия, идеална любов и хармония. Намира се на върха на главата.

ЗЕЛЕН е цвета на 4-та Сърдечна чакра Анахата, тя е точно в средата и е междинна. Първите три чакри са животинските, защото ги има и при животните и са свързани с животинските ни инстинкти. Горните три чакри 5, 6 и 7-ма са духовни. Зеленият цвят е знак на стабилност, увереност и спокойствие, символ на новото начало и неутрализатор на червеното.

ЧЕРВЕН е на 1-ва корена чакра Муладхара - тази чакра се свързва с физическото ниво и е носител на първопричината. То е инициаторът, създателят, новаторът.

Свѣтозаръ Конѣчарски"
БЯЛО_ЗЕЛЕНО_ЧЕРВЕНО

http://tsvetakirilova.blogspot.bg/2017/02/blog-post_48.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!