Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. 2017-та е обявена за Годината на Васил Левски заради...

Отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. 

На 19 февруари 2017 г., от 18.00 часа президентът Румен Радев  ще участва във възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. 

Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата. 

На 19 февруари 2017 г., от 17.00 часа, в столичния храм „Света София“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на панихида в памет на Васил Левски, отслужена от свещенослужители при Софийска Св. митрополия. 

В 17.40 часа вицепрезидентът ще се включи в литийното шествие до паметника на Васил Левски, където ще присъства на възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата. 

От 11.00 ч. почетен караул пред паметника на Левски в столицата ще дадат ученици от 162 Основно училище "Отец Паисий". От дни деца от цяла България застават по двойки пред паметника, облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Апостолът през 1868 г. в Букурещ, с калпаци с лъвски знаци и с истински пушки "Манлихер" в ръце. 

По повод годишнината Националният военноисторически музей и Асоциация "Дебати" организират публична дискусия: Полезно ли е за България идеализирането на Левски? Входът за събитието е свободен, а входът за експозицията на Музея днес ще е на половин цена. 

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет "Васил Левски" ще отбележат годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие с официални прояви. 

Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъде отслужена по традиция в храм "Света София" от 17.00 ч., а след това е организирано литийно шествие. 

В 18.00 ч. пред Паметника на Апостола ще започне церемонията - поклонение. По повод 144 години от обесването на Левски театър "Българска армия" в София представя тази вечер постановката "Тайната вечеря на Дякона Левски". 2017-та е обявена за Годината на Васил Левски заради 180-годишнината от рождението му. 

Името на Апостола носят 131 училища и детски градини и 130 читалища в страната. Известни са и 150 паметника на Апостола. 131 от тях са в България, а 19 - зад граница. Три са музеите, посветени на Васил Левски у нас - Музей "В. Левски" в Ловеч, Къкринско ханче и Национален музей "В. Левски" в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир. 

Името на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България носят улици и площади във всяко по-голямо селище на страната. Връх на остров Ливингстън също носи името на Левски. Освен в София 144-ата годишнина от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с различни прояви в цялата страна. 

http://epicenter.bg

Нима Левски мечтаеше за такава България? За тази България ли той увисна на бесилото? Дошло е време да се учи как умря майката на Левски, кой го предаде и как българите наградихме предателя. Така ние ще измием петното на срама.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!