Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гафовете на Плевнелиев: От „ирландската пастирка“ и дисидент до 200-килограмовото великденско яйце за папата

Всички любители на екстремната политическа комедия, подлютена с няколко капки кретеноиден хумор в стил ала мистър Бийн, разбъркан с идиотските движения в пространството на Бенил Хил и всичко това опаковано с американска тъповатост, майстор на която е Джим Кери, отдавна са наясно, че президентът Росен Плевнелиев е един самороден талант.

Заради това е много странно, че много хора почнаха да се удивляват на неговите политически измислици едва покрай опашатата му лъжа, че е бил на несъществуващ митинг на 10 ноември 1989 година, един бъдещ милионер, който е издигал лозунги дворците на БКП да станат болници и училища.
Плевнелиев е мистър "Гаф" от момента в който стъпи на "Дондуков" 2 и попадна изцяло под светлините на медийните прожектори.

Социалиста Обама пръв приятел на комуниста-дисидент Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Обама мнозина го плюят, но е много дълбок и ми е много любим. Звънял ми е за всичко... Обама официално подкрепи подмяната на населението в България

Именно тогава ясно се видя, че зализаното юпи всъщност е един човек без никакъв политически пласт, случаен политически клоун, който се вписва в президентския пост точно толкова, колкото русото създание Ана Баракова в парламента. Учителката от Пловдив обаче поне излъчва някаква неподправена автентичност, докато Плевнелиев е престорен, нагласен, театрален, което превръща всичките му гафове в много мазохистична игра с цялото общество.

В началото те бяха забавни, дори крилати, но постепенно се видя, че при нашият президент грешките са втора природа, лъжите са нещо като постоянен трик, а оправданията и мънканията са основно кредо.

Плевнелиев бивш борец за комунизъм, настоящ борец за демокрация

Точно заради това в помощ на бъдещите поколения ще си направим труда да направим една кратка енциклопедия на най-грандиозните гафове на Плевнелиев, за да се види, че политическата измислица за 10 ноември всъщност беше неизбежна. Целият политически път на президента го водеше към момента в който обществото колективно да разбере, че освен комедийни изстъпления, друго от него няма да получи.
И така ето топ 10 на най-големите гафове на обитателя на президенството, наричан иронично Съпругът на първата дама.

1.Ирландска пастирка на "Дондуков" 2

Малко след като беше избран за президент, но още преди да встъпи в длъжност, Росен Плевнелиев направи първото си от многото знамените изказвания. В някакво магазинно предаване, вероятно очарован от топлите погледи и големите бюстове на водещите, държавният глава направи неочаквана телевизионна изповед. Той призна, че е почнал своя път като бизнесмен с правенето на хороскопи и интимно сподели, че първият хороскоп го е направил на себе си. И какво се оказало - в предишния си живот той бил ирландска пастирка.

Нивото на обществена лудост в България винаги е било необичайно високо, но да чуеш такава изповед от човек, който ще бъде главнокомандващ на армията си е доста стряскащо. Лафът за ирландската пастирка придоби дори надполитическа стойност и почна да се използва дори и от хора, които минават за съюзници на Плевнелиев. В кръга на шегата тогава дори се развъртя приказката, че май ще се наложи Конституционния съд да се самосезира, за да уточни детайлно истинското гражданство на Плевнелиев, че да не се окаже как ирландката е взела връх и управлява в полза на други държава.

2.Обичам...USA

Допреди лъжата за 10 ноември, най-легендарният гаф на Плевнелиев бе сътворен в новогодишната му реч в началото на размирната 2013 година. Очевидно пиарите му тогава бяха решили да разчупят канона за тези речи и изтипосаха държавният глава в тежкарско кресло пред библиотека с тъмни томове. Докато течеше речта му пък отделни картинки подсилваха мощта на словото. И тогава дойде култовият момент - президентът се опияняваше от прелестта на българската природа, а като снимка бе показан кадър от Скалистите планини в САЩ.

Това успя да възмути почти всеки, който бе забелязал подмяната. Тоз гаф стана една от най-коментираните теми цял месец след това и принуди Плевнелиев да прави тежко разследване кой точно е сгазил лука и провали всичките му опити да се прави на оригинален. Трябва да отбележим - в следващата реч, в началото на 2014 година, той вече не си позволи никаква оригиналност и стресирано прочете каквото му бяха написали с надеждата, че народът е твърде пиян, за да му придиря за скуката.

3.Шифърът на яйцето за папата

По време на визита при папа Бенедикт Шестнайсти по случай 24 май Росен Плевнелиев връчи като дар на светия отец 200 килограмово великденско яйце със специална позлата. По това време правителството на ГЕРБ бе замразило всички доходи, дума не даваше да се издума за увеличение на заплати и пенсии, а президентът тръгна да връчва толкова луксозен подарък, че смути дори и папата, както и неговият протокол. Тази случка също стана много шумна, защото доведе до ясното осъзнаване, че на "Дондуков" 2 се намира човек, който не може да прави реални политически преценки, а грандоманията му се проявява в най-неподходящите случаи.

Скандалът с подобно отношение и към хората в България, а и към политиката въобще стана толкова голям, че тогавашния министър на културата Вежди Рашидов (който сега отново бе закотвен на същия пост) предложи да се създаде съвет за духовно развитие към президента, който да преценява какви подаръци трябва да се подарявят. Нелепостта на подаръка стана обект на много подигравки. Нещо повече - после се изясни, че в официалното пресъобщение от президентството изобщо не се говори за този дар, той стана известен на българската публика, благодарение на един кадър на "Ройтерс", което допълнително подсили идеята, че тук сме се натъкнали на мистериозен трилър с конспирация и с участието на една ирландска пастирка.

4. Полша и Чехословакия - това не беше ли една държава?

Още по време на първото си официално домакинство като държавен глава Плевнелиев даде заявка, че покрай него винаги може да ни очаква повод за смях. Той посрещаше тогавашния президент на Чехия Вацлав Клаус, но го посрещна със следните думи, които са свалени буквално от телевизионниия репортаж за събитието: "Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша...".

Откритието, че са от Полша очевидно съвсем не допада на чешките гости и тогава Плевнелиев бърза да замаже гафа с нов гаф: "Дами и господа от Чехословакия..., от Чехия. Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте".

Тази случка показа, че не само, че Плевнелиев не си е учил уроците по география или, че не е следил как се е променяла политическата карта на Европа, но и това, че с подобни опасни импровизации, той може да срине завинаги образа на България. В социалните мрежи неговата географска неудача бе сравнена с крилатият лаф на Жан Виденов, който бе описал границите на Европа с думите, че те са "от Ванкувър до Владивосток". Очевидно страната не може да случи на управленци, които са разглеждали добре училищните си глобуси.

5. Битката за Южния полюс

Тъкмо си мислехме, че Плевнелиев тайно се е записал на урои по география, когато се оказа, че това е само една красива и романтична надежда. Малко след гафа със Скалистите планини президентът поздрави проф. Христо Пимпирев като първия българин, стъпил на Южния полюс. Което, разбира се няма нищо общо с истината. Пимпирев е третия българин стъпил там. После се оказа, че президенството си приписва и заслуги, защото от разказът на Пимпирев стана ясно, че държавата не е дала нито една стотинка за неговата експедиция, а че той самичък си е намерил спонсори.

6. Турист, но само в западна посока

Политически импровизации Плевнелиев си позволи и в любимата си държава - САЩ, която реши да посещава май поне веднъж годишно. Точно там пред български емигранти президентът обяви буквално следното: "Моите пътувания ще бъдат вече предимно на Запад за разлика от някои мои предшественици". Думите му възмутиха дори и хора, които не могат да бъдат описани като фенове на Русия, защото е ясно, че президентът има правомощия в крехката сфера на българската външна политика. Ако толкова деликатна материя бъде дадена в ръцете на касапин е ясно, че България може да забрави защитата на каквито й да е национални интереси. Плевнелиев май не можа да схване това, защото беше твърде зает да се подмазва на западните си колеги и да се прави евроатлантик, което си е една добра метаморфоза за един бивш комсомолски активист, нали?

7. Мистериозните освободители

Предният гаф е политически свързан и с този, който ще опишем сега. В словото си за 3 март 2012 година Плевнелиев отдаде почит на българските възрожденци, революционери и опълченци, но не спомена приноса на руските, румънските, украинските и финландските воини в Руско-турската освободителна война. Той не спомена дори името Русия. Това може да бъде окачествено единствено като политическа провокация. Защото никой не искаше от него да дава оценки на освободителните действия или на историята след това, а просто да отбележи историческия факт. Президентът не го направи. За чест на народа обаче - хората масова реагираха. Защото битката срещу паметта може да има много измерения, може да се води от батальони от скучни интелектуалци, които дебнат в храстите, за да наплашат хората с думи като дискурс, но когато се води атака срещу най-очевидното, тогава значи ножът е ударил о кокал. Президентът и тук се стресна, защото след това във всичките си речи за 3 март споменаваше Русия, дори и с риск американската посланичка да не го покани на коктейл и да му разбие сърцето.

8. Пътник в чужд самолет

Опитът на Росен Плевнелиев да се прави на главнокомандващ на армията също бе белязан от дипломатически провали. На първото му посещение при нашия контингент в Афганистан Плевнелиев се качи на американски самолет. За първи път български президент отиде на държавно посещение в друга страна със самолет, на който го няма герба на страната ни. Администрацията на президента без проблем бе приела услугите на американското правителство да осигури транспорт до Афганистан. Да сте чували обаче някога американският президент да е летял на самолет на чужда държава при своя мисия? Да сте чували това се прави от някой друг европейски лидер? Приемайки полета с американския самолет Плевнелиев май много ясно показа кой точно се разпорежда в България.

9. Integrate mangali

Следващият гаф не е пряко свързан с президента, но бе направен от неговата администрация, което говори, че патронът оказва влияние върху цялата институция. На сайта на президента бе пуснат проект за стратегия за интеграция на ромите в България. При свалянето обаче се вижда, че ориганалното заглавие на файла звучи така: "National Strategy Integrate Mangali". Когато се разчу за тази расистка изцепка, текстът бе свален много бързо, а името на файла бе променено на "National Strategy Integrate Roma", което също си е гаф, защото изписано така на английски името също няма никакъв смисъл. Тази изцепка на администрацията обаче също се пише на гърба на президента, защото в крайна сметка кадровият подбор е негов, а очевидно е, че той не издирва хора на европейска висота и с либерална мисъл.

10. Гоненето на български журналисти

В средата на тази година Плевнелиев се забърка и в друг високоволтов скандал. Той взе участие в традиционната за мюсюлманите вечеря-ифтар, която се прави в края на Байряма в хотел в Пловдив. На срещата обаче не бяха допуснати никакви български журналисти. За разлика от това турските колеги имаха свободен достъп до събитието на което присъстваше и вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заедно с голяма делегация от южната ни съседка. По-късно от турските медии стана ясно, че Росен Плевнелиев е благодарил на турския вицепремиер Бекир Боздаг за това, че Турция е осигурила втора родина на българските турци, прокудени от режима на Живков и установили се в Турция след "голямата екскурзия" от 1989 г. и дори се е ангажирал с това да съдейства за връщането на част от вакъфските имоти. Слава богу, че тези помпозни думи останаха само празни приказки.

"Нова зора"

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!