Следвайте "Буднаера" в Телеграм

РУМЪНЦИТЕ МОГАТ - ние? Властта в Румъния отстъпи под натиска на улицата. Амнистията за подкупни чиновници пада днес

Скандалната амнистия на извършени от държавни чиновници злоупотреби буквално взриви румънското общество, което готви за неделя "най-масовия протест в историята на страната".

Ще бъде отменен скандалният указ, с който се декриминализират част от злоупотребите, извършени от чиновници. Това обяви в обръщение към нацията румънският премиер Сорин Гриндеану, след като дни наред десетки хиляди протестираха срещу промените в Наказателния кодекс.
Формално указът ще бъде отменен на извънредно заседание на кабинета в неделя. Гриндеану посочи още, че правителството ще организира обществени консултации по темата за съдебната реформа.
 
"Ще проведем извънредно заседание в неделя, за да анулираме указа, да го оттеглим, да го обезсилим... разбирате какво искам да ви кажа... и освен това да намерим начин по правен път да гарантираме, че той няма да влезе в сила", обясни премиерът, докато 140 000 души протестираха под прозорците му.
 
През последните дни на огромни демонстрации из цялата страна управляващите социалисти по никакъв начин не даваха знаци, че ще се откажат от промяната в закона, приета на среднощно правителствено заседание и на практика заобикаляща парламента.
 
С нея злоупотребите под 40 000 евро спираха да бъдат престъпление, като така много разследвани щяха да излязат от полезрението на прокуратурата, а много осъдени - да излязат от затвора. Именно препълването на местата за лишаване от свобода беше официално изтъкнатата причина за новите текстове.
 
Гражданите обаче заподозряха, че се прави опит за спиране на борбата с корупцията, "събрала" в затворите цял един кабинет от всички основни политически партии. Лидерът на социалистите Ливиу Драгня беше директно посочен като "поръчител" на промените, тъй като има условна присъда, която не му позволява да заема държавен пост.
 
Под натиска на няколкодневните многохилядни управляващата коалиция в Румъния се отказа от скандалното постановление за декриманализиране на част от случаите на политическа корупция.
 
Декриминализирането на извършени от държавни чиновници злоупотреби в Румъния може да отиде в историята, след като представители на управляващата коалиция заговориха за отказ от спорните текстове в навечерието на най-големия граждански протест срещу промените, предаде „Аджерпрес”.
 
Може да има дори разговори за оттегляне (на постановлението, прието в късен час преди дни и което заобикаля парламента-б.р.), ако премиерът го поиска", заяви пред Ди Си Нюз лидерът на социалистите Ливиу Драгня. Смяташе се, че промените се правят с цел той да може да заема държавен пост, въпреки че има условна присъда за купуване на гласове и е разследван за други нарушения, предаде bTV.
 
Скандалната амнистия на извършени от държавни чиновници злоупотреби буквално взриви румънското общество, което готви за неделя "най-масовия протест в историята на страната".
 
”Ще предложа решение за прекратяване на конфликта във връзка с постановлението и се надявам, че премиерът ще го приеме”, заяви лидерът на социалистите Ливиу Драгня, за когото се смята, че е сред облагодетелстваните от скандалната поправка, за да може да заема държавен пост, въпреки че има условна присъда за купуване на гласове и е разследван за други нарушения.
 
В интервю за румънския информационен сайт ДиСиНюз той каза, че може да се говори евентуално за отмяна на постановлението, ако премиерът приеме това.
 
Лидерът на коалиционните партньори на левицата – Калин Таричеану заяви във ”Фейсбук” профила на партията си АЛДЕ, че оттегляне на промените в Наказателния кодекс ще даде възможност за ”сериозна дискусия с големи части от обществото и политическия спектър за това как градим бъдещето си като държава”.
Според него пътят на Румъния е ”блокиран” от злоупотребите в някои институции и трябва да се търси политическо решение.
 
Преди него министърът на регионалното развитие и вицепремиер Севил Шайде коментира, че е възможно промените да бъдат оттеглени. Тя отбеляза, че през последните две седмици в публичното пространство няма друга тема, освен Наказателния кодекс, а това оставя на заден план по-важните, според нея, дискусии за бюджета.

Председателят на Румънската социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че спорният декрет, изменящ наказателния кодекс на страната ще бъде оттеглен, ако и правителството също се съгласи. Това е неговото първо отстъпление, през последните дни стотици хиляди румънци излязоха на протест срещу намерението на правителството да отслаби борбата срещу корупцията, предаде „Романя Инсайдер“.

„Мога да кажа, че членовете и симпатизантите на партията вече не могат да бъдат държани. Те също искат да излязат на улиците и да изразят своето дълбоко неодобрение към вдъхновеното от Джордж Сорос движение, на което сме свидетели. Партията се самоорганизира и чувствам, че не мога да сдържам от тук, в центъра, натиска от организациите по страната, които могат да доведат близо един милион души по улиците на Букурещ“, заяви Драгня. Той добави, че като отговорна личност, не може да стои и да гледа как Румъния е разделена заради „безотговорността на президента Клаус Йоханис“ и ще предложи на правителството и на коалиционните му партньори да открият решение на ситуацията.

„Обещавам отговор за слагане на край на конфликта свързан с указа, който се надявам да бъде приет от правителството. Може да говорим дори и за неговото отменяне, ако министър-председателят Сорин Гриндеану приеме. Надявам се да убедим членовете и симпатизантите да не излизат на улиците да ескалират напрежението. Не искам конфликт в който румънците да се изправят срещу румънци и да разцепят страната на две“, добави той.

Междувременно, румънците се готвят за нови многохилядни протести и тази вечер. Очаква се сградите на властта да бъдат блокирани от жива верига.
В нощта срещу събота над 100 000 души протестираха, скандирайки Крадци! Среднощни крадци!" .
По данни на Аджерпрес от няколкостотин до три хиляди души са излезли на протести в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яш и други градове.

Протестиращите се опасяват, че в резултат на измененията, които бяха утвърдени от правителството в негово постановление, на свобода ще излязат изтърпяващи наказание политици, които са вземали подкупи, както и опасни престъпници.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!