Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сергей Лавров: НАТО обсъжда разполагането на военен контингент в България, ще има ответни мерки!

НАТО води дискусии за евентуално разполагане на военни контингенти в България и Румъния, заяви в интервю за "Известия" в петък руският външен министър Сергей Лавров. 

"Действията на алианса в граничещите с Русия региони безусловно носят провокационен и дестабилизиращ характер", констатира министърът. Той припомни разгръщането на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и Прибалтика и заяви, че "вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, в частност в България и Румъния". 

В този контекст Лавров спомена и съществения ръст на мащабите и броя на натовските учения близо до руските граници. 

"Особено безпокойство предизвиква продължаващото строителство на ПРО на САЩ в Европа, чиято реална антируска насоченост никога не е предизвиквала съмнение у нас", подчерта първият дипломат на Кремъл. 

В същото време Лавров подчерта, че Русия предприема мерки за гарантиране на надеждна защита на своите граници и неутрализиране на съществуващите заплахи. 

"Русия е мирна страна. Но нашето миролюбие е базирано на способностите ни да гарантираме сигурността на родината във всяка една ситуация", подчерта министърът, цитиран от ТАСС. 

Източник: Руски дневник

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!