Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Петър Иванов: Неравенството в България е абсурдно и чудовищно, като в най-дивите африкански страни

ЧУДОВИЩНОТО НЕРАВЕНСТВО НИ УБИВА!

НА ОБИКНОВЕНИЯ РАБОТЕЩ БЪЛГАРИН МУ ТРЯБВАТ 6 000 ГОДИНИ (НА ПЕНСИОНЕРА – 12 000 ГОДИНИ) ДА ПЕСТИ, ЗА ДА СИ КУПИ КЪЩАТА В ПОЛИТЕ НА ВИТОША, ЗА КОЯТО „ЕДНО СИМПАТИЧНО МЛАДО СЕМЕЙСТВО СОФИЯНЦИ“, СПОРЕД БРОКЕРИТЕ, ДАЛО 6 МИЛИОНА ЛЕВА.

Неравенството в България наистина е абсурдно и чудовищно, като в най-дивите африкански страни, и то продължава да расте. Окрадилите всичко, което може да се открадне, включително пари от хазната и от пенсионния фонд, са около 200-300 комунистически фамилии, свързани с едновремешната номенклатура (деца, внуци, снахи и др.) и с мракобесната Държавна сигурност. Те притежават всички природни богатства, всички активи, притежават държавата, притежават трите власти, притежават банките, притежават медиите, всичко. Владеят монополите, хазарта, контрабандата, туризма, фармацевтичните далавери, износа на оръжие, концесиите, енергетиката, водните ресурси, рафинериите, дърводобива, транспорта, даже лавките и автобусните спирки с уж забранените в ЕС реклами на цигари и т.н., тяхно е всичко.

Простодушният, глуповат и примирен народ си брои стотинките и чака, вече претръпнал, нови и нови все по-изострени форми на ограбване.

Богатите (671 милионери според НСИ) стават все по-богати, а бедните – все по-бедни!
Децилният коефициент, представляващ съотношението между доходите на 10% от най-заможните българи спрямо 10% от най-бедните, у нас е убийствен. Докато средният децилен коефициент в ЕС е 8 (в Скандинавието е по-нисък), значи най-богатите са само 8 пъти по-богати от най-бедните, то във феодална България този коефициент, според последните данни на Световната банка е 28.3 за България. (В доклад на Програмата за развитие на ООН обаче е посочено и друго число – 45.3, което се позовава на справочника на ЦРУ, всеки може да го види в сайта www.cia.gov).

За тези работи у нас обикновено не се говори. У нас въобще темата за неравенството е табу; хората са равни, бедни и щастливи, чакат с радост изборите, че после да ги управлява др. Нинова и др. Гергов, или някой като Огито Герджиков Запека или като потомствения трапезен агент Иван, които да им дигнат заплатите и пенсиите с 1-2 лева и да ги направят като население 9 милиона.

Никой не иска да види, че ние сме смъртно болно общество (заради бедността и неравенството) и сме световен шампион по намаляване и изчезване на населението, скоростта е 220 души на ден, 9 души на всеки час.

Интересно какви ли са софиянците от семейството с къщата за 6 милиона (има оферти в София и за къщи пак край Витоша за 15 милиона лева)? Дали са митничари, нотариуси, хотелиери, износители на дървен материал, „енергетици“, а дали не са прокурори, съдии, бивши министри и кметове, дали не са политици?

Последно, известно е, че при децилен коефициент над 20 се очакват социални конфликти, кървави стълкновения и революции…

Акад. Петър Иванов, Демографски център към БАНИ

Акад. Петър Иванов е директор на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуства (БАНИ)

bultimes.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!