Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Меркел се ядоса! Ще има тежки последствия, ако Гърция, България и Македония затворят границите!

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще се бори за реализиране на сключеното между ЕС и Турция споразумение за спиране на мигрантския поток на срещата на върха на съюза тази седмица, цитирана от световни агенции.

Тя за пореден път се обяви против затварянето на граници, предупреждавайки, че алтернативата ще доведе до тежки последствия за блока. 

Германският канцлер Ангела Меркел във вторник разкритикува предложението на страните от Източна Европа за затваряне на бежанския маршрут през Балканите и обеща на срещата на върха на ЕС да настоява за плана, който предвижда Турция да намали притока от мигранти, съобщава АФП.

Меркел е изложена на силен натиск да намали броя на пристигащите бежанци. Тя подкрепя плана, които предвижда Турция като транзитна страна да запечата своите граници и след това да изпраща бежанците към Европа, където те ще бъдат приети в рамките на квотната система на ЕС.

Въпреки това, повечето страни в Европейския съюз показаха твърде малко ентусиазъм за идеята, а Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария – открито се противопостави на Меркел. Те обещаха да помогнат на Македония и България при „запечатването“ на границите им с Гърция, при което Гърция ще бъде оставена да се справи с бързото нарастване на броя на бежанците и ще бъде изключена от Шенгенската зона.

Меркел отвърна на удара във вторник, като каза: „Наистина ли искаме да се откажем и да затворим гръцко-македонско-българската граница, с всички последствия, които това ще има за Гърция и Европейския съюз и следователно за Шенгенското пространство?“.

На пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Берлин канцлерът каза още, че срещата на Европейския съвет не е свързана с приемането на нови квоти за разселване на мигранти на Стария континент. Според нея „смехотворно” е да се обсъжда тази тема като се има предвид, че по-малко от 1000 мигранти са разселени според съществуващата схема.

По думите й,, срещата е свързана с това дали споразумението между ЕС и Турция може успешно да разреши причините за миграцията и дали съюзът трябва да се „предаде и да затвори гръцко-македонско-българската граница с всичките последствия, които ще настъпят за Гърция, Европейския съюз и Шенгенската зона“.

„Ще се боря с всички сили в четвъртък и петък за дневен ред ЕС-Турция като правилен начин за справяне с това”, добави тя.

В края на миналата година ЕС и Турция постигнаха споразумение за 3 милиарда евро, които трябва да помогнат за подобряване на условията на живот на бежанците в турската държава. Сделката също включва възобновяване на преговорите между Брюксел и Анкара за членството на съседката ни в ЕС и ускоряване безвизовото пътуване на турци до страни членки на ЕС в замяна Анкара да спре потока от бежанци към Гърция.

В същото време Меркел потвърди ангажимента си в подкрепа решението за две държави във връзка с дългогодишните усилия за мирно уреждане на конфликта между Израел и Палестина. Но според нея „сега може би не е моментът за големи стъпки”. 

http://epicenter.bg/article/-Merkel-predupredi-Shte-ima-tezhki-posledstviya-ako-Gartsiya-Balgariya-i-Makedoniya-zatvoryat-granitsite-/92908/7/50 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!