Следвайте "Буднаера" в Телеграм

73% от българите са против мигрантите

Огромно мнозинство - 73 процента от пълнолетните българи одобрява да се забрани на граждани от мюсюлмански страни да влизат у нас. А близо 1,7 милиона българи се страхуват от тероризъм и съобразяват бъдещето си с тези опасения.
В последните четири години тревогата и нетърпимостта към мигрантите са нараснали осезаемо. Това са част от данните от последното национално представително проучване на Галъп интернешънъл, проведено сред 822 пълнолетни българи, чрез пряко интервю, между 3 и 10 февруари.

Други 68% от сънародниците ни пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за циганите. Явно обществото ни все по-трудно понася факта, че работещите напрактика издържат неработещите роми и затова е нужна спешна и радикална социална и здравна реформа в духа на промените, които налага новият американски президент Доналд Тръмп. Някои консервативни идеи изглеждат по-скоро чужди за обществото ни, но когато се отнася за мигрантите, малцинствата и т.н., българите са привърженици на послания, подобни на тези на US-президента.

Голямо мнозинство от анкетираните у нас – 76 на сто са против идеята всеки да може да носи оръжие.

Изследването показва и тревожната тенденция, че около 1,7 млн. пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност. Данните говорят за все по-големи страхове от миграцията.

В последните четири години устойчиво нарастваше делът на тези, които намират, че отделянето на пари за бежанците е несправедливо – от 55% в края на 2013 г. до 75 на сто в днешни дни. Тежестта на противоположното мнение пък, че трябва да отделяме пари за бежанците устойчиво спадна - от 28% през 2013 г. до едва 10 на сто сега.

Очевидно последната година рязко е променила нагласите по болезнената за уплашеното ни общество тема. В това отношение 2016 г. беше ключова, а 2017 г. обещава дори да бъде по-тревожна.

http://19min.bg/news/8/85832.html#85832 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!