Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рапсодия в циганско? bTV: Циганинът като жертва е циганин, циганин и пак циганин... Циганинът като прави зулуми е... българин

Напоследък се надига дискусия около така наречените "фалшиви новини" и трябва ли да вярваме на "сайтове" за подобна псевдо-информация. Вероятно не трябва. В този смисъл, изниква въпросът какво да правим с най-голямата официозна телевизия bTV.

В едни и същи новини, тази медия, считана поне на думи, за пример за "качествена журналистика", направи следното:

Първо в обширен репортаж съобщи за "българина", който ритнал германка в метрото. Надълго и нашироко се обясни хулиганската му проява, и НИТО ЕДИН ПЪТ НЕ СЕ СЪОБЩИ, ЧЕ Е ЦИГАНИН. Добре, няма да съобщаваме етническата принадлежност.

Веднага след това, следващата новина обачe, беше за циганче, което било обиждано и нагрубявано в българското метро. И поне 20 пъти се наблегна на факта, че е циганче, ромче, че е дискриминирано, и колко лоши са тези, които са го направили.

Подобен двоен стандарт в една и съща емисия, и дори в поредни новини, създава класически прецедент за медия за "фалшиви новини". Не може едно и също нещо, да е съответно циганин или българин, според обстоятелствата.

Истината си е истина, и само чистото и поднасяне е абсолютно коректното поведение. В противен случай - цензура и за bTV, а не само за "жълтите сайтове". То те са много по-бледо жълти от нея...

ГН 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!