Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Капитан Петко Войвода: Днес забравен, почти забранен

На 07.02.1900 година, на 55 годишна възраст в нищета, болен, пребит, ограбен, и тормозен от "поборника"-стамболовист Спас Турчев, умира Петко Киряков, по-известен като Капитан Петко Войвода.

Спасителят, защитникът на българите в Родопите, Беломорието, Одринска Тракия. Участник в Критското въстание, съратник на Гарибалди, съюзник на руските освободителни войски, страшилището на сенклеровите банди.

Днес забравен, почти забранен. Изтрит, осмиван, пренебрегван, непознат, непомнен. И всичко това - за четвърт век.

Дали това ще се промени, зависи само от нас. Уточнявам: от ВСЕКИ ЕДИН от нас!
Останалото е казано в легендарния филм за войводата на не по-малко легендарния родолюбец - Николай Хайтов.

Трета част: МИРЕН ЖИВОТ. (5). Петко, ле, капитанине...
Това няма да го гледате в СМРАД. Има негласна забрана. Остават "неофициалните" територии, където можете да се докоснете до това задължително (вече) отсъстващо образование в българолюбие, и Родинознание.


Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, записал името си със златни букви в българската история като Капитан Петко Войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска Турция.

Починал е на 07.02.1900, във Варна. Преди 117 години.
Към тази дата свършва и това представяне, чрез безсмъртното произведение на големия българин Николай Хайтов.

„Капитан Петко войвода“ е български сериен телевизионен филм, биографична историческа драма, сътворен през 1981 година. Режисьор на продукцията е Неделчо Чернев, по сценарий на Николай Хайтов. Оператор е Димо Коларов. Музиката във филма е композирана от Атанас Бояджиев и Петър Ступел.

Произведението разглежда живота на българския революционер Петко Киряков (1844-1900). Състои се от 12 серии, условно разпределени в три части: Хайдутин, Комита и Мирен живот. В началото на всяка серия, сценаристът Николай Хайтов извършва въведение към историческите факти, застъпени в съответния епизод.
Споделяйте, разпространявайте.
Няма кой друг...

http://www.glas.bg/471674/kapitan-petko-vojvoda-dnes-zabraven-pochti-zabranen 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!