Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак ги хванаха! Брюксел спира европарите за образование заради Борисов 2

Заради недобрата работа на кабинета Борисов 2 ЕК спря една от основните програми за България. Очаквам оставката на Цветана Герджикова, ръководител на управляващия орган на ОП "Наука за интелигентен растеж" заради системни проблеми в програмата. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в изявление по повод писмо от Европейската комисия, свързано с проблеми в оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Министърът обясни, че проблемите са два вида - единият е свързан със структурирането на управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите - управляващия орган и този, който изпълнява проектите част от Министерство на образованието и науката.

"Вторият тип проблеми са свързани с проведени конкурсни сесии в предишния период. Вече работим с екипа на министерството, в координация с ЕК и с вицепремиера по европейските фондове за набелязване на решения, в които най-кратък срок да решат тези проблеми", каза още той.

"Обръщам внимание, че част от тях са системни и решенията ще продължат и след изтичане на срока на служебното правителство. За мен тези проблеми не са новост. От месец април 2016 г. публично обърнах внимание, че ако не се промени подхода към оперативната програма тези проблеми ще бъдат посочени от ЕК, защото противоречат на европейските регламенти", заяви министър Денков.

Той допълни, че в понеделник на 13 февруари ще има пресконференция, на която ще обяснят същността на проблемите и решенията, които предлагат. Според него е редно да се изчака съпътстващия официален превод на писмото.

"За част от тези проблеми персонална отговорност носи настоящия ръководител на управляващия орган г-жа Цветана Герджикова и затова очаквам днес до довечера да получа нейната оставка", категоричен бе Денков.

Министърът коментира, че от месец април е обръщал внимание на проблемите. "Не бях чут и затова сега трябва да се вземат спешни мерки", категоричен бе министър Денков.

http://19min.bg/news/8/85312.html#85312 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!