Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа да помогне на Асад, за да секне бежанският поток

Атентатът в Истанбул е отмъщение, че Ердоган смени курса към ИД

Скоро много чужденци джихадисти ще се върнат в страните си, казва Мохамед Ибрахим


Председателят на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим е роден в град Хомс на 1 януари 1965 г. Следвал е право в Дамаския университет, след което завършва и кинезитерапия в София. Понастоящем се занимава с политически науки. Женен е за българка, имат две деца.


- Новата 2017 година започна с атентат в истанбулския клуб "Рейна". Доколко зачестилите терористични атаки в Турция са свързани с войната в Сирия и позицията на Анкара в конфликта?
- Преди шест години Турция се радваше на превъзходен икономически растеж благодарение на отварянето на арабския пазар към страната. Това бе дело на президента на Сирия Башар Асад, който вкара Турция в арабския свят. В името на икономическите отношения Дамаск загърби историческото бреме от времената на Османската империя. Турция обаче не отвърна подобаващо на този жест. Ердоган прие страната му да бъде база, от която да се насочват вражески действия към съседните арабски държави. Да припомня, че Турция участваше и в агресията срещу Либия. 
Ние имаме поговорка 
Който пали съседния двор, огънят ще стигне и до неговия 
Нещо такова се получи и с Ердоган. Сега вътре в самата Турция е пълно с терористични клетки, там се създаде климат на радикален ислям. С агресивната си политика Анкара се скара не само със Сирия и Ирак, но обтегна и отношенията си с Иран. ЕС също започна да обръща гръб на Турция заради заплахите да пусне бежанците. Кулминацията от поредицата грешки на Ердоган беше, когато той отказа да се извини на Русия за сваления самолет. Всичко това породи рецесия и криза в Турция. Лирата падна, икономиката се срива, особено след спада на туристическия поток. Ердоган разбра грешката си и обърна политиката си. Започна ефективно да воюва с терористите в град Идлиб. Той оттегли подкрепата си и официално нарече "Джибхат Ан-Нусра" терористи. Ердоган осъзна, че само посредством сътрудничеството си с Русия може да се измъкне от политическата и икономическата криза. Тези обективни фактори породиха необходимостта от примирието в Сирия. За съжаление обаче то не спазва както трябва, защото терористичните групировки се съюзиха. "Джибхат ан-Нусра", "Ахрар аш-Шам" и "Нур-ад-Дин аз-Зинки" са клонове на "Ал-Кайда", които наскоро се обединиха в радикална армия, имаща за цел да отблъсква правителствената сирийска армия и руските подразделения. Терористичните организации обаче вече не могат да разчитат на "чадъра", наречен "умерена опозиция". Затова и след освобождаването на Алепо следващата атака ще е към Албаб.

- "Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Истанбул. Това отмъщение към Ердоган ли е?
- Да, "Ислямска държава" иска да си отмъсти на Ердоган, че й обърна гръб и се съюзи с Русия. 
Ако турската армия затвори границата между град Идлиб и Турция, джихадистите ще се окажат в капан. А това е и 
шанс Европа и Балканите да се опазят от нашествие на терористи
От своя страна Европа трябва да протегне ръка към сирийското правителство в борбата срещу тероризма. Брюксел трябва да отвори сирийските посолства и да си сътрудничи със сирийските служби за сигурност, които разполагат с голяма база данни за терористите. Не трябва да се пренебрегва и един важен фактор - изнасянето на радикалната ислямистка идеология от Катар и Саудитска Арабия към Европа. Това трябва да се прекъсне.

- Каква е ситуацията в Алепо сега?
- Ситуацията вече се нормализира, след като ислямистките групировки вече са прогонени от Източните квартали на града. Тези джихадисти повече от четири години всеки ден обстрелваха западните квартали със снаряди и газови бутилки и избиваха мирни жители. В същото време държаха десетки хиляди граждани на източно Алепо като жив щит. Терористите, които незнайно защо ги наричат "бунтовници", съсипаха не само Алепо, а и цяла Сирия. Сега градът вече е единен. Провалиха се опитите за разпадането на Сирия.

- Защо примирието в Сирия се нарушаваше многократно? Кой има изгода от това?
- САЩ и някои регионални държави като Турция, Израел, Саудитска Арабия и Катар имат интерес сирийската криза да продължи до разпадането на държавата. Именно тези държави налагат тезата, че някои групировки са умерена опозиция и ги снабдяват с оръжия. 
Политиката на сирийското правителство е те да бъдат принудени да предадат въоръжението си и да се възползват от предложената им от президента Башар Асад амнистия. Така те могат да упражняват своите политически възгледи по мирен начин. 
В същото време водената от САЩ международна коалиция под претекс за борба срещу тероризма на практика съдейства за разпадането на Сирия на етнически и религиозни по-малки държави. Тяхното присъствие противоречи и на международните закони, защото нямат мандат от ООН, нито пък са поканени от легитимното сирийско правителство.

- Доколко намесата на Русия повлия на ситуацията в Сирия?
- Русия, която се намеси след искане от законното правителство в Дамаск, успя със своите въздушни сили да помогне на сирийската армия да спре офанзивата на терористичните групировки в различни райони. От друга страна, руското военно присъствие предотврати възможна външна агресия срещу Сирия от страна на няколко заинтересовани държави като САЩ, Израел, Великобритания, Турция и др.

- Бунтовниците, които напуснаха Алепо, се оттеглят към Идлиб. Какво предстои оттук нататък?

- Тази част от "бунтовниците", които са били подведени и са осъзнали, че са участвали в унищожаването на държавата си, могат да се предадат и да се възползват от амнистията. Това се случва в цяла Сирия и 
всеки ден хиляди се предават и се връщат към нормалния живот
Тези, които отказват да го направят, се събират в Идлиб плюс всички чужденци джихадисти. 
Тe обаче вече няма да намерят подкрепа отвън. Срещу тях ще започне офанзива и има голяма вероятност чужденците да се върнат в своите страни, а голяма част от тях са европейци. Това вече е ангажимент на европейските правителства как да се отнесат с тях, след като съзнателно или несъзнателно бяха улеснени да отидат да се бият в Сирия срещу законното светско управление.

- Продължават да се появяват новини за насилие от страна на сирийската армия към цивилното население?
- Това, което се тиражира в световните медии за "зверствата на сирийската армия", не отговаря на истината. Медиите играха непочтена роля в тази криза, съзнателно или не. Снимките на едно момиче Ая се срещнаха в пет различни града като ранена от бомбардировки! А най-много новини за Сирия идват от Обсерваторията за човешките права в Сирия, която се намира в Лондон и се оглавява от един-единствен човек на име Рами Абдул Рахман. Същият, който е ислямист и преди е имал дюнерджийница в Лондон.

- Какво става с Палмира и с новите опити за превземане на града? Защо се допусна той да падне отново в ръцете на джихадистите?
- На пръв поглед изглежда странно, че в момента, в който "Ислямска държава" изпитва големи затруднения в обсадения от иракската армия Мосул, а в Сирия води тежки боеве срещу турската армия и кюрдските части, изведнъж напада Палмира. Ден по-рано американският държавен секретар Джон Кери заяви, че битката за Алепо няма да е последната, което може би крие част от отговора за офанзивата в Палмира на ИД. Може би целта е била да се отклони световното внимание от победата на сирийската армия в Алепо, както и да се отвори нов фронт за правителствените части. 
А как и защо падна Палмира, могат да отговорят военните експерти. Някои казват, че метеорологчните условия са помогнали на джихадистите, но има и съмнения за логистична подкрепа от други страни.

- Каква развръзка може да се очаква за военния конфликт в Сирия?
- Сирия устоя 6 години на терористични нападения, на външна намеса, на икономическа блокада. Зад опитите за раздробяването на страната стоят ред причини. Сред тях е сценарият катарският газ да минава през Сирия за Европа, в ущърб на руските интереси, което беше отхвърлено от правителството в Дамаск.
Също заради сигурността на Израел трябваше да бъдат отслабени Сирия, Ирак и Египет. 
Сирийският президент Башар Асад обаче устоя, благодарение на подкрепата на своя народ и армия, както и на съюзнически държави като Русия, Китай и Иран. В същото време САЩ вече имат нов президент, който отхвърля политиката на предишната американска администрация, която в търсене на своя интерес често подкрепяше радикални групировки. 
Държавите от ЕС също правят цялостна ревизия на своята политика и отчитат грешките, които доведоха 
до унищожаването на задния двор на Европа - Северна Африка и Средния изток 
превърнали се в развъдник на тероризъм и извор на бежанци. Има сведения, че Европа е готова да помогне във възстановяването на Сирия със стотици милиарди евро, в случай, че бъде намерено решение за джихадистите, които напускат страната. Така че час по-скоро трябва да се възстановят дипломатическите връзки между европейските държави и Дамаск и да се увеличи сътрудничеството във всички аспекти, на първо място в борбата срещу тероризма.

Автор: Оля АЛ-АХМЕД, в. Стандарт

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!