Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Марков: Връщам се в парламента, защото много искам Борисов за трети път да стане премиер

Бойко, Не можеш да бъдеш по-голям католик от папата. Затова ресто на БСП! Спри всякакъв диалог с тях! И отрежи всички останали вагабонти в политиката, които се надяват да правят коалиция с теб. Просто ГЕРБ трябва да заяви ясно – никаква коалиция!

Георги Марков, конституционен съдия от 1994 до октомври 2003 г. в интервю за  Радио „Фокус“. 

- Започваме срещата с единствения политик от Великото народно събрание, намерил място сега в политическите листи. Защо се връща в парламента Георги Марков? Задаваме въпроса на конституционния съдия от 1994 г. до октомври 2003 г., който сега заема избираемото второ място в листата на ГЕРБ за 24-ти многомандатен избирателен район.
- Какво да Ви кажа, аз ноември месец получих една покана по телефона от господин Борисов. Каза „Брат ми, трябва да ми помогнеш. Искам те депутат в следващия парламент“. Аз помислих, че така е емоционализирал, но на другия ден ми се обади господин Цветанов. Бяха говорили двамата. И всъщност, ако мога да кажа, че решението го взех да се включа в листите на ГЕРБ, аз симпатизирам на ГЕРБ от 2013 г., от момента в който им скалъпиха онзи селски номер и много неконституционен „Костинброд“, всъщност решението го взех на 30 ноември, датата си я спомням, защото господин Борисов ме покани в Будапеща с него да присъствам на връчването на един много престижен унгарски кръст от моя любимец, идол Виктор Орбан, любимец и идол от юни 1989 г. И тогава, след като мина официалната част, Борисов в типичния си стил каза, „Викторе, ела да се снимаме с Жоро Марков, че ми е най-добрият оратор и ще го правим депутат“. И така Виктор се засмя, направихме си тройна снимка, след това и аз една с Виктор и в самолета на връщане му потвърдих, че ще се включа, тъй като много искам Борисов за трети път да стане министър-председател на България. Дали това ще може да стане тази година или догодина, но аз съм убеден, че ще стане. Той това го заслужава, тъй като в цялата тази бъркотия, наречена български преход, тези 28 година, той без съмнение беше най-добрият управленец на България. Неслучайно е единствен два пъти премиер и то, след като печели избори, след като управлява. Вие споменахте за мен, че съм единственият депутат в листите от Великото народно събрание. За ГЕРБ това е сигурно, но така изглежда, че аз съм въобще единственият, след като моят колега юрист, добър юрист Янаки Стоилов беше отлюспен от БСП. Казахте, че мястото ми в листата е избираемо. То е така на пръв поглед, но знаете че има преференция и в квадратче също всеки може да си гласува и за други кандидати. Аз нямам някакво чувство за ревност от другите депутати. Мисля, че с опита, който имам от Великото народно събрание, а и след това в Конституционния съд, мога да съм много полезен на ГЕРБ.

- И с какво ще бъдете полезен?

-  Аз не искам да се самоизтъквам, не е хубаво да говоря за себе си, но има факти. Само фактите ще кажа. Във Великото народно събрание аз бях депутатът с най-много приети законопроекти и то с гласуване от останалите 3 парламентарни групи – тогава бяха БЗНС, БСП и ДПС. Например по моя инициатива СДС включи в своята предизборна платформа искането да се възстанови административното правосъдие в България и Върховния административен съд. Благодаря на д-р Желев, покойният ми приятел, и Митко Луджев, че ме разбраха. Желю казваше – абе, Жоро, какви два върховни съда ще има, бе човек? Викам – Желю, то е имало Върховен административен, но след 9-ти комунистите го забраняват да не се контролира администрацията. И първите закони, които бяха приети във ВНС бяха мои. Вие може би не знаете, че имаше преди 10 ноември много правораздавателни органи, които бяха извън съдебната система. Така наречените административни юрисдикции. Съдията напуска Съдебната палата и отива в Райсъвета в така наречена комисия по чл. 15 от Закона за наемните отношения, сяда вляво или вдясно на зам.-председателя на Изпълкома и правораздава. Същото и в Комитета по териториално и селищно устройство, една особена комисия. Закрихме ги тези неща. Решихме по мое предложение съдебният контрол върху администрацията и бях много поласкан, че Киро Лазаров, най-добрият наш професор по административно право, ме похвали в една своя статия.

- А после?
- Колкото до следващото Народно събрание 25 хиляди магазина съм върнал на граждани в България. 25 хиляди с помощта на моя приятел Васил Гоцев и много също така имоти с другия мой приятел Александър Джеров. Значи върнахме ги без оглед на това дали са бесепари, седесари. Когато се прие Законът за връщане, реституцията на магазинните помещения декември 1991 г. до април хората си ги бяха взели и чужденци, които бяха идвали в България, казват „Боже, как се промениха, когато отидоха в частни ръце“. За 6 месеца върнахме на хората тези магазини. Имам самочувствието, че мога да бъда полезен.

- Казвате ли на ГЕРБ къде сгрешиха?
- Мисля, че ГЕРБ допусна много тежки грешки, особено 2016 г., които се надявах, че ако аз бях вътре, ние водихме разговор за мое участие в парламента още 2014 г., но тогава нито ГЕРБ бяха толкова настоятелни и аз влюбен в тази Унгария не ми се искаше да се занимавам, да си кажа откровено. Но сега си заслужава, защото научих, че Конституционният съд отмени тази идиотщина, прощавайте за неконституционния израз, наречена задължително гласуване. То беше псевдозадължително. Защото демокрацията в България дойде в името на свободен избор. Това влезе като текст в Конституцията. Ако ние бяхме казали на „Орлов мост“ 1990 г. на 7 юни, че ще караме хората да гласуват задължително, щяха да ни избесят на орлите. И сега, извинявайте, предишният парламент прие това псевдозадължително гласуване, било някакъв граждански дълг, ще те заличават от списъците, след като има чл. 57 от Конституцията, според който основните права на гражданите, в т.ч. и правото на глас, са неотменими. Аз поздравявам колегите конституционни съдии, поздравявам Мая Манолова за това, че от многото институции, които можеха да сезират Конституционния съд, тя като омбудсман го направи, чест ѝ прави. Не съм ѝ краен симпатизант, но евала ѝ правя, че намери кураж и достатъчно мотиви това да го направи. Какво е това машинно гласуване? Това гласуването на избори да не е селскостопанска дейност, да внасяме редосеялки вътре или комбайни? Или някаква война да внасяме танкове? Че ние гледаме в цяла Европа избори. Имаме обмен, видеообмен. Да сте видели някъде френският президент, госпожа Меркел, Виктор Орбан да гласуват с машини? Въобще побългарихме избирателния процес. Това е юридическата страна на нещата, които бих могъл като вътрешен глас да помагам на ГЕРБ, и другата е политическата.

- Ще следвате ли програмата на ГЕРБ?
- Аз ще следвам програмата на ГЕРБ, защото ако ме изберат, ще бъда техен депутат и ще съм лоялен. Но това не значи, че като човек от гражданската квота, не съм член на партията, още по-малко на ръководството, не мога да им давам адекватни съвети. 2014 г., включително и по вашето радио, им казах – не правете тази коалиция. Не правете тази коалиция. Победили сте БСП и ДПС взети заедно. Лансирайте правителство само на ГЕРБ, не го искат – хайде нови избори. И щяха да ги свалят на още, от 15% БСП щеше да слезе на 7%.  Извинявайте, в една малка България 40 партии! Той от тях не 40, но 20 качи в коалицията и това е прекалено много. Страхотни компромиси. Ти да сложиш за вицепремиер кандидата на БСП на последните президентските избори. Нямам лично срещу господин Калфин никакви бележки, един културен човек. Госпожа Кунева от кабинета „Станишев“. Хайде, госпожа Манолова поне с заслужи това дето сезира Конституционния съд. Ами синът на Петър Танчев го изпратиха генерален адвокат на България в Брюксел. Рай за децата и фамилиите от Политбюро. Феодална демокрация в България. Все едни и същи фамилии. Една, две да бяха, ще кажем невероятно са талантливи. Разбирам, че децата, внуците и снахите, нали те не отговарят за дейността на родителите, но все едни и същи фамилии да са по върховете на държавата. ГЕРБ можеше да се предпази от тези неща, наред с грешките на президентската кампания, които направи. То беше комедия от грешки, за съжаление. Просто лежерно подходиха към целия този избор и загубиха мача. Но загубиха един мач, забележете, от 11.

- Сега социолозите им дават изравнение позиции
- Първенството между ГЕРБ и БСП, което продължава, резултатът е 10 на 1 за ГЕРБ. Снощи гледах как моят любим „Реал-Мадрид“ заедно с Кристиано Роналдо загуби от Валенсия. Но аз не съм видял днес президентът на Валенсия или който и да е от състезателите да каже „ние сме шампиони, ние сме по-силния от „Реал Мадрид“ и т.н., което го прави БСП. Те взеха една победа от 11 с един формално деполитизиран кандидат, какъвто е господин Радев и сега се държат като на 9 септември, мислят че е дошла Съветската армия. Започнаха да обиждат евродепутатите на ГЕРБ, че били национални предатели. За сведение на Вашата аудитория, най-красивата и най-умната евродепутатка е българка. Тя се казва Ева Паунова и е от ГЕРБ. Не е красива само, защото на мен ми харесва, защото се облизва целият парламент заедно с всички министър-председатели като я видят, но по-важното е, тя вече се и омъжи между другото, но по-важното е, че беше определена за най-талантливия депутат в Европарламента. И влезе в класацията на списание „Политико“ в топ 50 на най-добрите политици по-миналата година. Тази класация се водеше от легендата Виктор Орбан. Как така се обиждат хора? Как така се нарича „мутренско“ управлението на ГЕРБ? Извинявайте много, ГЕРБ не знам дали управлява с. Крушарица, но със сигурност управлява всички големи градове на България по волята на българските избиратели. Фандъкова ли е мутра? Или Живко Георгиев от Стара Загора кмета, или господин Панов на Търново, или господин Василев на Разград? Че аз ги познавам лично. Че Митко Николов, който ги би с 86% в Бургас, това ли са мутрите, или господин Борисов? Че той, ако е мутра, щеше ли да дойде най-финият, най-буржоазният западен политик Дейвид Камерън на крака тук да гледа Жерава? Два пъти Виктор Орбан идва в България и накрая му даде кръст. Легендарният Виктор Орбан. Когато той е гонен от съветските танкове, нашите се наричаха още БСП. Или Зеехофер, премиерът на Бавария, тази люлка на християндемокрацията. Най-богатата провинция в Европа, богата защото никога не са я управлявали социалисти. Всичко това ме амбицира да участвам в тази битка. Аз съм човек софиянец, роден на пъпа на София. Помагал съм на хора, връщал съм магазини, бил съм юрисконсулт на общината, безпартиен съм бил, помагал съм и на „Левски“ – най-големият столичен клуб, разбира се не само столичен, но и в страната. Бил съм и адвокат, преподавал съм и в университета.

- Ще можете ли да донесете свои гласове на ГЕРБ?
- Мисля, че мога да си донеса гласове на ГЕРБ чисто мои, лични, пък каквото стане в крайна сметка. Но моят съвет към ГЕРБ ще бъде – „Моля ви, приятели, моля ви, Бойко, стига с тази толерантност. Този водопад от толерантност ти повече от това, което направи, няма какво да направиш. Ти не можеш да бъдеш по-голям католик от папата. Прекален светец и Богу не е драг. Затова ресто на БСП, спри да ги каниш на всякакви маси. Спри всякакъв диалог с тях! И отрежи всички останали вагабонти в политиката, които се надяват да правят коалиция с теб. Просто ГЕРБ трябва да заяви ясно – никаква коалиция. Пример – господин Рахой в Испания. Печели ли ГЕРБ, ето нашето правителство. Не го искат – а, добре. Давайте вие. Хайде да ви видим. Догодина пак избори най-късно.
И рано или късно ГЕРБ отново ще спечели, защото единствени в България за годините на прехода направиха нещо. Направиха метрото, за да мога да ходя аз и всички софиянци и гости на София за 22 минути от центъра до летището за половин евро, да може от „Люлин“ до „Младост“ да се ходи с метро, да се ходи до Централна гара, да може и социалистите да гледат Григор Димитров, защото видяхте, че и социалистите ходят.
Не направиха зала, но не ходят във „Фестивална“ или „Универсиада“, която са построили, а ходят в „Арена“. Сега ще ходят да гледат волейбол в русенската „Арена“, която пак ГЕРБ направи, ще ходят на морето без фекалии, ще ходят на църква тези атеисти, защото национални предатели са тези, които в годините на комунизма забраниха да празнуваме Коледа и Великден. А Бойко им направи църкви да ходят и те да се молят. Една църква не са направили, не мост на Дунава, една църква, една чешмичка.За разлика от Чехия, Полша и Унгария, 1990 година в България БКП-БСП спечели с абсолютно мнозинство изборите. Страхът беше голям, освен в София, Пловдив и Варна. Защо не направиха чудесата, които сега обещават? Пълно мнозинство – какво направиха? От това популярно заведение, сега „Царевец“ на „Витошка“, „Ален мак“, от вкъщи виждам сутринта в 5 часа опашка, която завива по „Солунска“ до „Гаврил Генов“ и хората умираха за памук, за аспирин – каквото дойде, за да стане дотам протестът общонационална стачка. Предполагам, че и господин президентът Радев, който е летец, е забелязал, че и самолетите тогава стачкуваха – гражданската авиация, жп транспортът, спря животът в България, за да ги махнем тези хора. Дойдоха пак 1997-ма – абсолютно мнозинство, господин Виденов – честен човек, уважавам го, ама направи моята заплата на конституционен съдия 3 долара, а на хората – под 1 долар. Е, как сега да сме богати? Като преди 20 години ни свалиха на 1 долар, как да стане 2000 евро минимална заплата като на Люксембург – рая на офшорките и гофретите. Ами паралелни структури имало в държавата. Ами вие ги направихте. Вие, господа социалисти, свалихте първия демократично избран председател на парламента и първия демократично избран министър-председател Филип Димитров с вашите приятели от ДПС, които завиха наляво, и сложихте проф. Беров – един културен човек, който се усети и в един момент си отиде. Но вие направихте тогава мутренските фирми, започнаха силовите групировки. Господин Илия Павлов, Бог да го прости, че се познавахме, управляваше от Бистрица с дистанционното, което не, че аз съм си го измислил, показа при ревизията, която направи уважаемата госпожа Инджова.

- Какъв ще е съветът ви към ГЕРБ?
- Така че моят съвет към ГЕРБ е – а, стига толкова с авантите! Изолирайте ги тези от БСП и никакъв диалог. Не разговори за коалиция, не разговори за председателски съвети, никакъв диалог. Защото вече наистина, ако преминете тази граница, ще загубите десни избиратели. И това формирование ДСБ, което Бойко го дундурикаше, даде им цели министерства, включително и на външните работи, да управляват; води го Кънев при Меркел, ама не Меркел, когато стана нарицателно за бежанците, а когато беше на мода. И какво получи? Прозвището „бай“ и не знам какво. Значи тази партия, която уби СДС, не може да бъде коалиционен партньор на десницата. Били сестрински от ЕНП. Не, Бойко, не са сестрински от ЕНП и те моля да напишеш писмо до Йозеф Дол. Знам, че не си такъв човек по характер, широко си скроен, но напиши писмо да ги махнат от ЕНП, да си отиват в Либералния интернационал, там да си дундурикат гей браковете и да правят каквото искат. Тази партия разсипа, както видяхте, и Реформаторския блок. Значи, моята идея е да се играе чисто, да се търси победа, ако може да се управлява, ако не – другите да управляват, да ги видим – големи обещания, какво могат. А те не могат, защото им беше дадено пет пъти, докато ГЕРБ дойде на власт 2009 година. И ГЕРБ дойде, защото другите показаха, че не могат, имам предвид червените, а ДСБ уби СДС. Това е истината.
Цоня Събчева

http://epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!