Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вижте как от картоф се произвежда ток, достатъчен за осветяване на цяла стая за един месец! И колко лесно е да си направим сами - ВИДЕО

Сам по себе си картофът не е източник на електрическа енергия, но използван по подходящ начин, той спомага за получаване на електричество.

Изследователи са открили, че електрическа батерия, конструирана с помоща на варени в продължение на 8 минути картофи, произвежда 10 пъти повече електричество, отколкото батерия, направена от сурови картофи!

Хайм Рабинович, професор по технологии и селско стопанство, и екипът му са открили, че батерия, конструирана от сърцевина от картофен резен, разположен между катодна медна и анодна цинкова пластини, свързани с жица, може да освети стая с LED светлини за повече от 40 дни.

Картофите могат да осигурят електричество за домашна електроника на цена една десета от цената на обикновена алкална батерия тип АА.

Можем да си представим всички възможности и ползи, които това откритие ще предостави на хората в по-слабо развитите и отдалечени части на света. Възможността за осигуряване на електрическа енергия по толкова прост и естествен начин може да е от полза за милиони хора в развиващия се свят, като буквално ще внесе светлината и телекомуникациите в техния живот в области, в които в момента няма изградена електрическа инфраструктура.

– Насочихме се към картофите заради благоприятната възможност да се отглеждат почти навсякъде, включително и в зони с тропичен и субтропичен климат – казва Хайм Рабинович.

– Те се разпространени в почти всички части на света и дават богата реколта – добави той.

Сам по себе си картофът не е източник на електрическа енергия, но използван по подходящ начин, той спомага за получаване на електричество. Резен от картоф действа като електропроводим мост между поставени от двете му страни метални пластини, което позволява свободно движение на електроните в него и в резултат на това се произвежда електричество.

Картофите са предпочетени и заради това, че съдържат скорбяла и това им позволява да се съхраняват в продължение на месеци, без да привличат насекоми.

Вижте как точно се прави във видеото:

Източник: mall359.com

How To Make Your Own Potato Battery

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!