Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кошмар за Кунева: Деца и учители се снимат с забранен, лично от самата нея, учебник по „Родинознаниe“

Звучен шамар на всепоглъщата министърка на образованието нанесоха група българчета и техните учителки от училище "Иван Вазов" в гр.Арма, Северна Ирландия. Те се снимаха групово с новия учебник по "Родинознание" и разпространиха снимката в Мрежата. Както е известно, въпросният учебник е абсолютно забранен лично от Кунева за българските училища, като има случаи дори на заплашвани учители, за това че са попитали могат ли да го ползват като "помощно" средство.

Училищата в чужбина, макар да работят по програма, съгласувана с Министерството (за да им се признават дипломите), имат по-голяма свобода какви учебни помагала да ползват. Съответно, абсолютният хит на българския учебникарски пазар, се харесал на родители и учители, и историята там ще се учи по този учебник. А снимката е хвърляне на предизвикателство към Кунева и екипа и от неолиберални бюрократи. Които се опитват да поправят историята, да вадят патриотични автори от курсовете по литература, и да ги подменят с "Робинзон Крузо" и други приключенски романи.

Автор на учебника е директорът на Добричкия исторически музей Костадин Костадинов. Преди няколко седмици от политическите среди изтече слух, че ще го назначат за министър на образованието в служебното правителство. Това предизвика вълна от въодушевление във Фейсбук, като се стигна дори до невероятни изказвания от типа: "Ако това стане, аз се връщам в България". Самият Костадинов бе изненадан от одобрението което получи, както и от това, че дори започнаха да се образуват учителски групи в подкрепа на кандидатурата му.

По-късно обаче, под натиска на неолиберално-соросоидните кръгове, се появи информация, че президентът е под огромен натиск да не допуска патриоти в правителството. Вместо това Радев трябвало да назначи твърд кабинет от неолиберали, верни и проверени от Посолството. Чуха се дори имената на Соломон и Гергана Паси, съответно за еврокомисар, и министър на външните работи. Тази информация мигновено предизвика вълна от гняв в социалните мрежи, а Радев (все още не направил нищо) бе обявен за "предател" и "продажник". Това наложи негови съветници да излязат и да обявят, че никакви слухове за служебния кабинет не излизат от президента, и не го ангажират. Познаващи политическия процес анализатори, твърдят че това означава, че везните отново се накланят по-скоро към по-патриотичен кабинет.

Остават няколко дни до развръзката.

Общо учебникът по "Родинознание" вече е изпратен на 42 български училища в чужбина. Самата бройка на толкова много школа е изумителна. Ситуацията много прилича на средата на 19 век, когато без държавна подкрепа и въпреки всевъзможни пречки, българите сами са си създали хиляди училища из села и градчета, и са ги финансирали от своя оскъден залък. Сега същото правят нашите сънародници в чужбина. А изборът им да учат истинската история, сочи че все пак някаква надежда за тази страна има.

ГН

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!