Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фарсът на историята започна: 70 г. по-късно немски танкове отново потеглиха на Изток!

Руската следа: Ангела Меркел дъщеря на...Хитлер!?

ЩАЗИ и КГБ: Ангела Меркел е наследница на Хитлер?!

Германия започна да изпраща танкове и друго оборудване за Литва като част от мисия на НАТО за укрепване на отбраната на Източна Европа.

Този факт е решителен сигнал към Русия, която критикува засилването на военното присъствие на Алианса като проява на агресия, коментира Ройтерс, цитиран от БТА.

Командването на германските сухопътни сили заяви, че изпраща около 200 единици техника, включително 30 танка, с железопътен транспорт за Литва заедно с 450 войници, първите от които пристигнаха миналата седмица.

Транспортирането ще продължи до края на февруари.

Разполагането на германски войски в Източна Европа, макар и за мисия на НАТО, продължава да е чувствителен въпрос както в Германия, така и в региона, седем десетилетия след края на Втората световна война.

Американската армия изпрати вчера хиляди войници и тежко въоръжение в Полша, балтийските страни и Югоизточна Европа при своето най-голямо разполагане на сили от Студената война, отбелязва Ройтерс. Тези ходове са част от стратегия, договорена от лидерите на НАТО през юли миналата година с цел да бъдат успокоени държавите членки, които някога влизаха в съветския блок, а сега са разтревожени от анексирането на Крим от Русия.

Алиансът реши да разположи четири батальона, наброяващи общо между 3000 и 4000 войници, в Североизточна Европа на ротационен принцип, за да покаже своята готовност да защитава източните си членове от евентуална руска агресия.

Изпращането на войските е съсредоточено върху Полша, Литва, Латвия и Естония, които се страхуват, че Русия може да се опита да ги дестабилизира с кибератаки, териториални нахлувания или по други начини. Москва отрича да има подобни намерения и определя поведението на НАТО като агресивно и заплашително.

След срещата си с българския президент Румен Радев Йенс Столтенберг отново изтъкна, че НАТО не иска и не търси конфронтация с Русия, нито нова Студена война. Ответните ни мерки са премерени, прозрачни, отбранителни по характер. Но изпращат ясен сигнал, че сме заедно, че всички съюзници са готови да се защитават взаимно, каза Столтенберг.

Той изтъкна, че американският президент Доналд Тръмп е потвърдил ангажиментите на САЩ към НАТО.

Dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!