Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валерия Велева: Чудо! И ГЕРБ вече харесва Румен Радев

Първите две седмици на Радев показаха енергичност, последователност и в някаква степен безкомпромисност..Чест прави на ГЕРБ и лично на Цветанов, че оценява по достойнство действията на доскорошния им противник в президентската кампания.

Валерия Велева

Само за две седмици президентът Румен Радев успя да наложи представата за себе си като държавник, защитаващ националните интереси; като човек който, не се поддава на партийно влияние и като личност, която печели симпатиите както у нас, така в чужбина.

Първите две седмици на Радев показаха енергичност, последователност и в някаква степен безкомпромисност в поведението на държавния глава.
Вече никой не пита „кога Радев ще се еманципира от БСП“, защото всички се убедиха, че еманципацията му от червената партия е станала още по времето на предизборната кампания и то с цената на напрежение в нейните редици.
Изпариха се съмненията дали „Радев е про-руски или про-европейски политик“, защото всички видяха посоката на първите му стъпки и силата на първите му ръкостискания.
Отлетяха злословията, че е „креатура на Москва“, изпратена да торпилира евроатлантическата ориентация на България.

Всички тези удари Радев отби с конкретни ходове, които отекнаха в Европа и дадоха своето отражение в България. Критиките, че не е политик и няма да успее бързо да се адаптира в политическата среда, президентът подминаваше с каменно лице. Устоя на всички атаки, запазвайки завидно самообладание  „Умея да се абстрахирам от негативното около мен, старая се да стоя над злобата и дребнотемието.Така мисля градивно за бъдещето“, упорито обясняваше по време на кампанията, когато се опитвахме да влезем във вътрешния му свят. Сега виждаме проявата на тези черти от характера му в конкретни ситуации 

Напук на всички демонстрира и завиден политически размах.

Румен Радев встъпи в длъжност на 22 януари като петия президент на републиката
На 25 -и разпусна парламента и назначи служебно правителство, което изненада всички със своята експертност и получи всеобщо одобрение.
На 30-и отлетя за Брюксел, където бе приет от тримата първи в Европа - Юнкер, Туск и Таяни, пред които декларира не само последователност в евро-атлантическата ориентация на България, поддържана ревностно от правителството на Борисов, но и настоятелно поиска още по-голяма помощ за защита на границите ни, с оглед на очакваната бежанска вълна.
На 31-ви влезе в централата на НАТО като у дома си. И увери генералния секретар на алианса, че България подкрепя усилията на НАТО за отбрана и възпиране.
На 3 -ти февруари „затанцува“ свойски между европейските лидери на срещата на върха в Малта и успя да привлече вниманието на Меркел.
На 6 -ти бе приет от президента на Германия Гаук и с поведението си предизвика одобрение сред германския бизнес.

Със Столтенберг си говореше на английски.
С Меркел и германсия бизнес - на немски.

Нито веднъж не показа неувереност, не демонстрира неподготвеност, не направи грешка крачка, която да коства имиджа на България навън или разделение на обществото вътре в страната.

Какви позиции изрази досега Радев?
В Брюксел стъпи на три важни кита:
- поиска отмяна на „Дъблинското споразумение”, което не работи в интерес на България.”
- заяви твърда позиция спрямо Анкара, като подчерта, че не трябва да позволяваме на Турция да използва бежанската криза като силов лост за въздействие върху ЕС.”
- очерта ролята ни в ЕС и НАТО не като антируски ястреб, заел смешна поза спрямо Кремъл, а като достойна страна в общ съюз, който трябва да намира пътища за диалог с Русия.

В централата на НАТО увери, че и занапред ще правим всичко необходимо за колективната отбрана и сигурност, но подчерта, че укрепването на алианса трябва да върви неотменно със задълбочаване на политическия диалог с Русия. Посочи основните заплахи за света днес: международният тероризъм и борбата с Ислямска държава и цитира Тръмп, че те няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия.”

Пред германските бизнесмени обяви, че сме  остров на стабилност в Балкански регион, че приоритетите ни няма да променят и след избора на следващото правителство.И ги покани да инвестират в България, защото имаме реален икономически растеж от 3.5 % ръст на БВП, нулева инфлация, 8% безработица, ръст на износа.

След всичко това дойде новината за подготовката на българо-немски бизнес форум. И... изненадващата оценка на ГЕРБ, изречена от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов: "Благодаря на президента Радев за принципната и ясна позиция, че България е сигурна и стабилна държава, че имаме 3,5 икономически ръст, че сме добро място за инвестиции, че имаме 8% безработица“. След него и Вежди Рашидов чистосърдечно призна: "Че какво му е на Радев? Последните му изяви са прекрасни! Чест му прави! "

Така за две седмици Радев се превърна в доброто рекламно лице на България, в държавника, който ражда съгласие и събира уважение от всички.
Разбира се, чест прави и на ГЕРБ и лично на Цветанов, че оценява по достойнство действията на доскорошния им противник в президентската кампания.

България има нужда от такъв фактор на вътрешна стабилност, чието мнение и позиции тежат. „Професията ми и моето изграждане и самовъзпитание в занаята са ми дали огромна психическа устойчивост. Дано да се окаже непробиваема и в политиката. Мога да превъзмогна себе си в критични моменти. И да следвам неотменно каузата си“ , е  самооценката му, за която ще търсим потвърждение в бъдещето му като държавник.
Засега Радев се оказа психически непробиваем и политически стабилен..
И не остъпва от предизборните си обещания да бъде лицето на промяната в България..
А това като за начало е добре!

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!