Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Методи Андреев: Тръгнах си от ГЕРБ, защото не исках да казвам, че Борисов е най-великият премиер!

Рефендумът на "Шоуто на Слави" е идеалният път да се установи диктатура в България

Иван Асенов

-Г-н Андреев, защо се присъединихте към политическия проект на Радан Кънев „Нова република“? Защо изневерихте на ГЕРБ, те ви избраха за депутат, приеха ви в групата, а вие ги напуснахте. Морално ли е?
 
- Ако внимателно сте наблюдавали дейността ми като народен представител от ГЕРБ през последните 2 години, щяхте да установите, че всъщност политическите идеи на „Нова република“ са „моите идеи“. Отдавна апелирам да се сложи край на олигархично - мафиотския модел, който ние по-простичко наричаме „статукво“. Надявах се, че дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов ще се справи с модела КОЙ, че ще въздаде справедливост за ограбените милиарди от КТБ, че ще ще върне окрадените пари от банката, че ще успее да пребори монополите и картелите, че ще събере от тях дължимото на държавата...Нищо от това обаче не се случи, а моделът КОЙ дори преживя ренесанс.
 
Преди около 3 месеца бившият финансов министър Владислав Горанов цинично заяви, че държавата ще си върне едва 10 процента от активите на фалиралата КТБ. И тук възниква логичният въпрос: “Кой позволи да бъдат откраднати останалите 90 процента?“ По време на управлението на кабинета „Борисов 2“ не се случи нищо по отношение на монополите и картелите, които продължават да диктуват политическия дневен ред на България. Всъщност през последните 2 години единствено олигархичните монополи у нас получиха „стабилност“ и започнаха да диктуват вътрешната политика на страната. Много са случаите, когато в 43-ото Народно събрания бяха прокарвани корпоративни и лобистки закони, обслужващи открито едрия капитал.
 
- Тава са тежки обвинения, г-н Андреев! С кои олигарси ГЕРБ поддържа тесни контакти?
 
- Не мога да кажа имена, защото информацията е доста деликатна. Този въпрос трябва да бъде зададен на службите, които обаче са част от олигархично - мафиотския модел. Има една известна фирма, чието име няма да я спомена, защото е много мощна, която за последните 10 години е реализирала 59 млрд. лева приходи. Във финансовите й отчети обаче пише, че тя не е имала никаква печалба, а това означава, че е внесла нито стотинка в бюджета. Тази нагла кражба от бюджета очевидно става с помощта на самата държава. Годишно НАП проверява над 80 процента от малките и средни фирми, но големите корпорации някакси не са много желани за проверки от данъчната администрация. Това е потвърждение на тезата ни, че олигархично - мафиотският модел задава дневния ред на България.
 
Над 2 години бях народен представител от ГЕРБ от гражданската квота и винаги съм защитавал тезата, че дребният и среден бизнес трябва да бъдат приоритет на едно дясноцентристко управление. Някой може ли да каже с какво ние улеснихме дейността на малкия бизнес? За едрия бизнес няма да говорим, защото за неговите интереси законодателно бяха направени доста неща. Ето този корпоративен характер на държавата, изразяван от коалиционното правителство на Бойко Борисов, не ми харесваше. Между другото, аз съм изразявал същите критики към ГЕРБ и по време на първото им правителство, когато бях обикновен гражданин. Сега се забелязва и една друга тревожна тенденция – от ГЕРБ са склонни да строят АЕЦ „Белене“, макар и под формата на частен проект. Това ще бъде не само една поредна огромна кражба, но и „финансова атомна бомба“ за държавата. Нищо чудно по тази тема хората на Бойко Борисов да имат консенсус с БСП и това да стане причина за „сближаване“ на двете партии. Независимо под каква форма, строителството на АЕЦ „Белене“ ще бъде най-голямото престъпление в новата история на България! Няма какво да ни обясняват, че тези поръчани и платени два руски реактора трябвало да си използват. Много добре знаят че има и друга възможност – да бъдат монтирани в АЕЦ „Козлодуй“.
 
-Кои са тези български олигарси, г-н Андреев? Те нямат ли си имена?
 
-Това се собствениците на всички мощни фирми, които са абонирани за огромните държавни обществени поръчки. Миналата година Бойко Борисов каза кои са олигарсите - това са хората, на които той спря търговете за строителство. Ако си спомняте лично той нареди спирането на процедурите. За съжаление обаче, като всяко действие на бившия премиер, и това беше демагогия. След като спря тези обществени поръчки, нито един държавен чиновник не беше посочен за виновник. Виновни няма! Нещо повече - тези търгове почнаха да се връщат към хората, които първия път ги бяха спечелили. Не е ли много странен и фактът, че бившия премиер постоянно говори за „3 млрд. лв. от контрабанда“? Ясно е, че не става за пари в брой, а за спрян международен незаконен трафик на стоки. При толкова много спряна контрабанда, да сте чули името на задържан контрабандист? Разбити ли са контрабандните канали и има ли осъдени? Вярно е, митничарите на граничните пунктове се „сменяха“ почти всяка седмица след акции на МВР. Те обаче в никакъв случай не са организатори на контрабандата, а хора, ползващи се от нея и протежиращи я до известна степен.
 
Да ви посоча и друг пример, за да стане ясно какво е демагогия. Държавният бюджет за миналата година беше около 40 млрд. лв. По време на дебатите в парламентарната група на ГЕРБ и в пленарна зала имаше две предложения. Първото беше за отпускане на средства за отбелязването 180-годишнината от рождението на Васил Левски, а другото - държавата да даде 2 млн. лв. за изграждане на мемориал на жертвите на комунистическия терор в „Белене“. ГЕРБ категорично се обяви срещу второто искане, в групата то беше подкрепено от едва трима-четирима колеги. После изведнъж научихме, че правителството на Бойко Борисов е дарило на фондация „Остров Белене”, основана от граждани и местния енорийски свещеник Паоло Кортези, земята под концлагера на остров „Персин“. Това е много хубаво, след като правителството е подарило земята, но кой ще отпусне парите за изграждането на мемориала? Тук не става въпрос за 10 000 - 20 000 лева, аз за 2 млн. лв! Ясно е че такъв паметник без помощта на държавата, не може да бъде направен. Ето това е демагогия!
 
- Нима с демагогия управляваше ГЕРБ? Няма ли нищо добро, което да се е случило  в последните две години? Толкова неща се построиха, не виждате ли!  

- Много от нещата, които бяха обещани от ГЕРБ по време на предизборната кампания, не се случиха в 43-ия парламент. Когато казваш, че си направил нещо, а то не е направено, е демагогия. Не можеш да говориш едно, а да правиш друго! Това е видимо. Факт е, че правителствата на ГЕРБ най-успешно усвояваха европейските фондове. Проблемът тук е друг – в българското законодателство не бяха създадени такива правила, за да може този огромен финансов ресурс да бъде справедливо разпределен между обществените и търговски субекти. В голямата си част парите от Европа отидоха в един ограничен кръг от фирми. А какво да говорим за спецслужбите по време на управлението на ГЕРБ? Мога да ви кажа, че ДАТО си е същото от времето, когато „библиотекарската група“ и моделът КОЙ формираха тази служба за подслушване и проследяване. Правителството не направи никакви кадрови промени в тази служба! Ами какво се случи в МВР и в другите специални служби? Нищо бе беше пипнато! От МВР си отиде един достоен човек от МВР (бившият министър Веселин Вучков, б.р.) и ако този човек не беше толкова достоен и не си отиде по този начин, Бойко Борисов нямаше да смени нито главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, а още по-малко шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Когато приех да бъда народен представител от гражданската квота, се съгласих с всичките плюсове и минуси на ГЕРБ. През втория управленски мандат обаче минусите станаха много повече. За това аз не пожелах повече да бъда депутат от тази партия. Спокойно можеше да казвам, повтарям и декларирам, че Бойко Борисов е най-великият премиер, че той е най-най-най и прочие... Е аз така не мога!

- Бившите ви колеги от групата на ГЕРБ така ли се държат с лидера си?

- Да, в огромната си част и го казвам със съжаление. Разбира се, има и много свестни хора от ГЕРБ, но това е „партийното статукво“. Това поведение е вредно и самата формация, защото грешките на лидера стават грешки и на ГЕРБ. Никой не смее да го критикува! Не бях ли аз първият депутат, който през август миналата година заяви пред медиите, че е груба грешка толкова време да се бави обявяването на кандидата за президент? Да, ама тогава всички от ГЕРБ мълчаха. Така че нещата трябва да се кажат с истинските им имена и когато „удариш чертата“ си правиш съответните изводи.

Идеите на „Нова република“, не са нейно ноу-хау. Идеята за нов обществен модел; за ново устройство на държавата, отговарящо на мястото ни в Европейския съюз; за нашата евроатлантическа ориентация и желанието да имаме действаща пазарна икономика са позиции и разбирания на много дясно мислещи българи, че дори и дори и леви избиратели.

- Няма ли разделението на десните партии да ги изхвърли от 44-ия парламент? Вие се разроихте точно преди изборите. Кой ще носи отговорност, ако десният изирател не получи представителство в парламента?

- Ние защитаваме идеите на „нова България“, за нова република и за скъсване с олигархично-мафиотския модел на управление на страната. С тях рано или късно ще победим на избори ще ги реализираме на практика. Но не е задължително това да стане на парламентарния вот през март тази година. Онези хора, които година и половина протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски, не са изчезнали. Те са все още тук и все още искат това, което преди няколко годиниискаха да се случи. Във всички десни политически субекти -„Нова република“, остатъците от Реформаторския блок, и „Да, България“, има много качествени и свестни хора. Трябва обаче да стане като в онази песен: “До всяко едно същество да застане още едно..“ И когато това стане неудържим процес, тези „добри същества“ станат мнозинство, тогава идеите ни ще успеят.
Аз лично смятам, че разбиранията ни за управлението на страната няма са умрат с политическите формации, които сега ги изразяват. Идеите обаче могат да се радикализират, защото незащитата на дребния и среден бизнес и грубото, нагло и безпардонно налагане на волята на олигархията ще предизвикат гнева на хората. Включително сега и чрез опита да се направят задължителни резултатите от референдума на „Шоуто на Слави“. За мен това е идеалният път в България да се установи диктатура на олигархията. А всъщност през ноември 2016-та хората изразиха протестен вот срещу властта.

- Редно ли е прокуратурата да се намеси в казуса с допитването на „Шоуто на Слави“?

- Аз мисля, че българската прокуратура е една много силна политическа партия. Със своята недосегаемост тя е имунизирана от избори, но постоянно има власт, която между другото непрекъснато се увеличава. Недопустимо е главният прокурор Сотир Цацаров да твърди, че референдумът е задължителен, защото фактически бил законен. В закона е записано ясно – ако и един глас да не достига – по допитването трябва да се произнесе Народното събрание. Аз смятам, че тези идеи, които ни обединяват, рано или късно ще ни съберат. И тогава тежко й на олигархията! Защото олигархично - мафиотският модел се стреми се към диктат и ако този път ако не се обединим - това ще стане факт. Ще станем първата „бананова република“ в Европейския съюз. Този закон за вечните концесии, който иначе беше „псуван“ от мнозинството в 43-ия парламент, е първата стъпка към установяване на такъв „бананов модел“ у нас.

Олигархично-мафиотският модел в България е толкова силен, че за да бъде унищожен, десните партии трябва да потърсят сътрудничество със „здравите“ леви сили. В историята има много примери, когато идеологически несъвместими политици, партии и държави са си сътрудничели, за да унищожат по-голямото зло. Давам пример с британския премиер Уинстън Чърчил по време на Втората световна война. Тогава той се съюзява с режима на Сталин в Съветска Русия, за да унищожи Хитлер и нацистка Германия. След края на войната, когато над Европа се спуска „Желязната завеса“, Чърчил заема категорична позиция в полза на свободния свят.

- Ще се кандидатирате ли за депутат от „Нова република“?

- Най-вероятно не, защото аз съм проектиран не да бъде политик от кариерата, а да бъда политик на каузи. Когато каузата, която защитавам, събира хората, тогава мога да се включа в депутатски листи. Иначе ще помагам активно в предизборната кампания на „Нова република“, ще работя с Петър Славов и Мартин Димитров, които направиха много полезни неща в 43-ия парламент.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!