Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първо вето на президента Румен Радев - спря закона за концесиите!

Той бе приет в последните часове на 43-тото НС с минимално мнозинство. Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, заяви президентът

Точно на десетия ден от встъпването си в длъжност държавният глава предприе силен национално отговорен акт - наложи вето върху закона за концесиите, който отваряше път за грабеж на националните богатства.
 
"Днес наложих вето върху закона за концесиите". Това каза в специално видео изявление за медиите президентът Румен Радев. То бе разпространено във Фейсбук.

„Той бе приет в последните часове на 43-тото НС с минимално мнозинство. Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики. Предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения. Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност“, заяви Радев.

По думите му възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

„Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения“, каза още Румен Радев.

Законът за концесиите бе приет с гласовете на 70 от 76-има присъстващи депутати три дни преди разпускането на 43-ото Народно събрание. С него у нас се превиждаше да действат три вида концесии - досегашните концесии за строителство и за услуги, както и концесия за ползване на публична държавна или общинска собственост. Една от най-значимите промени обаче предвиждаше премахването на досегашния 35-годишен максимален срок на концесията, което преди време стана повод на опозицията да обяви, че се въвеждат "вечни концесии".

В началото на седмицата природозащитници протестираха пред президентството и поискаха от Румен Радев да спре закона, тъй като според тях разпоредбите са в нарушение на обществения интерес понеже дава неограничени права на концесионерите. За вето призоваха и от партия "Зелените".

"С новия закон концесията в Национален парк "Пирин" и други могат да станат вечни. Концесионерът получава неограничени права и върху съседни територии, а държавата не може да контролира укриването на приходи. ГЕРБ направи подарък на олигархията в последната седмица", твърдят природозащитници.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!