Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евродепутатът Емил Радев: Плаши президента със санкции от Брюксел - Опазването на България не е разрешено - ГЕРБ губят пари...

Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. 

Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство. По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки. 

Ген. Радев мотивира решението си да спре закона с риск от корупционни практики. 

Членът на ЕП отбеляза, че безсрочните концесиите присъстват в евродирективата и на практика държавният глава е нарекъл законодателството на ЕС лобистко. 

Емил Радев посочи, че с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки. „Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание – изпращаме този законопроект в небитието (…) Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове”, посочи евродепутатът. 

За да не продължи наказателната процедура директивата трябва да се превърне в български закон до два месеца, а според него това няма как да се случи при сегашната политическа ситуация.

„БСП винаги, когато идва на власт, ние губим пари”, отбеляза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, без да спомене името на България.

Според него случващото се в Румъния показва, че евромониторингът в сегашния си вид не е ефективен, защото той не води до наказания при посегателства срещу върховенството на закона. Затова и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ иска общо наблюдение за всички с ясно разписана възможност за спиране на европарите при нарушения.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!