Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Измами, нагласени и забавени поръчки в МВР, МО, АПИ отчете премиерът Герджиков

Забавени и нагласени обществени поръчки, така че да бъдат спечелени в полза на определени участници - това са част от констатациите, които са направени в доклада за състоянието на министерствата. Служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че съществените нарушения са в Министерството на отбраната, МВР и Агенция "Пътна инфраструктура".
 
Има риск от спиране на средствата по Програмата за развитие на селските райони, а причината е забавяне на процедури.
Ако се стигне до спиране на средства по ПРСР, това ще е втората програма след "Наука и образование" от настоящия програмен период със спрени пари.
 
Несъществени нарушения са открити в поръчките при едва девет министерства – Министерството на финансите, Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката. Тези нарушения не са се отразили на законността на поръчките.
 
Първенец в нарушенията е военното министерство, където нарушения имало в 45 от общо 82 поръчки.
Във военното министерство за 2016 година са проведени 113 процедура за възлагане на обществени поръчки, от тях са прекратени 31. Останалите 82 са за доставки на стоки и услуги, които са приключили с подписани договори. Анализът показал нарушения в 45 от поръчките.
В 9 от процедурите имало индикатори за измама и други сериозни нарушения, като те са прададени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури са изпратени по компетентност на Агенцията за държавна и финансова инспекция.  

Според доклада, който се очаква да бъде публикуван в понеделник, в немалко от техническите задания са включвани условия и изисквани, които дават категорично предимство на един участник или необосновано ограничават участието на други участници.

В обществените поръчки на АПИ има нарушения в процедурата за избора на изпълнител за поддържане на участък от магистрала „Хемус“, поддържането на осветленията на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“. Процедурите са проведени през 2015 г.
Има и установени нарушения в процедурата за поддръжка на участъци от магистралите „Тракия“ и „Марица“ и поддържането на тунела „Траянови врата“.

Забавянето на процедури в земеделското министерство и в МВР могат да доведат до санкции от страна на Европейската комисия, се посочва в доклада. Това са процедурите за изготвяне на последваща оценка на програмата за развитие на селските райони. Неизпълнението може да доведе до риск от спиране на програмата от ЕК, се посочва в заключението.

В МВР са забавени обществените поръчки, свързани с отпуснатите от ЕК пари за охрана на границата. „Това поставя в риск усвояването на средствата и евентуална наказателна процедура от страна на ЕК“, се посочва още в доклада.
Проблеми са отчетени в Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, Министерството на здравеопазването и Агенцията по вписванията.

Герджиков каза, че е разпоредил проверките да продължат, а обществените поръчки, които предстои да бъдат проведени, да са съобразени със закона.

Пълният одитен доклад ще бъде публикуван в понеделник.

Премиерът прочете доклада и отказа да отговаря на журналистически въпроси, въпреки, че медиите бяха извикани в 8.30 сутринта.

http://epicenter.bg/article/Izmami--naglaseni-i-zabaveni-porachki-v-MVR--MO--API-otchete-premierat-Gerdzhikov/120711/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!