Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Древните сиукси или как всички глупави правителства си приличат

Любен Дилов-син

Да, приличат си, но всяко нещастно е нещастно по своему, ако продължим игрословицата със знаменитото изречение на Толстой.

Гръмките заклинания, че Русия стои зад кибератаките срещу различни американски институции напоследък напомнят за записа в голямата американска енциклопедия. Там, твърди анекдотът, в статията за древните сиукси пишело:

„Древните сиукси били племе от изкусни ловци и неустрашими войни.  Древните сиукси не подозирали за съществуването на Путин и за това всички неблагополучия в своя живот обяснявали с тъмните природни сили”.
Изгонването на 35 руски дипломати от САЩ и обявяването на руските тайни служби за виновник за всички възможни беди на американската досегашна администрация, вероятно, е най-чудесният коледен подарък, който Путин можеше да получи. Подарък, дълго и грижливо подготвян – от скандалите в демократическата партия на САЩ по време на изборите, през „скандалното” оплакване от руснаците на Световната антидопнигова агенция, та дори и с подгряващия артилерийски огън на германските служби за сигурност, които обвиниха руските тайни служби за неспособността си да се справят с кибератаките срещу сървърите на Бундестага.

При всеки един от тези случаи задейства първият и знаков белег, обединяващ всички глупави администрации по света. Те старателно избягват отговорите по същество, които се изискват от изнесените данни и документи и съсредоточават целия възможен пропаганден огън върху това как са били изнесени тези данни и кому са изгодни. На руснаците, разбира се.

Така например, WADA все още дължи смислено обяснение на свидетелствата, че в продължение на 4 години поне сестрите Уйлямс са употребявали забранени препарати и стимулатори, но тя предпочита да говори на дълго и широко за участието на руски тайни служби в самонареклата се Fancy Bear група хакери, ударили архивrте на антидопинговата агенция.

По темата с изследванията на друга американска спортистка - четирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Симона Байлз, също се чуха оправдания само от нея. WADA предпочита да говори за „лошите руснаци”.

По идентичен начин се държа и ръководството на демократическата партия на САЩ. В Уикилийкс хакери разпространиха почти 20 000 мейла, свързани с кандидатката на партията за президентския пост Хилари Клинтън. От мейлите става ясно, че ръководството на партията е отдавало предпочитание на Клинтън, стараейки се с всички сили да попречи на предизборната кампания на нейния вътрешнопартиен съперник Бърни Сандърс. Демократите, та дори самият президент бяха лаконични по отношение на тези документи – виновна е руската мечка. По аналогичен начин протече и скандала с разсекретените архиви на „Отворено общество” и Сорос. Това, че са го „направили руснаците” сякаш сваля необходимостта да се изяснят често направо противозаконни действия на хакнатите институции.

В това отношение, независимо дали става дума за американска администрация, немска или пък чиновници, работещи на върха на международни неправителствени организации, моделът на поведение е един и същ, удивително напомнящ начина, по който се държаха нашите управници при всяко изтичане записи или документи.

Въпросът „кой ги е изнесъл” се развихря максимално, за да може в шумотевицата около него да потъне характера на самото изнесено.

„Мишо Бирата”, телефонният разговор на премиера Борисов с вече покойния Ваньо Танев, Яневагейт, злополучнитя разговор в къщата на Борисов с участието на прокурор и министри – при всеки един от тези случаи начинът на сдобиване с компрометиращото съдържание бе представен като обществен проблем, много по-значим от самото съдържание.

Русия отдавна е удобният виновник. Припомнете си, как дори Лютви Местан, захвана да обяснява, че бил настъпил руска мина, когато го натириха от ДПС...

Чудя се само, ако утре отида в Топлофикация АД и кажа, че няма да си платя сметката, понеже Путин ми я е надписал, дали ще ми мине номера?

http://www.front.bg/analizi/u-nas/drevnite-siuksi-ili-kak-vsichki-glupavi-pravitelstva-si-prilichat 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!