Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Последно повикване: Русия предлага да включи България в „Турски поток“

ВТОРАТА ТРЪБА
МОЖЕ ДА МИНАВА
ПРЕЗ БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ

Експерт: България може да преговаря за една от тръбите на „Турски поток“

България може да преговаря с Русия и ЕС за прокарване на една от тръбите на „Турски поток“ през своята територия. Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ в събота (28 януари) руският експерт Константин Симонов, който оглавява Фонда за национална и енергийна сигурност.

Ситуацията днес наподобява кризата от зимата на 2009 г., когато спряхме да получаваме газ от Русия през Украйна, посочи Симонов и допълни, че газопровод до Варна би решил този проблем.“В руско-турското междуправителствено споразумение е записано, че Русия не е задължена да строи втората тръба. България има вариант да направи предложение на Русия, ако иска тръбата директно да дойде до вашия бряг и желаете да станете макар и не голям, но все пак транзитиращ газов център“ обясни експертът. Според него, за да се реализира този вариант, трябва да бъдат представени съвършено ясни предложения за това както от страна на България, така и от страна България и ЕС.

В другия случай Русия ще достави газ на Турция и България ще трябва да го взима от нея, предупреди той.Идеята край Варна да бъде изграден газов хъб „Балкан“ може да се реализира чрез строителството на една от тръбите на газопровода „Турски поток“ към България и тя да върви в посока към границата ви с Гърция, обясни експертът: „Въпросът е тя да вземе част от този транзит и тогава може да се каже, че там ще има хъб, но той няма да е толкова голям, а по- малък. Русия е готова теоретично да доставя газ в България, след което останалите балкански държави да го вземат и оттам да се разпределя за Европа“, обясни Симонов. / Руски дневник /bultimes.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!