Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Меркел надхитри Радев - ударно връща мигранти в първата приела ги страна

Меркел засилва депортацията на мигранти, докато Радев се бори срещу Дъблинското споразумение

Разбра се истинската причина за посещението на президента Радев в Германия. След като той започна работа поизпълнение на най-сериозното си обещание в компанията, а именно промяна на Дъблинското споразумение, немците се борят за ускорена депортация на мигранти в техните родни държави и връщането на останалите в първата, приела ги страна, което значи пращането на 19 000 от тях в България.

В навечерието на поредица от решаващи провинциални избори и президентски вот, които ще определят съдбата й, Ангела Меркел се надява на напредък в депортирането на по-голям брой имигранти с отхвърлени молби за убежище. Днес тя ще се срещне с регионалните премиери на 16-те федерални провинции на Германия, в чиито правомощия е депортирането, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Меркел, която се кандидатира за преизбиране, нееднократно е призовавала за "национално усилие", за да се направи така, че хора, които нямат право на пребиваване, да напуснат Германия. Което е точно обратното на поканата, която тя отправи към пришълци от цял свят и в резултат в родината й се изсипаха над милион през 2015 и поне 900 000 през 2016 г., за някои от които България е първата сигурна страна, през която са преминали.

По Дъблинското споразумение, за денонсирането на което кабинетът Борисов 2 не направи нищо за повече от 2 години, и срещу което Радев се бори сега, именно на държави като нашата Германия, Швеция и другите приели най-много мигранти ще връщат „бежанците”.

Депортациите по принцип са в компетенциите на правителствата на федералните провинции. Но министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че централната власт в Берлин иска да има по-голямо влияние над процеса.

В четвъртък той призова за създаване на "изходни центрове" близо до летищата, където да могат да се отвеждат лица преди депортирането им, "за да бъдат нещата по-уредени и да не става така, че много хора просто да избягват депортирането в последния момент". В изказването си, което направи пред германската обществена телевизия АРД, той изрази желанието си депортациите да се координират от единен национален център.

http://19min.bg/news/8/85263.html#85263 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!