Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф.Стоян Денчев: Речта на президента Радев пред паметника на Незнайния войн беше перфектна

Валерия Велева

- Проф. Денчев, ще си позволя да се обърна към Вас с един на пръв поглед формален въпрос. В качеството Ви на дългогодишен член на Настоятелството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ сме свикнали да Ви виждаме на всички важни събития които се провеждат в Храма, а днес отсъствахте … ?
- Отговорът е елементарен. Просто не съм в София , а и беше невъзможно да пристигна днес сутринта. Все пак държа да подчертая, че Настоятелството беше представено достойно.

- Какво ще кажете за днешните речи на президента Плевнелиев и на президента Радев пред Паметника на незнайния воин ?
- Речта на г-н Плевнелиев не ме изненада. Напоследък той представи пред българската общественост няколко подобни „речи“ в които натрапчиво изтъкваше личния си принос за всичко което се е случило в нашата страна по време на неговия президентски мандат. И не, че всичко това не е вярно. Според мен просто така не се прави – остави другите да говорят за теб.
Между впрочем, в продължение на своя мандат президента Плевнелиев последователно отстояваше евро-атлантическата ориентация на Р България и с всичките си действия се стараеше да утвърждава външната политика на нашата страна в синхрон с Европейския съюз и НАТО. В тази връзка не само съм убеден, но и се вижда, че той се чувства удовлетворен от постигнатото.

- А за президента Радев ?
- Приятно, изключително приятно съм изненадан от речта на президента Радев.
Първо – по начина на представяне тази реч беше поднесена превъзходно. Той владееше не само присъстващите на тържеството, но и милионите телевизионни зрители и радиослушатели.
Второ - от съдържателна гледна точка, тя беше продължение на речта му пред Народното събрание. Хората чуха не само това което искаха, но и това което трябваше да чуят от своя президент.
И докато там, в Народното събрание, като че ли неговото слово беше представено формално и без нужната емоция, то днешните му думи носеха висок емоционален заряд, дефинитивно съответстваш на съдържанието.

- Какъв според Вас може да бъде най-краткия анализ на речта на президента Радев ?

- Знаете, че има професионални политолози, които могат дума по дума да „разкостят“ словото на президента и да го оценят от „Осанна“ до „Разпни го“.
Аз нямам такива намерения. Ще кажа само, че освен всичко друго тази реч отговаряше на неговата визия и поведение. Думите му бяха кратки и точни и конкретно насочени към проблемите и болките на българския народ. В речта му имаше премерено настроение и добронамереност, нещо което беше в унисон с протокола, но същевременно беше и заявка за неговите лидерски качества и възможности. Словата му бяха слова на човек с ясна концепция за политиката, която като властимащ, той има намерение да води, независимо от различните очаквания на политическите партии. Категорично подсказа, че ще работи с всеки който има същата кауза като неговата, която се основава на честност, равнопоставеност и в крайна сметка на добруването на българския народ. Особено ми хареса тази част от речта на президента Радев, в която той с особен патос заяви, че ще отстоява безкомпромисно интересите на народа.
В крайна сметка аз останах с усещането за сигурност и промяна. Ако мога да направя някакво обобщение, то за това са необходими само пет думи – Речта на Радев беше перфектна.
В допълнение ще си позволя да кажа - искам винаги президента на Р България, моят президент да се представя по такъв начин – достойно !!

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!