Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дънди откри още злато в Челопеч - концесионна такса - 0,75%

Още българско злато срещу концесионна такса от 0,75% за държавата ще копае Дънди в Челопеч. Канадската компания, която направи официално 200 млн. лв. за 9 месеца от благодорния ни метал, от което няма да вземем и 2 млн., е открила нова зона с високо съдържание на медно-златна минерализация в мината си в Челопеч. Това стана ясно от съобщение на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM), цитирано от близкия до него в.Капитал. Откритието е направено в рамките на програмата на компанията за развитие на ресурсите. Като част от концесионните си договори всички добивни дружества правят проучвания, които често увеличават запасите им.

Високо съдържание

Новата зона е разположена в горните нива в западната част на обекта, като проучванията са започнали в средата на миналата година. Анализът на първите два сондажа показва високо съдържание на метали – до 22.09 г злато на тон руда и до 4.26% мед, а резултатите от други два ще станат ясни през януари. За сравнение - минималното съдържание, под което материалът не се смята за руда, е 3 г/тон златен еквивалент.

Откритието е важно за компанията, тъй като има потенциал да добави значителни ресурси в близост до съществуващите изработки, се посочва в съобщението. "Ще са необходими допълнителни работи, за да се определи пълният капацитет на новата зона и да се оцени въздействието й върху живота на мината в Челопеч", казва президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус. По думите му откритието е пример за потенциала, който съществува за удължаване живота на мината.

Канадският инвеститор

Канадската DPM купи предприятието в Челопеч през 2005 г. от ирландската Navan Mining, която фалира. Преди няколко години "Дънди прешъс металс" приключи инвестиционна програма за близо 180 млн. долара, която увеличи капацитета й за добив повече от два пъти до 2 млн. тона руда годишно. Направени бяха и редица други модернизации, включително въвеждането на системата "рудник без капак" (на базата на wi-fi свързаност), която все още е новост и съществува само в няколко обекта по света.

За деветте месеца на 2016 г. компанията в Челопеч увеличи нетните си приходи с 6.4% до 116.1 млн. долара, но оперативната печалба (EBITDA) намаля с 28% до 58.7 млн. долара заради по-ниските цени на медта.

19min.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!