Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СЛОВЕКЗИТ! На словаците им дойде до гуша! Подготвят референдум за излизане от ЕС

Инициаторите на  Slovexit вече събраха половината от необходимите 350 000 подписа

В Словакия, започна събирането на подписи за референдум за излизане на страната от ЕС. Въпреки че идеята за „развод“ с Европейския съюз се движи от опозиционните парламентарни партии, тя намира все повече и повече подкрепа от населението.

Хората искат решаването на вътрешните проблеми и причините за бездействието на властите виждат в бюрокрацията на Брюксел и липсата на внимание към интересите на страната на ниво на ръководството на ЕС.
Инициатор на събирането на подписи за референдум за отцепването на Словакия от ЕС е „Народна партия Нашата Словакия“.


Ние очакваме Словакия да може да се оттегли от ЕС по-рано от 2020 год. Първата стъпка е да се съберат необходимия брой подписи (350,000 съгласно Конституцията), и след това евентуално да се проведе референдум.
Може би нашата инициатива ще бъде излишна, ако Европейският съюз решат да напуснат други страни, като Франция, в случай на победа на Марин Льо Пен, каза Милан Угрик.
„ЕС първоначално се фокусира върху взаимноизгодно икономическо сътрудничество между европейските страни, но по-късно се трансформира в централизирана структура, която заплашва със санкции и натиск своите членове.

Словакия е трябвало да се адаптира към чуждо право, което често е в ущърб на националните си интереси – каза словашкия парламентарист.

Излизането от ЕС по един или друг начин подкрепят три партии на словашкия парламент, „Народна партия Нашата Словакия“,“Свобода и солидарност“ и „Ние семейството“ и те са в законодателния орган с 43 представители от общо 150.

По-рано председателят на партия „Ние – семейство“,Борис Колар каза, че ако Брюксел продължи да се придържа към политика на централизация, неговата партия ще подкрепи идеята за излизане на страната от ЕС. Що се отнася до „Свобода и солидарност“, то в своята политическа програма изисква ЕС да се реформира и да се възстанови способността за самостоятелно вземане на решения по ключови въпроси на страната.
Като се има предвид, че следващите парламентарни избори ще се проведат в страната през 2020 г., тези сили могат да получат значителна подкрепа от избирателите.

Не се решават основните проблеми в страната. Става дума преди всичко за безработица и изходящ поток от икономически активното население. Това е основната причина за нарастващото недоволство в обществото.

Това се потвърждава от проучване на общественото мнение, които показват постепенно нарастване на подкрепата за опозиционните партии.

Все още е твърде рано да се говори за пълномащабен Slovexit, но тенденциите на анти-интеграционните сили стават все по-ясно изразени в словашкото общество. С влошаването на икономическата ситуация в страната и по-нататъшно централизиране на ЕС, Братислава може да последва примера на Лондон.

Поради това и Европейския съюз се възприема от много словаци по негативен начин. В допълнение, хората не обичат високото ниво на бюрокрация и централизация на ЕС.

Словакия от 2004 е член на Европейския съюз, и НАТО. Словакия една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа. През 2015 г. Словакия е на 14-то място по свобода на пресата в света по данни на Репортери без граници.
Полицаи от Словакия се включиха в сръбските патрули по границата с България, за да помогнат за спирането на потока от мигранти, които се опитват да достигнат Европа през Балканите.
Словакия е във Вишеградската четворка заедно с Чехия, Полша и Унгария.
Словакия също върна граничния контрол. Словакия, която по-рано обяви, че ще приема единствено сирийски християни, върна граничния контрол с Австрия и Унгария.

Словакия бе от малкото страни, които призоваха: „Да помогнем на България, християнска страна сме. Ние се ослушахме за съвместна защита на външните граници.
„Мултикултурността претърпя крах в Европа“, категоричен бе премиерът на Словакия Роберт Фицо. Аз винаги повтарям, че тероризмът и миграцията са свързани, лично за мен идентичността на нашата страна е от изключително значение.

Тя не е изградена върху мюсюлмански основи. Ние сме християнска страна с християнска култура. Ние няма да променяме идентичността си, културата и вярата си заради големия нелегален мигрантски натиск“, подчерта Фицо, който очакваше на форума в Братислава да се стигне до промяна в подхода и България да получи помощ от ЕС за защитата на външните граници. На срещата на 16 септември Словакия, Унгария, Полша и Чехия искаха да се преборят за „политика на гъвкавата солидарност“, което означава всяка една държава от ЕС сама да решава как ще защитава държавните си граници, как да оказва хуманитарна помощ на бежанците в региона от Близкия изток и как да приема бежанци от лагерите в ЕС.

Автор: Йордан Халачев 
Източник: ПРЕГЛЕД 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!